Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán: Věřím, že se z minulé sezony poučíme

Date of publication Author Redakce

Liberec - V období přelomu dubna a května se trenér Filip Pešán mnohem více přesunul do role sportovního manažera, který skládá tým pro blížící se extraligový ročník. První změny už Bílí Tygři představili, další budou podle Pešána následovat. “Tvorba kádru ještě není u konce,” předestírá.

Jak s odstupem měsíce hodnotíte uplynulou sezonu?
Loňský ročník měl několik odlišných fází. Začátek extraligy pro nás byl velmi náročný. Byli jsme vytíženi nejen v extralize, ale také v Lize mistrů. Za druhou fázi považuji to období, kdy jsem byl pryč s dvacítkou na mistrovství světa. Kluci v té době zvládli postoupit do semifinále Ligy mistrů. V závěrečné fázi jsme dokončili naše mimořádně úspěšné učinkování v Champions Hockey League a probili jsme se do play-off extraligy. Celkově by se dalo říct, že zatímco jsme byli úspěšní na evropské scéně, na té domácí se nám příliš nedařilo. Zvedli jsme se až v závěru, kdy jsme byli nejúspěšnějším týmem poslední čtvrtiny základní části a přešli jsme přes silnou Spartu do čtvrtfinále play-off. Bohužel, do semifinále, které bylo naším tajným cílem, se nám nepodařilo proklouznout. Obecně byla celá sezona taková rozporuplná. Není možné ji označit ani za úspěšnou, ani za neúspěšnou.

Tým byl před minulým ročníkem omlazen, nicméně v závěru kalendářního roku 2017 byl doplněn o zkušenější hráče. Projevilo se předtím omlazení více, než jste čekali?
Museli jsme reagovat na zranění několika hráčů. Téměř na půl roku jsme přišli o Mária Bližňáka, který patřil mezi zkušené útočníky. Do hry se teprve postupně dostával Tomáš Mojžíš, který později zamířil do mateřského klubu do Pardubic. Dlouhodobě onemocněl Michal Bulíř. Navíc nás trápila také výkonnost. Aby se nám tým úplně nerozpadl a aby nedošlo k nějakému průšvihu, bylo nutné přivést několik zkušených hráčů.

Obstáli podle vás mladí hráči v těchto náročných podmínkách?
Stačí se podívat na jednotlivé naše hráče. Dominik Lakatoš byl opět pozván na letní kemp New York Rangers. Jan Ordoš a Filip Pyrochta byli nominováni do reprezentace, Lukáš Jašek zase podepsal smlouvu s Vancouverem v NHL. Už podle toho je vidět, že obstáli.

A co zkušení hráči?
Ti naplno ukázali svou sílu v závěru sezony, speciálně v poslední čtvrtině základní části a v play-off. Proti nesmírně silnému Hradci jsme jen o malý kousek neobstáli, naopak jsme bez klopýtnutí vyřadili silnou Spartu. Právě tam nám hodně pomohli zkušení lídři. Bohužel se jim příliš nepovedl úvod sezony a já doufám, že se z toho poučí nejen oni, ale také já.

Jaký přínos měl pro tým příchod Marka Kvapila?
Musím říct, že fatální. Nejen, že nám Marek pomohl do play-off, ale také ve vyřazovacích bojích byl k nezastavení. Nebyla to jenom one man show Marka Kvapila, pomohla mu i spousta dalších zkušenějších hráčů, ale jeho příchod spolu s příchodem Tomáše Filippiho tým velmi oživily.

Co se týče brankářů, začínali jste s dvojicí Roman Will a Aleš Stezka. K tomu se postupně přidal Jaroslav Janus. Jak jste s nimi byl spokojen?
Trochu mě zklamalo, že se nám nepodařilo více zapojit Aleše Stezku do dění v extralize. Měl i těžkou dobu v Benátkách, kdy nebyl zrovna gólmanem, který by pomohl nezkušenému týmu přečkat náročné zápasy. Postupem času nálada ohledně jeho osoby chřadla a my byli nuceni přivést zkušenějšího gólmana, který by s Romanem Willem vytvořil vyrovnanou dvojici.

Filip Pešán uděluje pokyny

Po sezoně jste jako první změnu ohlásili odchod asistenta Karla Mlejnka, který opouští Liberec po dvou letech. Jak výrazná je to pro vás ztráta?
Karel tu odvedl výbornou práci. Věřím, že si i on odsud odnese spoustu pozitivních vzpomínek. Hned v prvním roce s námi byl ve finále extraligy, takže si myslím, že na toto angažmá bude vzpomínat jako na úspěšné. Jeho odchod byl dlouho dopředu avizovaný, nejedná se o žádný podraz nebo o unáhlený krok. Karel se vrací kvůli dobré pracovní nabídce a kvůli rodině do rodného Sokolova a já mu v novém působišti přeji mnoho štěstí.

Na jeho místo přichází Patrik Augusta, který je trenérem s výraznou hráčskou minulostí. Jak došlo k jeho angažování?
Dlouhé roky se s ním znám. Byli jsme kolegy v reprezentačních týmech. V poslední sezoně koučoval Mladou Boleslav, takže jsme se setkávali i v podobných rolích. Myslím, že jsme si spolu sedli. Respektuji ho jako progresivního trenéra, který může zacelit mezeru vzniklou po odchodu Karla Mlejnka. Těším se na spolupráci s ním.

Co si od jeho angažování slibujete?
Je to skromný trenér, který o svých hráčských úspěších nikdy moc nemluví. Těším se, že to bude velký praktik, který díky svým obrovským zkušenostem dokáže hráčům poradit ve spoustě detailů. Přeci jen si zahrál NHL a má medaili z olympiády i z mistrovství světa.

Přelom dubna a května je spojen také s ohlašováním nového kádru. Kdo se už s jistotou v tygřím dresu v nové sezoně neobjeví?
Pokračovat tu nebude Jaroslav Janus, kterému děkuji za výraznou pomoc. Neobjeví se tu ani Martin Bakoš, Mário Bližňák, Michal Plutnar, Adam Dlouhý a nejspíš ani Lukáš Vantuch.

Jedná se také o odchodech dalších hráčů?
Tým se stále ještě tvoří. Rádi oznámíme nově příchozí hráče, ale některá jména, nad nimiž například visí otazník, bych si zatím nechal pro sebe. Tvorba kádru dosud není u konce.

Filip Pešán

Bílí Tygři oznámili dosud také několik prvních posil. Je toto číslo konečné?
Myslím si, že ještě jedno nové jméno do klubu přijde. Opět je to ale informace, kterou si nechám pro sebe.

Už jste přemýšlel o tom, kdo bude kapitánem nového týmu?
Vzhledem k tomu, že stále s některými hráči jednáme, zatím jsem se nezamýšlel, kdo povede tým jako kapitán.

Bude u týmu pokračovat dosavadní kapitán Martin Ševc?
Vzal si nějaký čas na rozmyšlenou. V nejbližších dnech budu jeho setrvání v kádru dál řešit. Zatím se snažím být co nejlépe připravený na obě případné varianty.

V posledních dvou sezonách se velmi výrazně dařilo zapracovávat mladé hráče. Budete v tomto trendu pokračovat?
Jednoznačně. V naší organizaci hraje spousta velmi nadějných hokejistů. Řada z nich nastupovala v Benátkách nad Jizerou, několik se objevilo i v prvním týmu. Měli jsme zástupce v reprezentační dvacítce, stejně tak i teď na mistrovství světa do osmnácti let. Naše juniorka hrála finále. Kvalita materiálu, s nímž pracujeme, je velmi vysoká. V nejbližší době jistě opět uvidíme v A-týmu hráče, které si naše organizace vychovala.

Prezident klubu již potvrdil, že bude i nadále pokračovat spolupráce s farmou v Benátkách nad Jizerou. To je pro vás jako pro trenéra jistě dobrá zpráva?
Rozhodně. V jednu chvíli nám hrálo v Benátkách třeba až deset hráčů juniorského věku. Jsem moc rád, že naše farma funguje a že nám generuje hráče do A-týmu. V případě výpadku někoho z áčka můžeme reagovat a povolat si hráče z Benátek, kde je už připraven na náš styl hry.

Tygří juniorka i šestnáctka v minulé sezoně braly medaili. Je to vůbec poprvé, co se podobně dařilo hned dvěma kategoriím. Čím to podle vás je?
Před nějakými čtyřmi lety vyhrál starší dorost titul a osmá třída ovládla republikové finále, takže už jsem zažil dvoumedailovou sezonu. Nicméně je pravda, že v akademických kategoriích se nám to dosud nedařilo. Nechtěl bych tyto výsledky úplně přeceňovat. Občas máte silný ročník, občas slabší. Ale je vidět, že trenéři, kteří vedli hráče nejen ve sportovních třídách, ale i v akademii, odvedli skvělou práci. A to samé platí i o trenérech v Benátkách nad Jizerou, kteří během sezony pracovali se spoustou kluků z juniorky. I oni mají na medailích velkou zásluhu.

Trenér Filip Pešán gestikuluje

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit