Bílí Tygři Liberec

Kapitán Bílých Tygrů Martin Ševc podepsal novou roční smlouvu!

Date of publication Author Redakce

Liberec - Martin Ševc přidá ke své veleúspěšné kariéře ještě minimálně jednou sezónu a znovu to bude v dresu Bílých Tygrů Liberec. Bývalý dlouholetý reprezentant, čtyřnásobný mistr Švédska a dvojnásobný vítěz české extraligy se s vedením libereckého klubu domluvil na kontraktu do 30. 4. 2019.

Šestatřicetiletý obránce, který je jedním ze základních stavebních kamenů tygřích defenzivních řad, se výrazně podepsal pod historicky první mistrovský titul Bílých Tygrů i zisk stříbrných extraligových medailí. V poslední sezóně pak nosil liberecký dres s kapitánským „C“. Martin Ševc má na svém kontě 406 extraligových zápasů, ve kterých posbíral 147 bodů.

Vyjádření Sportovního ředitele Filipa Pešána:

„Jsem velmi rád, že jsme se s naším kapitánem domluvili na další, byť jednoleté, smlouvě. Martin je výborným lídrem týmu. Spousta jeho práce není možná tolik viditelná okem diváka, ale jde o nejvytěžovanějšího obránce našeho týmu, který je s postupem sezony vždy potřebnější a potřebnější. Za poslední dva roky vyrostli po jeho boku dva obránci, kteří následně podepsali smlouvu v NHL, a já doufám, že pro nás bude stejně prospěšný také v nové sezoně.“

Šestatřicetiletý kladenský odchovanec Martin Ševc je bezesporu vítězným typem hráče. Čtyři mistrovské tituly ve švédské nejvyšší soutěži mluví za vše. Ovšem Ševcovo jméno najdete také na českém extraligovém poháru, když se v sezóně 2012/2013 podílel na vítězném tažení Plzně, byť se po deseti utkáních přesunul do švédské Skellefteå (kde mimochodem také slavil titul). Přičtěme k tomu ještě stříbrné medaile ze švédské ligy (2015) a z KHL (2014) a úspěchy v dresu Bílých Tygrů a získáme jednoho z nejúspěšnějších českých hokejistů posledních let na klubové úrovni.

I reprezentační kariéra Martina Ševce poutá pozornost. Na svém kontě má 40 startů za národní tým, byť většinou pouze v rámci EHT. Na mistrovství světa se Martin podíval zatím pouze jednou. V sezóně 2013/2014 pomáhal v Minsku vybojovat českému národnímu týmu 4. místo.

Martin Ševc na sebe poprvé výrazněji upozornil během sezony 2004/2005, kdy ve „svém“ Kladně odehrál první kompletní ročník v extralize, a to i přesto, že sestava Kladna byla v době výluky plná hráčů z NHL. Jeho příslib neunikl ani reprezentačním trenérům, a tak si připsal první dva starty i v dresu s lvíčkem na prsou.

O rok později již v extralize plně ukazoval své ofenzivní schopnosti a ve 42 zápasech si připsal 23 bodů. Na závěr sezony si jej vyhlédl švédský Färjestad a Ševc mu 6 body ve 23 utkáních pomohl k mistrovskému titulu. Následoval návrat do Kladna, za které v ročníku 2006/2007 nasázel 17 branek (nejvíc mezi beky v extralize).

V sezóně 2008/2009 znovu zamířil do Färjestadu. Stal se nejlepším hráčem švédské ligy v plus minus (+26) a v play-off opět pomohl svému týmu k titulu. Následně si ho jako posilu vybralo běloruské Dinamo Minsk, ale po roční anabázi v KHL se Ševc vydal zpět do Färjestadu. Zde si v roce 2012 připsal švédský mistrovský hattrick a v následující sezoně pokračoval v „mistrovské jízdě“. Český titul mu patřil za 10 utkání, které odehrál v dresu Indiánů z Plzně, a čtvrtý švédský pak následně získal ve svém novém působišti, kterým se stala Skellefteå.

Před pěti lety zamířil Martin Ševc zpět do Česka, když oblékl barvy týmu KHL Lev Praha, se kterým se probojoval až do finále o Gagarinův pohár. Poté, co pražský Lev k dalšímu ročníku Kontinentální hokejové ligy nenastoupil, vrátil se zkušený obránce zpět do Skellefteå, kde znovu okusil finálovou řež o titul.

Do Liberce zamířil Ševc před sezonou 2015/16 jako poslední, zato ovšem velmi zvučná posila. Po tradiční individuální přípravě se v červnu připojil k týmu a od prvního zápasu, do nějž naskočil s kapitánským "céčkem" na hrudi jako náhrada zraněného Jana Výtiska, ukázal, že bude platným členem kádru. V průběhu sezony ukazoval své schopnosti a byl jedním z hlavních pilířů defenzivy mistrovské sestavy.

Své zkušenosti zúročil také v ročníku 2016/17, kdy stejně jako v předchozím roce tvořil první obranou dvojici s Radimem Šimkem. Ve čtyřiačtyřiceti zápasech základní části si připsal osm kanadských bodů, v dalších čtrnácti duelech play off zaznamenal bilanci 1+6 a pomohl tak Liberci k celkovému druhému místu. Především se mu ale podařilo pomoci svému parťákovi Šimkovi ke kontraktu v NHL.

V dosud poslední sezoně po odchodu Branka Radivojeviče plnil Ševc roli kapitána a pomohl týmu do semifinále Ligy mistrů, zároveň vedle něj herně rostl Filip Pyrochta, který si rovněž vybojoval smlouvu v NHL. Po vyřazení ve čtvrtfinále sice Martin Ševc zvažoval konec kariéry, ale nakonec se rozhodl pokračovat v aktivní kariéře.

Kapitán Ševc

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Tradiční autogramiáda nebo zápas juniorů! To vše nabídla letošní OFF Párty

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit