Bílí Tygři Liberec

Hráče často není snadné přesvědčit, že odchod do zahraničí nemusí být správná volba, mrzí trenéra juniorů Milana Plodka

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Tentokrát se podíváme pod pokličku naší královské mládežnické kategorie - U20. Hlavní trenér Milan Plodek bude mluvit o posouvání hráčů do prvoligových Benátek, o problematice brzkých odchodů do zahraničí, nebo o skloubení hokeje a vzdělání.

Pod pokličkou Tygří cesty - 8. díl:

Juniorka s hlavním trenérem Milanem Plodkem

O posunu hráčů z juniorky do Benátek

Odvíjí se to od aktuální situace naplnění kádru v Benátkách. Minulé roky tam bylo místa hodně a kluci se tam dostávali snadněji. Od letoška jsme se tento systém rozhodli trošku změnit a řekli jsme si, že talentované hráče zkusíme více podržet v juniorce. Chceme, aby zde prokázali kvalitu, bodovali a teprve potom se dostávali do Benátek. Bohužel byla situace letos taková, že jsme tento plán zatím nemohli naplno realizovat.

O snaze obsazovat v juniorce nejvyšší příčky

Samozřejmě bychom to chtěli, ale zároveň to není úplně priorita. Hlavní pro nás je vychovávat hokejisty pro Benátky, pro áčko, případně pro NHL. Chceme, aby kluci věděli, že jim věříme. I mladší ročníky tak v juniorce dostávají svoji roli a nestojí to pouze na těch nejstarších.

Už zápasy, které jsme před zastavením soutěže odehráli, nám ukázaly, že je to správná cesta. Například obránce Martin Böhm (ročník 2003) vede klubové bodování a je celkově velmi vysoko ve svém ročníku. Okolo bodu na zápas se pohybují také útočníci Adam Měchura (2003) nebo Jakub Hujer (2004).

Chtěli jsme dospět k tomu, aby se nám někdo prosazoval třeba jako před pár roky Peterka v Salzburgu, který jako mladší ročník za sezónu udělal snad 90 bodů. Naneštěstí nám to trošku rozházel covid a zatím jsme neměli příležitost zjistit, zda někoho takového máme.

O odchodech do zahraničí v mladém věku

Je to trend, který ovlivňuje spousta faktorů. Média a lidi okolo hokeje v tomto ohledu nevytvářejí úplně dobrou atmosféru. Souhlasím s Filipem Pešánem, který připustil, že je u nás zahraničí zprofanované. Kluci z Liberce odejdou a pak vidí, že na nové adrese nemají tak dobré podmínky, které mohli využívat tady.

Na druhou stranu se není moc čemu divit, že rodiče, když na to mají prostředky, pošlou kluka na rok někam ven. Hráči se tam otrkají, naučí se jazyk a pak se uvidí. Cesta do áčka přes Benátky navíc může být pro řadu hráčů pocitově až příliš dlouhá a nejsou trpěliví.

Do našeho procesu se případně mohou vrátit, jako jsme to viděli třeba u Marka Zachara. Když jdou kluci na zkušenou, může jim zahraničí otevřít oči. Uvědomí si, jak se s nimi v Liberci pracovalo, kolik tu měli ledových ploch a ostatních sportovišť. Mnohdy není snadné kluky přesvědčit, aby pochopili, že odchod nemusí být správná volba.

O negativním vlivu médií

Určitě je to faktor, který myšlení lidí okolo hokeje a mladých hráčů ovlivňuje. Média hokeji nejsou úplně nakloněná a kolikrát je mi smutno, co si někde přečtu nebo poslechnu... Kluky to ponouká k odchodu a ovlivňuje to i rodiče.

Když se podíváme na mladé české hráče v zahraničí, postavili by třeba šest hodně kvalitních týmů. A tahle kvalita nám pak bolestně chybí v domácí juniorské lize. Nahrazujeme to mladšími hráči, nicméně pro ty starší to není optimální. A spouští to řetězovou reakci, protože následně kvůli nižší konkurenci přemýšlejí o odchodu i nastupující ročníky.

O skloubení hokeje a vzdělání

Je to další téma, které jsme po loňské sezóně poněkud přenastavili. Přišli jsme s myšlenkou, že k nám kluci chodí kvůli hokeji, ne kvůli škole. Přizpůsobujeme sportovní program i dálkovému způsobu studia. Jsme rádi, že na to spousta kluků s rodiči slyší a počet hráčů, kteří dálkové studium využívají, roste. Myslím, že se nám to povedlo.

Školní prospěch hráčů sledujeme. Skvělou práci v tomto ohledu odvádí pan Helebrant, který školy objíždí a mluví s učiteli a řediteli. Když kluci mají nějaké problémy, jsme schopni to podchytit. Vědí, že když nebudou prospívat, budeme to řešit a nemusejí se dostat do zápasových nominací.

O fungování v době pandemie

Myslím, že jsme se k tomu postavili velice dobře, hráči už v první vlně pandemie dostávali tréninková videa. Máme skvělého kondičního kouče Tomáše Krámského, který víceméně kompletní Tělovýchovné jednotě denně posílá program. Je to výborně nastavené. Zasílané tréninky reflektují i aktuální vládní nařízení. A jsme spokojeni, protože je vidět, že se kluci doma neflákali. Velké poděkování patří i vedení, které nám v souladu s opatřeními umožňuje co nejlépe trénovat.

Milan Plodek

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit