Bílí Tygři Liberec

Petr Nedvěd: Zakončit oficiálně kariéru proti Jardovi Jágrovi? To je hokejový Hollywood!

Date of publication Author Redakce

Liberec - V sobotu od 17:30 ještě jednou vyjede liberecká hokejová legenda Petr Nedvěd na led Home Credit Areny. Oficiálně tak uzavře svou bohatou kariéru, kterou kromě štací v NHL výrazným způsobem spojil také s Bílými Tygry. "Že se vše i s nedělním ceremoniálem takhle sešlo, to je hotové sci-fi," usmívá se Nedvěd.

Kde se myšlenka, že ještě jednou nazujete brusle a vyjedete do zápasu, vzala?
Nápad vzešel od prezidenta klubu Petra Syrovátka. Bavili jsme se a on říkal, že jestli bude chtít Jarda Jágr hrát za Kladno, bude muset v sobotu nastoupit proti Benátkám. Ptal se mě, jak se k tomu stavím, jestli bych si nechtěl také zahrát. Mě by asi ani taková myšlenka samotného nenapadla, ale přijde mi fantastická. Je to takový příběh z hokejového Hollywoodu. V neděli vyvěsí můj dres, v sobotu si zahraju za Benátky proti Jardovi Jágrovi... Na jednu stranu jsem nad tím přemýšlel, protože jsem byl naposledy na bruslích v září a mám docela manko. Ale euforie z takového parádního posledního zápasu je mnohem silnější.

Jak se na toto utkání připravujete?
Ve čtvrtek jsem se poprvé dostal na led. Nemá cenu na poslední chvíli něco honit, stejně už bruslařsky nic nedoženu. (úsměv) Byl jsem se samozřejmě sklouznout, taky jsem si zkontroloval, jestli ještě vůbec najdu kompletní výstroj. Kdyby se to celé plánovalo trochu více dopředu, asi bych najel na trošku náročnější přípravu. Ale není to o tom, jestli budu bruslit rychle nebo pomalu. Hlavní myšlenka celého zápasu je trošku jinde.

Prakticky celá kabina Benátek bude o více než dvacet let mladší, než vy. Co na to říkáte?
Moc se na to těším! To s nimi kromě zápasu budu dělat i domácí úkoly a kontrolovat jim žákovskou, že? (smích) Budu rád, že si s našimi mladými kluky mohu zahrát. Snad je to oboustranné. Pořád je to regulérní soutěžní zápas, ne žádná exhibice. Všichni, včetně mě, se tomu podřídíme. Bude to pro mě každopádně super zkušenost.

Většina z nich na vás v dětství koukala v televizi jako na hráče NHL nebo na kapitána Bílých Tygrů. Počítáte i s tím, že jim budete také předávat zkušenosti?
Možná ano, ale zase tam budu jenom na jeden zápas. Kdybych tam měl být dlouhodobě, mohl bych dělat nějakého mentora, ale tohle bude spíš o tom, abychom se co nejrychleji seznámili a sžili. Hlavně si chci zápas po jejich boku co nejvíce užít. Byl bych rád, kdyby si to užili i kluci a kdyby na to měli jen hezké vzpomínky, ne aby se tím stresovali.

Prezident klubu Petr Syrovátko

„Už velmi dlouho dopředu jsme měli naplánovaný a připravený ceremoniál, v němž jsme chtěli v rámci domácího utkání se Spartou Praha vzdát hold Petru Nedvědovi. Stala se ale ta úžasná náhoda, že se Jaromír Jágr vrátil do Kladna přesně v tom čase, kdy je na programu utkání Rytířů s Benátkami nad Jizerou, a také přesně v tomtéž víkendu, kdy se uskuteční tento výjimečný slavnostní ceremoniál. Okamžitě jsme se rozhodli jít naproti té skvělé možnosti, že by se na ledě ještě jednou potkali dva velikáni světového a českého hokeje Jaromír Jágr a Petr Nedvěd.

Nikdy by mě nenapadlo, že budeme mít možnost udělat v liberecké Home Credit Areně takovou báječnou tečku za Petrovou kariérou. Je to jeho víkend. V sobotu jej fanoušci mohou nejspíš úplně naposledy sledovat v hokejovém a v neděli mu pak vyzvedneme dres ke stropu Areny. Zároveň je nám ctí přivítat Jaromíra Jágra zpátky na českém ledě. To vše s velkým respektem k Jaromírově dosavadní i budoucí kariéře a taky k jeho zdraví.

Věřím, že to bude báječný zážitek pro diváky, kteří budou mít tu výjimečnou příležitost vidět znovu v akci tyto dvě legendy. Obrovský impulz to bude určitě také pro naše mladé hráče. Pro většinu z nich jsou Jágr s Nedvědem velké vzory už od narození. Vždyť někteří naši hráči se narodili až po Naganu. Například Ondřej Chrtek s Kryštofem Hrabíkem jsou ročník 1999, Honza Jeník dokonce 2000. Je neuvěřitelné, že se tyto generace v sobotu sejdou na ledě v mistrovském zápase WSM Ligy.“


O lístky je velký zájem, zápas se odehraje před plnou arénou. To bude pro vaše mladé spoluhráče jistě velká zkušenost?
Je super, že si kluci před takovou diváckou kulisou zahrají. Někteří z nich třeba budou brzy v podobné atmosféře hrát pravidelně, bude to pro ně velká škola. Myslím si, že to pro ně bude speciální zápas. Nevím, jestli bude vyprodáno, ale pár lidí rozhodně přijde. Bude tu určitě parádní atmosféra, máme se na co těšit.

O den později vystoupá váš dres ke stropu Home Credit Areny. Co pro vás tato událost znamená?
Na jednu stranu je to obrovská pocta, moc si toho vážím. Ale zároveň mi to opět připomíná realitu, že už zkrátka profesionální hokej hrát nebudu. Jsem s tím naprosto smířený, tak to je. Bude to takové hořkosladké. Hokej pro mě byl vždycky všechno. Dodnes mi chybí. Sice už ne tak, jako v prvních dvou letech po kariéře, trošku jsem si na to zvykl, ale i tak se mi po něm stýská. O to víc se těším na sobotní zápas.

Celý hokejový víkend bude každopádně skvělou tečkou za vaší bohatou kariérou, souhlasíte?
Jak se říká, vše je v načasování. Jestli existuje nějaký hokejový bůh, tak by si to asi přesně takovým způsobem přál. Jsem hrozně rád, že to takhle vyšlo. Kdybychom se bavili před čtrnácti dny, ani bych něčemu podobnému nevěřil. Vše se to upeklo během několika dní.

I vyvěšení vašeho dresu?
Ta myšlenka je už ve hře dlouhodobě. Hledali jsme hlavně vhodný termín. Už jsme se o tom s Petrem Syrovátkem bavili několik let, ale nějak to nevycházelo. Už jenom proto, že tu většinou přes zimu nejsem. Nechtěli jsme, aby to bylo spíchnuté horkou jehlou.

Zápas se Spartou jakožto jedním z vašich bývalých působišť se jistě nabízel?
Přál jsem si, aby u takové akce nechyběl můj brácha, který byl výraznou součástí mého hokejového i nehokejového života. Proto dávalo smysl, aby se konala právě před zápasem se Spartou, kde trénuje. Navíc jsem tam nějakou dobu hrál. Ale že se k tomu přidá také ten zápas za Benátky proti Jardovi Jágrovi, to už je opravdu sci-fi. Je neuvěřitelné, že to vyšlo.

Petr Nedvěd slaví jednu z branek Tygrů

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit