Bílí Tygři Liberec

Matěj Pekař o draftu i univerzitě: Bude to nervozita na nejvyšším levelu

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Bývalý liberecký útočník Matěj Pekař dosáhl v poslední sezoně velkého úspěchu. Obdržel totiž cenu za nejlepšího nováčka USHL, což se mu povedlo jako prvnímu Čechovi a teprve druhému hráči mimo Severní Ameriku v historii. „Jsem za to samozřejmě rád, ale čeká mě ještě hodně práce. Nepřeceňoval bych to. Jednou z vás udělají hvězdu a jednou vás zaříznou," prozradil uvědoměle Pekař.

Zažil jste zlomovou sezonu, měl jste určitě v hlavě vstupní draft do NHL.
Na začátku sezony, po Memoriálu Ivana Hlinky, jsem ani nepočítal s tím, že budu draftovaný. Šel jsem do sezony jako do každé jiné. Můj cíl byl snažit se hrát co nejlíp, a to bylo všechno. Každopádně jsem zatím ještě draftovaný nebyl a nepředbíhal bych, stát se tam může všechno. Určitě však cítím větší šanci, abych byl draftován, než na začátku ročníku.

Jste z blížícího se draftu nervózní, obzvlášť když už v tuto chvíli nedokážete nic ovlivnit?
Jasně, nervozita tam je. Jak říkáte, už to nemůžu ovlivnit, jsem nervózní, ale vlastně z ničeho. Nic už s tím nenadělám a buď to nějak dopadne, nebo ne.

Matěj Pekař v dresu Bílých Tygrů Liberec

Jako vůbec první Čech jste získal cenu pro nejlepšího nováčka USHL, jakou jste z toho měl radost?
Všichni mi gratulovali, což bylo pěkné. Tak nějak jsem doufal, že by mě manažeři mohli vybrat, ale nevěřil jsem, že vyberou Čecha. Ještě s tím, že jsem místo jejich play off odjel na mistrovství. Můžu za to všem manažerům děkovat, jsem za to hrozně rád. Teď jen dělat dál a dál to samé: Zlepšovat se, pracovat na sobě a doufat, že co se má stát, se stane.

Sezona v USHL 2017/2018: 56 zápasů (14+40)

Už první Čech zní krásně, ale je důležité říct, že jste byl po Andreji Svěčnikovovi teprve druhým oceněným mimo Severní Ameriku. Překonal jste oceněním jeden z milníků kariéry?
Asi máte pravdu, každopádně ta cesta je dlouhá a nikdy nevíte, co se stane. Někdy vás zaříznou, někdy z vás udělají superstar. Je to samozřejmě hezký úspěch, ale abych udělal NHL, musím být ještě lepší.

Matěj Pekař v reprezentačním dresu 3

Na druhou stranu předchozí vítězové Johnny Gaudreau, Joe Pavelski nebo Kyle Okposo teď září.
Je to tak. Koukal jsem na to, cesta je dlouhá a Pavelski byl draftovaný až v sedmém kole z 205. místa. Potenciál tam je, ale musí být pořád vidět i práce.

Chystáte se univerzitu v Miami. Co od další fáze vašeho hokejového života čekáte?
Dobrá otázka. Očekávám těžkou práci, musím se snažit nějak zkombinovat vzdělání s hokejem. Hokej bude pořád na prvním místě, i když je vzdělání také důležité a budu při tom chodit do školy. Hokej a vzdělání musím na další cestě zkombinovat a pořád nevynechávat u hokeje ty věci navíc, víceméně budu muset odvádět pořád tu stejnou práci, akorát tam navíc přibude ještě to vzdělání.

Matěj Pekař v reprezentačním dresu 4

Máte už představu o tom, jak to na univerzitě vypadá?
Byl jsem se tam podívat. Na delší zápasy létají, ta univerzita je krásná a je pro nějakých čtyři až čtyři a půl tisíce lidí. Zázemí je perfektní a škola se dá udělat buď online, nebo můžu docházet a pak tam zbudou tři čtyři hodiny posilovny nebo na ledě za den. Trenér mi říkal, že je to víceméně na mně, že si pak můžu vzít univerzitní kredity před tréninkem, po něm, nebo online.

Sezona v reprezentaci U18 2017/2018: 15 zápasů (2+7)

Co bylo vůbec za ty čtyři roky v Americe nejtěžší?
První čtyři měsíce v Americe, kdy jsem neuměl anglicky. Byl jsem takový vlk samotář, s nikým jsem se nemohl bavit. Seděl jsem na kraji stolu ve škole a s nikým jsem se nebavil, protože to nešlo. Cokoliv jsem řekl, bylo Hello a Thank you. K tomu samozřejmě i být bez rodičů poprvé delší dobu než dva týdny. Na to jsem si taky musel trochu zvyknout a osamostatnit se.

Už víte, jak budete sledovat výsledky draftu?
Mluvil jsem s pánem, u kterého jsem bydlel ve čtrnácti letech, a nabídl se, že by tam se mnou jel. Má kamaráda, který mu přijede z Česka, a spolu s ještě jedním mým kamarádem, který také přijede, by byla možnost se tam společně podívat. Bylo by to samozřejmě hezké, ale budu se klepat. Nervozita přijde, bude tam na nejvyšším levelu. Už cestou v autě budu určitě napjatý až až.

Matěj Pekař v reprezentačním dresu 5

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit