Bílí Tygři Liberec

Novinka (nejen) pro gólmany: Od nové sezony s užším brankovištěm

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Brankoviště je obvykle považováno za výsostný prostor gólmanů. Právě zde se maskovaní muži těší zvláštních výsad, naopak útočící se mu při snaze o dosažení regulérní branky snaží vyhnout. Tento prostor dozná v nové sezoně výrazné změny.

Většina fanoušků má brankoviště zažité jako půlkruh, jehož průměr prochází brankovou čárou. Podle pravidel ledního hokeje byl tento půlkruh široký 360 cm a jeho nejvzdálenější bod se nacházel 180 cm kolmo od brankové čáry. Tato tradiční podoba už ovšem zůstane v extralize známa pouze na archivních snímcích.

Od sezony 2018/19 se brankoviště v tuzemské nejvyšší soutěži změní a začne kopírovat formát z nejprestižnější hokejové ligy světa, NHL. Takový prostor je užští, naopak do vzdálenosti mírně naroste. Nejvzdálenější bod nového útvaru se totiž nachází 183 cm kolmo od brankové čáry, je ovšem pouze 243 cm široký.

To ve výsledku znamená, že od tyčky do konce brankoviště leží nově vzdálenost pouze 30 cm oproti původním 90. Celkem se tedy brankoviště zúží o více než metr. Pro připomenutí, samotná hokejová branka je široká 183 cm.

Pohled gólmanů? Pozitivní změna

Co na novou změnu říkají sami brankáři? "Osobně si myslím, že by mi to mohlo vyhovovat. Brankoviště je po stranách usekané, alespoň mě to nebude tahat tolik ven z branky," vysvětluje Roman Will. Sám už tento styl brankoviště dobře zná ze zámoří. "Už tam jsem si na to zvykl, po návratu jsem si pak říkal, že je tu brankoviště až moc široké," dodává.

Zároveň se tygří gólman nebojí, že by si brankáři na změnu nezvykli. "Každá změna je nejdřív znát, ale podle mě je to jenom otázkou několika tréninků," myslí si. A trenér tygřích gólmanů Martin Láska přidává: "Spousta brankářů se podle brankoviště orientuje. To, že bude více kopírovat branku, by jim tedy mohlo pomoct."

Na nový tvar brankoviště se mohou fanoušci těšit už v přípravných zápasech. Pro zajímavost, v NHL je tradičně tento pro českou extraligu nový rozměr využíván od roku 1998.

NHL brankoviště

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit