Bílí Tygři Liberec

První shledání od předkola! Tygři i Sparta mají nejvyšší cíle, v sobotu se konečně utkají spolu

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - První čtvrtina základní části je u konce. Tygři s Pražany se v ní prezentovali velice dobrým dojmem a zaslouženě tak bojují ve špičce tabulky. Naše hokejisty nyní čeká velký domácí víkend, po souboji se Spartou totiž bude následovat nedělní klání s neméně silnou Plzní! Získají proti soupeři z hlavního města cenné vítězství, nebo se sparťanům povede částečná msta za loňské předkolo?

Z Moravy se třemi body

Minulý víkend vycestovalo naše mužstvo ke dvěma venkovním utkáním za sebou. Nejprve se v pátek představilo v Brně, kde předvedlo parádní výkon! Po divoké první třetině, po které Tygři vedli 3:2, úspěšně zklidnili hru a skórovali už pouze oni. Nakonec z toho bylo vítězství 5:2, přičemž plný bodový zisk zapsali Liberečtí z ledu Komety poprvé od roku 2012. Úspěšně tak zareagovali na ztrátu Michala Bulíře, jenž vyrazil na své první zahraniční angažmá. V dresu Magnitogorsku mimochodem skóroval hned při premiérovém startu!

O dva dny později nastoupily šelmy ve Vítkovicích, kde jim v minulých letech taktéž pšenka příliš nekvetla. Zápas se rozjížděl spíše pomaleji, bezbrankový stav zlomili domácí až ve 26. minutě. Poté se nicméně s góly doslova roztrhl pytel. Modrobílí ztráceli už 2:6, avšak díky ukázkové bojovnosti drželi šanci na body prakticky až do konce. I přes konečnou porážku poměrem 4:6 tak mohli Moravu opustit s rozhodně vztyčenými hlavami! Litovat mohli jen horší disciplíny, díky které Ridera zlomila zápas ve svůj prospěch. Hned třikrát totiž skórovala v početních výhodách, jednou se jednalo dokonce o dvojnásobnou přesilovku.

Trenér Filip Pešán o souboji s Vítkovicemi

"Zápas zpočátku neměl vysoké tempo, byl rozkouskován neustálým přerušováním hry a vykazováním z buly. Tempo chytil až ve své druhé polovině. My jsme nebyli disciplinovaní, za stavu 5:1 a poměru přesilovek 5:0 pro domácí jsme dostali dvě početní výhody za sebou a snažili jsme se ještě něco se zápasem udělat, ale na body to nestačilo."


Sparta by ráda zpátky na vrchol. Dovést ji tam má držitel Stanley Cupu!

Sparta prakticky odjakživa patří mezi nejambicióznější české celky. V posledních sezónách se jí nicméně tyto cíle úplně nedařilo naplňovat. Po finálové účasti v roce 2016, kdy se musela sklonit právě před Tygry, skončila o rok později ve čtvrtfinále, a poté dokonce znovu na libereckých hokejkách už v předkole! Vedení týmu tak před letošním ročníkem neponechalo nic náhodě a přivedlo na trenérskou pozici obrovskou personu, německého kouče Uweho Kruppa!

Ten plynule navazuje na svou senzační hráčskou kariéru. V NHL byl velice ceněným obráncem, a dokonce jako vůbec první Němec pozvedl nad hlavu slavný Stanley Cup. Jako druhý hráč z této země byl nominován taktéž do utkání hvězd. Logicky patřil také k základním pilířům německé reprezentace, kterou také později dirigoval jakožto hlavní trenér. Před příchodem do českého hlavního města vedl čtyři sezóny Eisbären Berlín, se kterým se v posledním roce dokonce prokousal až do finále DEL Ligy, kde se Medvědi museli sklonit před Mnichovem.

Sparťané ovšem posilovali také na hráčských pozicích, zejména poté v brankovišti. Tam celek z naší metropole dlouhá léta trošku tlačila bota, ale příchodem Matěje Machovského by mělo být o spolehlivé výkony postaráno. Hokejisté s písmenem "S" na hrudi se zatím prezentují dobrým dojmem. Přestože mají oproti ostatním týmům odehráno až o dva zápasy navíc, nejde brát jejich působení v nejvyšších patrech tabulky na lehkou váhu. V posledním střetnutí ovšem trošku překvapivě klopýtli, když doma ztratili vedení a podlehli Litvínovu 1:2.

Trenér Uwe Krupp po svém příchodu do Sparty

"Když se ohlédnu zpět na necelé čtyři sezony u Eisbären, jsem spokojený s vývojem týmu, který se během té doby stále zlepšoval. A samozřejmě jsem také trochu zklamaný z toho, že se nám ve finále s Mnichovem nepovedlo dosáhnout na mistrovský titul. Byl to velký boj a hodně těsná série, ale bohužel jsme ji nedokázali dotáhnout do vítězného konce. A nyní už jsem samozřejmě natěšený na další výzvu, kterou je práce ve Spartě. Předně je to obrovská čest. Jsem si vědomý toho, jakou dlouho historii má lední hokej v České republice a předtím v Československu. A čím víc si o tom zjišťuji, tím víc jsem ohromen tím, jaký význam má hokej v celé zemi. To, že jsem dostal důvěru vést takový tým, jako je Sparta, je pro mě obrovská čest."


Nesporná rivalita

O souboje Tygrů se Spartou není nouze. Nejvíce v myslích fanoušků zcela jistě zůstává nádherná finálová série ze sezóny 2015/2016, kterou Tygři nakonec ovládli 4:2 a v O2 areně oslavili svůj premiérový titul v klubové historii! Jak se na finále patří, přinesly souboje také nějaké interesantní rozmíšky mimo led. Také tím se mezi těmito soupeři ještě prohloubila už tak poměrně značná vzájemná rivalita.

Ačkoliv mají v základní části z dlouhodobého hlediska o něco lepší bilanci sparťané, naši hokejisté umějí zvládat ta skutečně důležitá klání. To se prokázalo také v loňské sezóně, když se s Pražany shledali už v předkole play-off. To si naprosto podmanili, zvítězili 3:0 na zápasy, a radovali se tak z postupu dále. Na následující utkání se celá tygří smečka těší. Zároveň také věří, že jim ve vyprodané Home Credit Areně pomůžete i vy, fanoušci!

Kapitán Petr Jelínek o blížícím se utkání

"Je pravda, že se Spartou zatím nemáme žádnou zkušenost, budeme s ní hrát letos poprvé. Ale myslím si, že to bude především útočný a pro lidi zajímavý hokej. V brance mají Matěje Machovského, což je velmi dobrý gólman, takže to pro nás nebude vůbec jednoduché. Určitě to bude nepříjemný soupeř."


Kdo vyjde z velké hokejové bitvy v roli vítěze? To se začneme dozvídat od sobotních 16 hodin, kdy bude pod Ještědem vhozeno úvodní buly. Těšíte se?

Bílí Tygři Liberec versus HC Sparta Praha

Počet zápasů: 67
Bilance: 20 – 9 – 0 – 9 – 29
Skóre: 178:198

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit