Bílí Tygři Liberec

Ladislav Šmíd o své aktuální roli v týmu i zranění: Tělo prostě neoklameš

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Také v letošní sezóně mu patřila role průměrně nejvytěžovanějšího hráče, od začátku kalendářního roku 2021 jsme ale Ladislava Šmída v zápase neviděli. Přestože se nebude moci aktivně zapojit ani do play-off, je denně v kabině a předává hráčům své zkušenosti. "Pokud budeme hrát chytře, trpělivě a disciplinovaně, máme velkou šanci uspět," věří Šmíd před čtvrtfinále.

Bohužel jsi teď mimo hru, ale Patrik Augusta prozradil, že hráče pomáháš připravovat. Jakým stylem do toho zasahuješ?
Tak nějak nenásilně. Sleduji teď zápasy ze shora, to je úplně něco jiného. Vše je pomalejší, mám čas všechno vnímat a promyslet si to. Klukům spíš individuálně sděluji své poznatky a snažím se vžít do jejich situace. Kritiku a trenérské záležitosti nechávám na koučích, kluky spíš povzbuzuji.

Jak nahlížíš na čtvrtfinálového soupeře? Bude to hradecký beton?
Asi bych tomu úplně neřekl beton. Hradec hraje, co potřebuje. Když mohou, forčekují dvěma hráči. A naopak když není šance, hrají ten "beton" ve středním pásmu. Hradec je disciplinovaný, mají nepříjemné obránce a určitě to nebude sranda. Já ovšem v náš tým věřím, vím o jeho kvalitách. Kluci si věří a doufám, že to zvládnou. Před každým play-off říkám, že spíš než o soupeři to je o nás. Pokud budeme hrát chytře, trpělivě a disciplinovaně, máme velkou šanci uspět.

Sledoval jsi zápasy Mountfieldu v předkole?
Sledoval. Hráli dobře, navíc je výborně podržel brankář. Mají kvalitní všechny čtyři lajny, což je v play-off velká výhoda. Navíc tu sérii s Litvínovem zvládli v nejkratším možném čase, takže mají také čas na odpočinek.

"S Hradcem to nebude o individualitách, rozhodovat bude týmová hra"

V královéhradeckém týmu je spousta rychlostně vybavených hráčů. Na koho bys obránce upozornil?
My míváme problémy se Smolim (Radkem Smoleňákem, pozn. red.), protože je šikovný okolo brány a nebojí se toho. Musíme si na něj dávat pozor a do brankoviště ho nepouštět. Pak tam mají už zmíněné rychlostně vybavené hráče, ať už bratry Klímovy nebo aktuálně Marka Zachara. Tahle série ale podle mě nebude o individualitách. Myslím, že rozhodovat bude týmová hra, a tu máme na velice slušné úrovni.

Překvapuje tě, že právě Radek Smoleňák v posledních utkáních nedostával tolik prostoru a nastupoval až ve čtvrté formaci?
Trošku mě to překvapuje. Ale uvidíme, jak se bude série vyvíjet, klidně ho trenéři mohou zase začít využívat víc.

Jak momentálně vypadá tvůj zdravotní stav?
Je to těžké. Dlouho jsem s tím zraněním hrál, ale tělo prostě neoklameš. Operaci jsem se snažil zuby nehty vyhnout, bohužel to však došlo do stadia, že jsem ji podstoupit musel. Někdy to bylo lepší, jindy horší, nicméně po operaci už se alespoň nepotýkám s bolestmi. Konečně se pořádně vyspím, mohu se bezbolestně posadit... Aktuálně rehabilituji, což je běh na dlouhou trať. Mám ale hodně času pro přípravu na nadcházející sezónu!

"Přepadl mě strach, uklidnil mě ale pan primář"

Operace bylo tvé rozhodnutí, nebo to před tebe postavili doktoři jako nezbytnost?
Došlo to do bodu, kdy už se nic nelepšilo, takže to byla shoda mě, doktorů i vedení. Po několika týdnech rehabilitace jsme si sedli, řekl jsem doktorům své pocity, probrali jsme to s vedením a rozhodli jsme se pro operaci. Chtěl jsem se do sezóny ještě vrátit, dal jsem tomu všechno, ale bohužel.

Ty už jsi podobné zdravotní potíže měl i v minulosti, nepřepadly tě černé myšlenky?
Nebudu lhát, měl jsem z toho trošku deprese a přepadl mě strach, abych nemusel ukončit kariéru. Uklidnil mě ale pan primář, který mě operoval. Zákrok mi vysvětlil a řekl, že si nemyslí, že bych kvůli tomu musel končit. Pokud se vše dobře zahojí, měl bych být schopný naskočit do příští sezóny.

O minulé play-off tě s celým týmem připravil covid, vyřazovací boje si bohužel vinou zranění nezahraješ ani letos...
Pro mě to je to nejhorší, co se mohlo stát. Budu asi mluvit za většinu hráčů z extraligy, když řeknu, že se na play-off každý z nás těší. Proto hrajeme hokej. Pro mě už je v mém věku každé promarněné play-off obrovská ztráta. Cítím se šíleně, ani to nemohu pořádně vyjádřit. Klukům však budu rozhodně držet palce.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Najman se loučí s Tygry a míří na sever. Hrát bude za Ilves Tampere

Pérez se bude dále rozvíjet v Liberci. S Tygry se dohodl na dvouleté smlouvě

Tygři v repre: Hrenák vychytal čisté konto, Faško-Rudáš vstřelil tři góly

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit