Bílí Tygři Liberec

Michal Birner podepsal s Bílými Tygry novou smlouvu!

Date of publication Author Klub

Liberec - Účastník olympijských her v Pchjongčchangu, dvou mistrovství světa a Světového poháru Michal Birner se dohodnul s vedením Bílých Tygrů na novém kontraktu. Liberecký dres by měl nově oblékat další 3 roky, tedy do dubna 2022. Člen mistrovské party ze sezony 2015/16 se po zisku titulu rozhodl pro odchod do KHL, odkud se krátce po startu sezony stěhoval do švýcarského Fribourgu. V něm se po boku krajana Romana Červenky rychle zařadil mezi hlavní ofenzivní tahouny a v 94 soutěžních duelech v dresu s drakem na hrudi si připsal celkem 79 bodů. Po dvouleté pauze se třiatřicetiletý útočník vrátil v průběhu uplynulé sezóny zpět pod Ještěd a výrazně se v dresu Tygrů podílel na zisku Prezidentského poháru a titulu českých vicemistrů.

Vyjádření Sportovního ředitele Filipa Pešána:

„Jak už jsem prohlásil při Michalově návratu v listopadu minulého roku, s takovým hráčem získáváme velkou kvalitu do útočných řad. Michal je poctivý a důrazný hráč, který nevypustí žádný puk jak při hře v útoku, tak při defenzivních činnostech, typově je skvělý do přesilových her i oslabení. Jeho zkušenosti z mezinárodního hokeje a profesionální přístup, to jsou nedocenitelné atributy, proč chce každý trenér mít takového hráče ve svém týmu.“


Profil Michala Birnera

Litoměřický rodák Michal Birner je odchovancem Slavie, nicméně v té působil především v mládežnických kategoriích. Jedinou seniorskou výjimkou je jeho extraligová premiéra mezi muži v ročníku 2003/2004. V dorostu Slavie byl ale Birner hvězdou, za tři roky zde dosáhl průměru více než bod za zápas (118 bodů ve 113 zápasech).

V roce 2004 si Birnera v draftu vybralo St. Louis jako 114. hráče v pořadí a mladý talent se proto rozhodnul zkusit štěstí v zámoří. Dva roky hrál v OHL a před sezonou 2006/2007 přešel do AHL. Pozvánka do hlavního týmu Blues, a po trejdu ani v Anaheimu, ale nepřicházela. Proto se v roce 2009 rozhodl Michal Birner vrátit do Evropy.

Zvolil finskou ligu a tým Pelicans Lahti. Zde ale odehrál pouze šest zápasů, než přišla nabídka z TPS Turku. Zde se hned v první sezóně radoval ze zisku titulu. Není proto divu, že si klub jeho služby pojistil i na další 3 sezóny.

V roce 2012 odešel dravý útočník na hostování do týmu Lev Praha a o sezónu později se z hostování stal stálý přestup. V KHL se sice Birner rozjížděl pomaleji, ale především ve vyřazovacích bojích patřil k nejplatnějším hráčům týmu. Poté, co se Lev Praha musel se soutěží rozloučit, se Michal Birner vrátil do dobře známého prostředí ve Finsku. Tentokrát ale oblékl dres Kuopia.

Před sezonou 2015/16 posílil spolu s Michalem Řepíkem Bílé Tygry a spolu s dlouholetým parťákem patřili k největším oporám týmu. Svou roli potvrdil šikovný forvard i v play-off, kde Tygrům pomohl devíti body k zisku mistrovského titulu. Za své výkony si navíc vysloužil nominaci do reprezentační přípravy před mistrovstvím světa. Vladimír Vůjtek si jej zvolil i do závěrečné nominace a Birner ho rozhodně nezklamal, když patřil k nejproduktivnějším hráčům týmu.

Dlouho se zdálo, že bude zkušený forvard v Liberci pokračovat, nakonec však kývl na nabídku ruského Čeljabinsku a přesunul se do KHL. Po nepříliš vyvedeném startu se ale následně stěhoval do Švýcarska, kde oblékl dres Fribourgu. Rychle se zařadil mezi ofenzivní opory a během dvou let zde posbíral 76 bodů v 85 zápasech. V roce 2017 se znovu představil na mistrovství světa, zahrál si i na Světovém poháru nebo na olympiádě v Pchjongčchangu.

V úvodu sezony 2018/19 ho stíhalo zranění kolene, přidal tak pouze devět dalších ostrých startů, v nichž zaznamenal tři asistence. V průběhu ročníku se rozhodl pro návrat do Liberce a okamžitě navázal na své výkony z mistrovské sezóny. Stal se výraznou oporou, který nakonec dokráčel k zisku Prezidentského poháru a stříbrné extraligové medaile. Ve dvaatřiceti zápasech základní části nasbíral 28 kanadských bodů, dalších 13 bodů si pak připsal v 17 duelech play-off.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Najman se loučí s Tygry a míří na sever. Hrát bude za Ilves Tampere

Vstupenky na play-off MS v Praze a Ostravě jsou stále k dispozici!

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit