Bílí Tygři Liberec

Jak se daří libereckým odchovancům v zámořských juniorských ligách?

Date of publication Author Adéla Růžičková

Liberec - Bílí Tygři vyslali do zámoří několik svých odchovanců, kteří jsou velmi úspěšní. Hráči, již prošli libereckou akademií, nastupují v juniorských ligách jako například ve WHL, OHL či NCAA. Pojďme se podívat na mladší Tygry, kteří se pohybují mezi juniorskými ligami a snaží se podívat na led seniorské NHL.

Matěj Pekař nastupuje druhým rokem za Barrie Colts

Turnovský rodák Matěj Pekař do Ameriky odletěl už v roce 2015 ve svých čtrnácti letech! V posledních dvou sezónách na sebe upozornil nejdříve v celku Muskegon Lumberjacks, kde si v USHL připsal v 56 zápasech 54 bodů. Také byl jako první český hráč v historii vyhlášen nejlepším nováčkem sezony USHL. Poté byl draftován do NHL v roce 2018 Buffalem Sabres, kde podepsal tříletý nováčkovský kontrakt.

V současnosti hraje druhou sezónu v barvách Barrie Colts v OHL. V tomto ročníku zatím odehrál 22 utkání, ve kterých si připsal skvělých 27 kanadských bodů. Patří tak mezi největší opory svého týmu, v tomto ročníku je dokonce asistentem kapitána!

Jan Jeník tahounem svého mužstva

Jan Jeník se v průběhu minulé sezóny, v níž stihl odehrát 10 utkání i za liberecký „A“ tým, rozhodl pro odchod do kanadské juniorky, kde od té doby nastupuje za Hamilton Bulldogs. A zatím se mu daří skvěle! V dosavadních 24 zápasech zaznamenal fantastických 53 kanadských bodů, což ho řadí na třetí místo v celkové produktivitě ligy. Byl také v této sezóně vyhlášen hráčem týdne, protože se mu podařilo ve třech zápasech nasbírat 10 bodů. Svými výkony táhne svůj mančaft, což dobře odhadl tým Arizona Coyotes, který ho před letošní sezónou draftoval do NHL.

„Jan hrál na juniorském mistrovství světa velmi dobře a také se mu dařilo v Hamiltonu, takže si vysloužil smlouvu. Má za sebou rok, v kterém se hodně zlepšoval. Těšíme se na jeho budoucnost v našem klubu,“ uvedl na oficiálních stránkách klubu generální manažer Arizony John Chayka. V dresu Arizony si Jeník zahrál v přípravném zápase proti Las Vegas, ve kterém si připsal jednu asistenci a popral se.

Matěj Pekař a Jan Jeník se pravidelně potkávají na ledě jako soupeři. Ve dvou vzájemných zápasech Barrie Colts a Hamilton Bulldogs na tom byli lépe Buldoci, kteří oba zápasy vyhráli. V duelech se dokázali prosadit oba liberečtí odchovanci. Matěj Pekař v dresu Koltů vsítil dva góly a nahrál jednou. Lépe se dařilo Janu Jeníkovi, jenž čtyřikrát skóroval, třikrát asistoval a v jednom z duelů byl vyhlášen hvězdou zápasu.

Lukáš Pařík draftován jako první český hokejista

Osmnáctiletý maskovaný muž byl v minulé sezóně oporou liberecké juniorky. Jeho um zpozorovali američtí skauti a ve třetím kole draftu NHL byl Lukáš Pařík vybrán Los Angeles Kings vůbec jako první český hokejista! Krátce na to byl bývalý liberecký brankář vybrán znovu v CHL Import draftu do celku Spokane Chiefs, kde tuto sezónu nastupuje v juniorské soutěži WHL.

„Jsme nadšeni, že Lukáš podepsal smlouvu a zavázal se k přesunu do Severní Ameriky. Jsme rádi, že ho můžeme oficiálně přivítat v týmu a těšit se na jeho výkony,“ řekl generální manažer Scott Carter. Lukáš Pařík se zatím postavil mezi tyče jedenáctkrát. Nejvíce projektilů na něj letělo hned v prvním zápase, kde ze 34 střel pustil za svá záda pouze 3 kotouče a slavil výhru!

Michal Teplý září ve Winnipegu!

Hokejový útočník Michal Teplý si v posledním roce splnil dva velké sny. Ve svých 17 letech zažil v dresu Tygrů premiéru v extralize, kde si v 15 utkáních české extraligy připsal dvě asistence a posléze uspěl v draftu NHL, při kterém si ho vybralo Chicago Blackhawks. O pár dní později si Teplého zvolil Winnipeg Ice na CHL Import draftu.

V tomto celku hraje letošní sezónu v jedné z nejprestižnějších juniorských lig v zámoří — WHL. Po jeho draftu do kanadského celku se o mladém útočníkovi zmínil i prezident a generální manažer Winnipegu Ice Matt Cockell: „Michal Teplý bude mít velkou roli v našem týmu.“ A opravdu! Osmnáctiletý forvard si v posledních 25 zápasech připsal 23 kanadských bodů, což z něj dělá lídra statistik celého mužstva!

„Je to hvězdný hráč na puku a špičkový nahrávač, který nepotřebuje velký prostor k tomu, aby něco vytvořil,“ tvrdí americký odborný hokejový web McKeen´s Hockey.

Jan Cikhart vybrán týmem Tri-City Americans

Libereckému odchovanci Janu Cikhartovi se v minulé sezóně pod Ještědem dařilo. Ve 40 duelech nasbíral 31 kanadských bodů a nejen proto byl v CHL Import draftu vybrán do amerického celku Tri-City Americans generálním manažerem Bobem Torym, jenž prohlásil: „Cikhart je energický útočník s dobrým citem pro skórování. Měl jsem možnost sledovat Janovu hru na světovém šampionátu U17 v New Brunswick. Pochází ze stejného celku jako Kryštof Hrabík a Michal Plutnar, kteří také působili v našem klubu. Jan bude vítaným přírůstkem do našeho mužstva.“

Známka toho, že se Janu Cikhartovi za velkou louží daří je ta, že se nachází na seznamu „Sledovaných hráčů“ od centrálního NHL skoutingu za měsíc říjen. Tento liberecký odchovanec, jenž figuruje na listu spolu s dalšími 43 hráči z WHL, dostal od skautů úroveň C, která ho umisťuje na potenciální čtvrté, páté či šesté kolo při draftu NHL v následujícím roce!

Jan Cikhart o gratulacích českých spoluhráčů, kteří v Tri-City Americans hráli:

"Po draftu mi psal Kryštof Hrabík a volal mi i Michal Plutnar. Oba hráli v Tri-City a pogratulovali mně. Řekli mi, že jde o špičkovou organizaci a doufali, že se mi bude v zámoří líbit."

Kryštof Hrabík už hraje druhou sezónu v týmu Tri-City Americans

Minulý rok byl Kryštof Hrabík po neúspěšném draftu do NHL vybrán do juniorského celku Tri-City Americans hrající WHL. Mladý forvard odváděl výborné výkony, odehrál 63 zápasů, ve kterých si připsal 51 kanadských bodů. V letošní sezóně má Hrabík na svém kontě připsaných 22 kanadských bodů z 19 zápasů.

Na začátku října dvacetiletý útočník podepsal dvouletý kontrakt s hokejovou farmou San Jose Sharks - San Jose Barracuda. Tuto sezónu bude ještě Hrabík hrát v dresu Tri-City jako hostující hráč. „Kryštof je od přírody centr, který dokáže bruslit a hrát energickou útočnou hru. Minulý rok hrál v první lajně za Českou republiku na světovém juniorském šampionátu a očekáváme od něho, že bude nejlepší hráč WHL v této sezóně,“ říka generální manažer Barracudy Joe Will.

Naopak celek, ve kterém nově působí i Jan Cikhart, uvítal návrat Kryštofa do svých řad. „Jsme nadšeni z možností, které se Kryštofovi otevřely,“ říká generální manažer Tri-City Americans Bob Tory, „Jsme rádi, že se vrátil do Tri-City“.

Samuel Solenský přestoupil na univerzitní ligu

Slovenský útočník, jenž hrál za Liberec v mládežnických kategoriích, nastupoval poslední tři sezóny za Johnstown Tomahawks ve druhé nejvyšší juniorské lize v Americe. Dohromady nasbíral 103 kanadských bodů ve 100 zápasech. Zapsal se také do klubové historie, když nastřádal 65 asistencí a překonal tak tomahawský rekord.

Před letošní sezónou přestoupil na státní univerzitu Bemidji, která má tým v nejprestižnější univerzitní soutěži NCAA. Ta tvoří protipól ke kanadské CHL a klade důraz nejen na sport, ale i na vzdělání a školu. Samuel Solenský chodí na státní univerzitu do prvního ročníku a zatím do NCAA ligy nezasáhl.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit