Bílí Tygři Liberec

Pohled do reprezentace: Jak se Tygrům dařilo v národním dresu?

Date of publication Author Adéla Růžičková

Liberec - Pro hráče je odměnou, za svůj tvrdý trénink a snahu, dostat pozvánku do české reprezentace. V letošním roce obléklo český národní dres hned několik současných i bývalých Tygrů. Mezi elitu se dostali Radan Lenc, Roman Will, Tomáš Filippi či Jan Šír! Tomáš Filippi pomohl národnímu výběru k celkové výhře na finském turnaji Karlaja Cup, což se stalo podruhé v historii!

Karlaja Cup

Prvním letošním reprezentačním turnajem byl Karlaja Cup v rámci Euro Hockey Tour. Pod taktovkou trenéra Miloše Říhy se podařilo finský turnaj vyhrát, což se stalo podruhé v historii. U tohoto úspěchu nechyběli současní, ale i bývalí Tygři. První vítězství na Karlaja Cupu zaznamenali reprezentanti České republiky proti Švédsku, ve kterém Češi svým zodpovědným výkonem zvítězili 3:1. Výběr tří korunek těžko hledal recept na bývalého Tygra Romana Willa, pro kterého bylo utkání proti švédskému výběru druhým zápasem za národní tým.

V Helsinkách následoval souboj proti domácímu celku. Svěřenci Miloše Říhy museli dvakrát dotahovat proti Finům, při druhém dorovnávajícím gólu se blýskl Tomáš Filippi, jenž zakončoval střelou nad brankářovu lapačku, a tak poslal zápas do prodloužení. Poslední duel na turnaji proti ruské sborné vyhráli Češi v poměru 3:0. Roman Will, který se postavil mezi tři tyče, vychytal čisté konto a mohl slavit nejen výhru, ale i ocenění nejlepšího hráče utkání.

Channel One Cup

Češi sehráli první zápas proti Finsku. V duelu od začátku vedli, ale pak Finové srovnali a utkání se muselo rozhodnout až v prodloužení, v němž byli šťastnější svěřenci Miloše Říhy. V brance se ukázal exliberecký brankář Roman Will, který ještě v reprezentaci nepoznal hořkost porážky. Druhý souboj odehrál národní tým proti Rusku a prohrál po samostatných nájezdech 3:4. Tomáš Filippi v zápase vyrovnával na 2:2.

Ve třetím duelu se česká reprezentace utkala se Švédskem a prohrála o dvě branky 1:3. Tomáš Filippi přihrával na jediný gól a získal tím druhý kanadský bod na ruském turnaji. Na třetí turnaj EHT byl pozván Radan Lenc, který se postupně probojoval ze čtvrté do druhé lajny. Češi nakonec v Channel One Cupu skončili na čtvrtém místě.

Beijer Hockey Games

Třetí turnaj v pořadí Euro Hockey Tour, tentokrát ve Švédsku, na nějž byl povolán Radan Lenc. Česká reprezentace zahájila švédské hry proti domácímu celku tří korunek a prohrála těsně 1:2. Druhý zápas národní tým vyhrál nad Finskem v poměru 3:1. Radan Lenc nastoupil do souboje proti Švédsku, a na duel proti Finsku se nevešel na soupisku.

Jinak tomu bylo už při zápase, ve kterém svěřenci Miloše Říhy vyzvali ruskou sbornou. Liberecký útočník s číslem 25 se dostal do mnoha šancí, ale neprosadil se před ruským maskovaným mužem. Zápas byl velice vyrovnaný a nakonec se rozhodovalo v prodloužení. Češi byli šťastnějším týmem a dokázali z tohoto zápasu získat bod navíc. V konečném pořadí se česká reprezentace umístila na druhém místě.

Mistrovství světa U20

Na domácím světovém šampionátu juniorů nechyběl liberecký útočník Jan Šír, který si v minulé sezóně zapsal první starty v extralize. Turnaj pro juniory začal proti výběru z Ruska, ve kterém Češi přestříleli Rusy 4:3. Při vítězném čtvrtém gólu si připsal liberecký hráč s číslem 8 asistenci. Druhý duel sehrála česká reprezentace proti Německu, ve kterém podlehla 3:4, náplastí pro Jana Šíra bylo udělení ocenění za nejlepšího hráče. Posléze následovala těsná prohra 3:4 v souboji s americkým výběrem.

Národní tým poté vyzval Kanadu, ale na tu byli svěřenci trenéra Václava Varadi krátcí a prohráli 2:7. I přes prohry ve skupině postoupili Češi do čtvrtfinále, ve kterém se utkali se Švédskem. Češi nevstřelili jediný gól a celek ze země tří korunek postoupil hladce po výhře 5:0. Ani po čtrnácti letech se nepodařilo ukončit čekání na medaili.

V konečném součtu kanadských bodů se zadařilo i libereckým odchovancům, kteří v současnosti hrají za Atlantikem. Michal Teplý si připsal pět asistencí, následoval ho Jan Jeník se dvěma góly a nahrávkou, a poté Jan Šír a Matěj Pekař, kteří zaznamenali asistenci. V brance se předvedl i Lukáš Pařík.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit