Bílí Tygři Liberec

Lukáš Krenželok: Hlavně musíme hrát disciplinovaně!

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Lukáš Krenželok zažil s Bílými Tygry poslední dvě úspěšné sezony, letos si však musel zvyknout na boje v jiných patrech tabulky. “Zavinili jsme si to sami, nezachytili jsme začátek,” říká otevřeně. Přesto věří, že Liberečtí proklouznou do play-off.

Nacházíte se uprostřed trojice zápasů, které mohou rozhodnout o vašem výsledku v základní části. Souhlasíš?
Chomutov, Sparta a Pardubice jsou všechno soupeři, kteří s námi bojují o play-off. Po reprezentační pauze už nám budou zbývat jen čtyři zápasy. Kdybychom tam šli s nějakou ztrátou, bojím se, že už by to nešlo moc stahovat. Přeci jen hraju hokej nějaký pátek, když nemáte koncovku sezony ve svých rukou, je to těžké. Většina mančaftů si to pohlídá. Sparta je na tom skoro stejně, jako my, máme jim co vracet. Po úterním zápase už nejspíš budeme tušit, jestli uděláme play-off.

Přitom od vás ani od Sparty by asi nikdo na začátku sezony nečekal, že budete bojovat o předkolo.
Je to možné, ale jim i nám utekl začátek. Teď jsme se konečně aspoň trochu zvedli. Když to vezmu, hrozní jsme byli hlavně venku. Kdybychom tam byli získali aspoň třeba o devět bodů víc, což jsou jen tři vyhrané zápasy, teď jsme mohli být v klidu. Letos je extraliga výjimečně vyrovnaná. O čtyři místa v předkole a jedno přímo v play-off bojuje celkem sedm mužstev. Může se stát, že někdo v závěru základní části odpadne, uvidíme.

Po předchozích dvou sezonách, kdy jste ovládli základní část, to musí být velká změna?
Bylo to samozřejmě odlišné, ale na své hře jsme přitom skoro nic nezměnili. Jasně, trochu se obměnil tým, ale na to bych to nesváděl. Hlavně jsme nechytili začátek. To vás potom trošku uklidní a rozjedete se. Vloni jsme také měli problém s nástupem do sezony, každý se na nás jako na mistry skvěle připravil, ale pak jsme udělali dlouhou šňůru výher a vyhoupli jsme se nahoru. Zato letos se nám tohle nedařilo. Žádná série, která by nás nakopla, nepřišla. Když už jsme se cítili, že právě ten předchozí zápas byl ten, který to zlomí, prohráli jsme a mohli jsme začít odznova.

Čím to bylo?
Dělali jsme hodně faulů, dostávali góly v oslabení a to nás hrozně sráželo. Hrajete vyrovnaný zápas, najednou bum, dostanete dvě branky a rázem je soupeř na koni.

Při nedávné sérii pěti výher v řadě jste pro změnu byli velmi málo vylučováni. Vidíš tedy v disciplíně hlavní kámen úrazu?
Byl to obrovský rozdíl. Od začátku sezony si pořád opakujeme, že nesmíme dělat fauly. Ale čím víc jsme o tom mluvili, tím méně to bylo na ledě vidět. Nechcete faulovat, chcete jenom bojovat o každý puk, ale pak omylem někoho trefíte holí… Nesmí se nám to stávat. Teď jste sami viděli, v pěti zápasech jsme se oslabením vyhýbali a vyhráli jsme je. No a přišel zápas s Třincem a jako by to bylo všechno zpět. Dali nám dva góly v přesilovce a pak už si to pouze hlídali. Souhlasím, že disciplína hraje v našich výsledcích klíčovou roli.

Lukáš Krenželok přihrává

Váš vzestup v předchozích zápasech znamenal, že jste se dotáhli na pozice zajišťující play-off. Vzhledem k vývoji ostatních výsledků však šňůra pětí vítězství asi neznamenala takový zisk, jako mohla?
Řeknu to takhle. Kdybychom se nezvedli, byli bychom už hluboko pod čarou. Všichni vyhrávali. Vždyť jsme získali patnáct bodů v řadě, ale jak moc jsme se posunuli? Teď nás mrzí úterní zápas s Třincem, zápas s ním nám vůbec nevyšel. Jasně, nejsme kapela, abychom pořád vyhrávali. Jenže my v současné situaci prostě potřebujeme pravidelně bodovat.

Zažil jsi už někdy takto vyrovnanou soutěž?
Půl sezony to bylo takové, že se pořadí pořád přelévalo. Teprve potom tam začaly narůstat rozestupy. Pětka nahoře se utrhla, dole jsme zůstali natěsnaní. Stačilo třikrát v řadě prohrát nebo vyhrát a mohli jste být úplně někde jinde. Když se nám až doteď nedařilo, pořád jsme si říkali, že prostě nemůžeme mít celou dobu krizi. Snad jen jednou jsem zažil, že se nám jakýkoliv výpadek vyhnul, tehdy při mistrovské sezoně v Liberci. To byla opravdu pohodička. Jinak se ale většinou nějakému období, kdy jste dole, nevyhnete. Snad už to máme za sebou.

Po celý leden jste hráli tři zápasy týdně. Nyní vás po úterním zápase s Pardubicemi čeká zasloužená přestávka. Těšíš se na ni?
Někdy máte volné alespoň úterky, trošku si oddychnete, ale tentokrát je to opravdu divočina. Od Vánoc jedeme v podstatě v kuse, kromě extraligy jsme hráli i Ligu mistrů. To pak je zápas skoro obden. Potom vám tělo říká, že už by si přálo trochu zvolnit. Vždyť už i mladí kluci nám kňučí, že je všechno bolí. Alespoň si trochu odpočineme, nabereme síly a vlétneme na soupeře plní sil.

Před dnešním zápasem bude vyvěšen ke stropu dres Petra Nedvěda. S ním sis tuším ve své kariéře nezahrál?
Nezažil jsem ho tu. Zrovna skončil a já přicházel do Liberce. I když kdo ví, aby se náhodou po sobotě nechtěl vracet! (smích)

Sledoval jsi včerejší utkání, do nějž Nedvěd naskočil proti Jaromíru Jágrovi, a ohlas, který zaznamenalo?
Jarda Jágr se vrátil z NHL, takže se na něj všichni chtěli podívat. Je to jenom dobře. Nakonec jsem vzal malého a šli jsme taky. Nikdy Jágra neviděl, tak jsme vyrazili, aby taky zažil nejlepšího českého hokejistu přímo na ledě.

Krenželok si kryje kotouč

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit