Bílí Tygři Liberec

Jak se v Liberci vychovávají gólmani? Pestrý program mimo led i analýzy u videa

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Organizace Bílých Tygrů už pro velký hokej vychovala nespočet kvalitních brankářů. Co ale za prací s mladými gólmany stojí? Povědí vám to ti nejpovolanější - liberečtí trenéři brankářů Martin Láska, Jiří Stejskal a Martin Bouška!

Pod pokličkou Tygří cesty - 10. díl:

Výchova brankářů s Martinem Láskou, Jiřím Stejskalem a Martinem Bouškou

Liberecký tým trenérů brankářů:

  • Martin Láska (A-tým Bílých Tygrů, juniorka, dorost)
  • Jiří Stejskal (Benátky nad Jizerou, 6.-9. třída Tělovýchovné jednoty)
  • Martin Bouška (3.-5. třída Tělovýchovné jednoty).

Jakožto trenéři gólmanů máme jednou týdně meeting, kde si vysvětlíme, co se bude dělat a jaké bude téma na týdenní cyklus trénování. Chceme, aby to bylo jednotné a provázané klubem.

Tréninky jednotlivých tříd navštěvujeme v pondělí až ve čtvrtek, vždy máme speciální čas vyčleněný pro práci s brankáři. Kategorie U17 a U20 už mají jednotky zaměřené speciálně jen pro brankáře. Tréninky se navíc nahrávají na tablet a klukům je následně rozesíláme. Důležité je poznamenat, že jeden kouč vždy trénuje najednou maximálně se třemi gólmany, aby se jim mohl naplno věnovat.

Velice nám pomáhá, že máme k dispozici hned tři ledové plochy. Díky tomu si můžeme dovolit rozdělit brankáře 3.-9. třídy na on-ice tréninky do tří skupin.

  • Nejmladší brankáři: bruslení, správné držení těla, seznámení s brankářskou výstrojí, základní zákroky (vše formou zábavných cvičení)
  • Starší brankáři: pohyb v brankovišti, zákroky, dovednosti (gólmani v tomto věku přecházejí na velký hokej)
  • Nejstarší brankáři: sledování kotoučů, práce s holí, další detaily.

Brankáři si mohou v rozcvičovně například zahrát stolní tenis

Není to tak dlouho, co jsme vybudovali brankářskou off-ice rozcvičovnu, kam mohou kluci chodit klidně i sami. Využíváme tam odrazové desky na reakční tréninky s tenisáky, máme tam k dispozici pingpongový stůl, či žíněnky na různá protahovaní. Dále navštěvujeme střelnici, kde brankáři v plné výstroji chytají kotouče, nebo trénují práci s holí. Máme možnost navštěvovat také Sense Arenu, kde gólmani trénují ve virtuální realitě. Mohou si ji půjčit i domů. Díky Sport Parku Liberec navíc máme k dispozici spoustu dalších sportovišť.

Nejrůznější pomůcky používáme rovněž na ledě, ať to jsou odrážedla, barevné puky, clona, nebo trojúhelník na tečování. Samozřejmě kluky sledujeme i v utkáních, abychom věděli, na čem speciálně pracovat a jak s nimi komunikovat. Ze zápasů máme k dispozici videa a výkony gólmanů posléze pečlivě analyzujeme. Snažíme se svoji práci dělat co nejlépe a být napřed.

Na závěr by bylo dobré podoktnout, že brankářští trenéři Bílých Tygrů pracují jak pro mládežnické kategorie, tak pro dospělé celky. Tím pro nás vzniká výhoda, jelikož čerpáme zkušenosti nejen z práce s dětmi, ale i s dospělými.

Martin Láska, Jiří Stejskal, Martin Bouška

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit