Bílí Tygři Liberec

Liberec? Od první chvíle mi to tu sedlo, usmívá se Marek Kvapil

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - V průběhu sezony 2017/18 posílil útočné řady Bílých Tygrů Marek Kvapil, který se okamžitě zařadil mezi hlavní ofenzivní opory týmu. A tak by tomu mělo být také v dalších sezonách. "Nepřipadalo v úvahu, že bych šel někam jinam," říká zkušený forvard s úsměvem.

Byl pro tebe tedy Liberec jedinou volbou?
Ano, ani jsem nevolal agentovi, aby něco sháněl. V Liberci jsem podepsal smlouvu na dva a půl roku a nemám jediný důvod na tom cokoliv měnit. Ten půlrok, co jsem tu strávil, byl úplně super. Byl jsem zde naprosto nadšený. Kdyby se mi někdo ozval, odmítl bych to. Rád bych s Bílými Tygry udělal nějaký úspěch.

Bylo pro tebe těžké zapadnout po příchodu během rozjeté sezony do týmu?
Naopak. Vše tu bylo od začátku na jedničku. Hrozně mi to tu sedlo, ať už šlo o systém nebo o lidi kolem. Až jsem skoro nechápal, jak to funguje, protože něco podobného jsem snad nikde nezažil. Po dvou nebo třech týdnech jsem si hned říkal, že jsem měl do Liberce jít mnohem dřív. Od první chvíle to byla bomba.

Nakonec jste se probojovali do čtvrtfinále play-off, kde vaše cesta skončila. Jak se za uplynulým ročníkem ohlížíš?
Ten konec byl takový hořký. V první půlce sezony jsem tu nebyl, takže to nemůžu hodnotit. Kluci to měli určitě těžké, hráli zároveň i Ligu mistrů. V závěru jsme se konečně zvedli a došli jsme do čtvrtfinále, kde jsme sahali po postupu. Některé zápasy byly vyloženě smolné a často chyběl jen malý kousek. Celkově to sice nebyl vyloženě neúspěch, ale všichni jsme chtěli víc. A hlavně jsme na to podle mě i měli. Ale s tím už se nedá nic dělat.

Osobně se ti velmi dařilo, v celé sezoně sis držel vynikající průměr bod na zápas. Čím to podle tebe je?
Je to asi do jisté míry systémem, který mi tu hodně vyhovuje, ale také tím, že jsem od trenéra Filipa Pešána dostával na ledě hodně prostoru. Hrál jsem přesilovky, při nich v dnešním hokeji padá nejvíc gólů. Filip naší pětce věřil, byl jsem skoro pořád na ledě a často jsem hrál přesilovky i s druhou pětkou. Když máte kolem sebe kluky, jako jsou Martin Bakoš, Tomáš Filippi nebo Michal Bulíř, body se pak sbírají mnohem snáze. Potom se člověk dostane do pohody a ono to postupně přibývá.

Sportovní ředitel Filip Pešán o Marku Kvapilovi:

„Marek byl v minulé sezoně jedním z našich nejklíčovějších hráčů nejen v základní části, ale především v play-off. Očekávám od něj, že v nové sezoně ještě více promluví do řízení týmu a výrazně se podepíše na naší produktivitě. Věřím, že se stane jednou z ikon našeho klubu.“

Po sezoně bylo několik Tygrů povoláno do reprezentace, ty jsi mezi ně ovšem nepatřil. Mrzelo tě, že na tebe trenéři neukázali?
Abych pravdu řekl, ani mě to moc nemrzelo. Sezona sice byla trochu kratší, ale i tak velmi náročná. Začínal jsem v Rusku, potom jsem se přesunul do Liberce, kde jsem dostával hodně prostoru... Osobně jsem ani nečekal, že by mě trenér Jandač povolal, protože chtěl dát šanci mladším klukům. To je jen dobře. Koneckonců, od nás tam byli nominováni Honza Ordoš a Filip Pyrochta. Honza už sice skončil, ale věřím, že Filip Pyrochta o mistrovství světa zabojuje.

Sledoval jsi své bývalé spoluhráče z Komety Brno ve finále play-off?
Vlastně jsem to ani nesledoval. Člověk v sobě má po vypadnutí takové to zklamání. Raději bych hrál, nebaví mě na to jenom koukat. Spíš si teď chci po skončení sezony od hokeje trochu vyčistit hlavu. Dám si tři čtyři týdny volna, potom do toho šlápnu a začnu se naplno připravovat na další sezonu. Momentálně se snažím spíš odpočívat a relaxovat.

Během května odstartuje příprava na novou sezonu. Jak bude vypadat v tvém podání?
Dostal jsem svolení, že se mohu připravovat individuálně. Vyhovuje mi to tak, vlastně to tak dělám pravidelně od doby, co jsem se vrátil z Ameriky, tedy nějakých 12 let. Vím, co mé tělo potřebuje, každý rok se snažím přidávat také nějaké nové věci.

Kdy se připojíš k zbytku týmu?
Měli bychom jít už v červnu na týden na led, to určitě přijedu. Potom ještě následuje nějakou dobu suchá příprava, to budu opět trénovat individuálně, a potom se definitivně připojím k týmu, až půjde na led.

Vážný rozhovor Kvapila s Willem

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit