Bílí Tygři Liberec

Pomozte zachovat hokejovou historii a podpořte reedici knihy Ztracená léta - Příběh hokejového zločinu

Date of publication Author Klub

Liberec - Historii, a to nejen hokejovou, je potřeba si pravidelně připomínat. Před více než 70 lety dopadla na československý hokej tvrdá rána v podobě zatčení tehdejší hokejové reprezentace. Její osud líčí publikace Ztracená léta - Příběh hokejového zločinu, který můžete podpořit na Hithitu.

V březnu 1950 měla československá hokejová reprezentace, která měla za sebou titul z mistrovství světa 1947 a 1949 a stříbro z roku 1948, odcestovat z vymyšlených důvodů na další světový šampionát v Londýně. Národní výběr se sešel v hospodě U Herclíků, kde se začal psát nejtragičtější příběh československého hokeje.

Celý tým zde byl pozatýkán státní bezpečností a ve vykonstruovaném procesu obviněn z plánované emigrace a vlastizrady. Soud rozdal hokejovým reprezentantům tresty ve výši až 15 let, přičemž nejtvrdší trest si vyslechl brankář Bohumil Modrý, jenž už ani v národním týmu nepůsobil a v době zatčení reprezentace byl na dovolené.

Právě Bohumil Modrý nakonec zaplatil za následné věznění v uranových dolech v Jáchymově cenu nejvyšší, když v roce 1963 na následky ozáření zemřel. Také zbytek národního týmu ale přišel o kariéru, postavení a nejlepší roky svého života, na čemž nezměnila nic ani amnestie v roce 1955.

Právě tento příběh popisuje publikace Ztracená léta - Příběh hokejového zločinu od Vladimíra Škutiny a Roberta Bakaláře, která poprvé vyšla v roce 1990 a která dnes již prakticky není k sehnání. Historii je však třeba si připomínat, připravuje se tedy reedice, kterou můžete už nyní podpořit na platformě Hithit.

Celý projekt odstartoval Gustav Bubník, syn jednoho z tehdejších lídrů reprezentace Augustina Bubníka. Křest knihy je naplánován na březen 2021, v případě podpory na Hithitu však můžete publikaci získat už v prosinci jako vhodný vánoční dárek!

Připojte se k projektu, který pomáhá připomínat československou hokejovou historii! Pomoci můžete na Hithitu, kde najdete veškeré další informace.

PŘEJÍT NA HITHIT.CZ

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Trénink pohledem T.J. Melancona

Nejnovější články

Vyhrocená série se Spartou pokračuje! Tygři budou doma dotahovat ztrátu

Srdcař Jaroslav Vlach zůstává Tygrem! Smlouvu prodloužil o dva roky

Věnujte pozornost dopravním omezením v okolí Home Credit Areny

Z našeho fanshopu

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Ručník PO 2024

495 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit