Bílí Tygři Liberec

Paráda! Po Janu Jeníkovi sáhla na draftu NHL Arizona, Matěj Pekař míří do Buffala

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Dallas/Liberec - Draft NHL bývá jednou z nejdůležitějších událostí hokejového roku. Týmy nejslavnější hokejové ligy si v něm totiž zajišťují práva na nejperspektivnější mladé hokejisty. Na letošním výběru talentů v americkém Dallasu zazněla i dvě jména spojená s tygří mládeží.

Jan Jeník, 3. kolo, 65. celkově, Arizona Coyotes

Memoriál Ivana Hlinky. Premiéra za farmu v Benátkách. První utkání v dresu tygřího „áčka“. Mistrovství světa U18. Draft NHL. Jan Jeník v uplynulé sezóně vylétl jako raketa. Poprvé na sebe výrazně upozornil na srpnovém Hlinkově memoriálu, když nastřílel šest branek a stal se nejlepším střelcem turnaje.

Tím nastartoval svůj vzestup a nakonec se dočkal zasloužené odměny. V úvodu třetího kola draftu po něm sáhli Kojoti z Arizony a stal se tak třetím nejvýše vybraným Čechem. Před ním se umístili pouze Filip Zadina a Martin Kaut. Pro Jana Jeníka šlo o první „pokus“, kdy mohlo zaznít jeho jméno a dočkal se tak již letos. Mimochodem, stal se vůbec nejmladším draftovaným hráčem, pokud by se narodil jen o den později, mohl by se výběru talentů zúčastnit až příští rok.

Jan Jeník o draftu:

"Je to úžasný pocit. Jsem velmi šťastný, že si mě vybrala právě Arizona. Samozřejmě si chci za Coyotes zahrát, vím ale, že je přede mnou ještě spoustu práce. Udělám vše proto, abych mohl nastoupit v NHL."


Následující ročník pravděpodobně zůstane hrát na českém území a bude se nadále snažit zaujmout lidi z Arizony, kteří se na něj jistě podrobně zaměří.

Matěj Pekař, 4. kolo, 94. celkově, Buffalo Sabres

Jeníkův spoluhráč z reprezentace Matěj Pekař se rozhodl pro poněkud jinou cestu. Už v patnácti letech opustil Bílé Tygry a zamířil do Ameriky, kde se měl nadále rozvíjet. Během tří sezón vystřídal tři kluby a dres změní i v té následující. Tentokrát bude hájit barvy univerzity v Ohiu.

I pro něj byl však zlomový poslední ročník. Stejně jako Jan Jeník se zúčastnil Memoriálu Ivana Hlinky a světového šampionátu, renomé si ale vybojoval především v americké USHL (United States Hockey League). V tabulce produktivity obsadil dělené první místo společně s americkým supertalentem Jackem Hughesem, jenž by měl být následující rok vybrán v prvním kole.

Tím si Matěj Pekař vysloužil prestižní ocenění pro nováčka roku USHL, což samozřejmě nemohlo být zástupci klubů NHL nepovšimnuto. Po mladém útočníkovi nakonec sáhlo Buffalo, které si mimo jiné jako celkově prvního hráče zabralo švédského obránce Rasmuse Dahlina.

Oběma hráčům samozřejmě gratulujeme a přejeme jim mnoho štěstí v jejich budoucí a doufejme že bohaté kariéře.

Zadina celkově šestý, v prvním kole ho následoval ještě Kaut

V Dallasu zazněla jména ještě dalších devíti Čechů. Konkrétně byli draftováni: 6. Filip Zadina (Detroit), 16. Martin Kaut (Colorado), 72. Jakub Škarek (NY Islanders), 77. Jakub Lauko (Boston), 85. Lukáš Dostál (Anaheim), 111. Jáchym Kondelík (Nashville), 149. Filip Král (Toronto), 206. Radim Šalda (Tampa Bay), 213. Milan Klouček (Nashville).

Výběr talentů sledovali i současní a bývalí Tygři Kryštof Hrabík, Adam Klapka a Marek Zachar. Jejich jména však bohužel žádný z manažerů nevyslovil.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Trénink pohledem T.J. Melancona

Nejnovější články

Vyhrocená série se Spartou pokračuje! Tygři budou doma dotahovat ztrátu

Srdcař Jaroslav Vlach zůstává Tygrem! Smlouvu prodloužil o dva roky

Věnujte pozornost dopravním omezením v okolí Home Credit Areny

Z našeho fanshopu

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit