Bílí Tygři Liberec

Pyrochta, Pekař, Hrabík a další. Jak se mladým Tygrům daří v zámoří?

Date of publication Author Vladimír Vykoukal

Mládežnickými týmy Liberce prošlo v minulých letech několik velmi talentovaných hráčů, kteří pokračovali ve své hokejové kariéře v zámoří. Někteří už se z Ameriky vrátili, někteří tam však ještě bojují o to, aby si zahráli v nejlepší hokejové lize světa. Jak se vyslancům libereckého hokeje za velkou louží daří?

Hned tři hráči, kteří prošli mládežnickými týmy Bílých Tygrů, momentálně nastupují v American Hockey League, což je druhá nejlepší zámořská liga. Jedná se o Filipa Chlapíka, Filipa Pyrochtu a brankáře Vítka Vaněčka.

Chlapík má našlápnuto do NHL!

Nejlépe se daří prvnímu jmenovanému, který obléká dres Belleville Senators. Zatím nastoupil do 21 zápasů, ve kterých si připsal 15 kanadských bodů za 7 gólů a 8 asistencí. V minulé sezóně byl nejproduktivnější hráč svého týmu a svými výkony si zasloužil i povolání do týmu hrajícího NHL, Ottawy Senators, kde odehrál 20 zápasů, ve kterých si připsal 4 kanadské body. I v letošní sezóně se Ottawa nachází na posledních příčkách, proto existuje reálná šance, že se Filip Chlapík do NHL opět podívá. Budeme mu držet palce!

Dalším hráčem, který reprezentuje Bílé Tygry v AHL je už zmiňovaný Filip Pyrochta. Po povedeném playoff v dresu Liberce si ho vyhlédl Nasville. Před začátkem sezóny byl poslán na farmu do týmu Milwaukee Admirals, kde odehrál 22 zápasů, ve kterých si připsal 3 asistence. V tzv. “tabulce pravdy” má -6, což je bohužel druhá nejhorší hodnota z beků tohoto týmu. Mladého obránce čeká těžký boj, ale podobně na tom byl minulý rok Radim Šimek, který teď nastupuje za San Jose Sharks. Doufejme, že se brzy dostane do prvního týmu Nasvillu. Bude to však opravdu nelehký oříšek, Nasville totiž patří mezi týmy s nejlepší obranou v NHL.

Posledním vyslancem Liberce v AHL je brankář Vítek Vaněček. Ten chytá za tým Hershey Bears, což je farma úřadujícího držitele Stanley Cupu, Washingtonu Capitals. Vaněček zatím v letošní sezóně odchytal 14 zápasů, v brankovišti se střídá se svým kolegou, Ilyou Samsonovem. Rodák z Havlíčkova Brodu má průměr 2,69 gólu na zápas a úspěšnost zásahů přes 90 %, což je skoro o 5 % lepší než druhý zmíněný gólman. Vaněčka ještě čeká těžký boj o NHL, Washington patří mezi nejlepší týmy NHL a disponují kvalitní brankářskou dvojicí, mladý Tygr je však připraven poprat se o nejprestižnější ligu světa.

Pekař s Hrabíkem na MS juniorů!

Dalším bývalým hráčem Liberce v zámoří je Matěj Pekař. Ten zvolil hodně zajímavou cestu do nejprestižnější ligy světa, do Ameriky se totiž vydal už v 15 letech. Mladému útočníkovi se daří skvěle, v minulé sezóně byl vyhlášen nejlepším hráčem USHL a za své výkony si vysloužil smlouvu s Buffalem Sabres. Mimochodem, Pekař je jedním ze dvou Evropanů, který zmíněné ocenění vyhrál, tím druhým byl Andrei Svechnikov, který teď váli za Carolinu Hurricanes. Kromě něj tuto ceny v minulosti vyhráli i takoví hráči, jako Pavelski, Okposo nebo Johny Gaudreau.

Momentálně Pekař obléká dres týmu Barrie Colts hrajícího v OHL. Zatím se mu daří skvěle, v dosavadních 30 zápasech si připsal 33 kanadských bodů za 12 gólu a 21 asistencí, což ho řadí na 3. místo v tabulce kanadského bodování svého týmu. Jeho dobrých výkonů si všiml i trenér českého národního týmu do 20 let Václav Varaďa a nominoval ho na mistrovství světa! Tento turnaj bude pro mladého forvarda velmi důležitý, pokud se na něm ukáže v dobrém světle, bude to pro něj další důležitý krok v jeho slibné cestě do NHL.

Na nadcházejícím mistrovství světa ale nebude Pekař jediným bývalým Tygrem, v Kanadě se totiž představí i Kryštof Hrabík! Ten si po neúspěšném draftu NHL spravil náladu, když si ho v juniorském draftu vybral tým Tri-City Americans hrající WHL. Mimochodem, právě z WHL se do NHL dostal nejslavnější odchovanec Bílých Tygrů Petr Nedvěd, takže Hrabík šanci dostat se do nejlepší ligy světa pořád má. Mladý forvard odvádí výborné výkony, zatím odehrál 29 zápasů, ve kterých si připsal 24 kanadských bodů za 8 branek a 16 asistencí. Stejně jako pro Pekaře pro něj bude klíčové zmíněný šampionát v Kanadě, který je všemi manažery a skauty z NHL pečlivě sledovaný. Kromě už dvou zmíněných bývalých Tygrů se turnaje zúčastní i jeden úřadující člen kádru Liberce, Jan Jeník. Budeme jim držet palce!

Solenský nejproduktivnějším hráčem ligy!

Posledním vyslancem Tygrů v zámoří je Slovák Samuel Solenský. Ten působí v zámoří už třetí sezónu, obléká dres Johnstownu Tomahawks (NAHL). Svými výbornými výkony se vypracoval mezi hlavní lídry týmu, což potvrzuje A na jeho hrudi. V minulém ročníku byl nejproduktivnějším hráčem svého mančaftu, teď je dokonce nejlepší v celé lize! První místo v tabulce kanadského bodování mu zařídilo 17 gólů a 33 asistencí v 32 zápasech. I díky jeho skvělým výkonům vévodí Johnstown tabulce NAHL. Za tvrdou práci přišla pro mladého slovenského útočníka zasloužena odměna v podobě přijetí na univerzitu Bemidji State v Minnesotě! Příští sezónu tak stráví v NCAA, která je o úroveň výš než NAHL. Doufejme, že se mu bude dařit i v těžší konkurenci.

Bílí Tygři v posledních letech vyslali nejvyšší hráčů z českých týmů. Kromě výše zmíněných mezi ně patří třeba Pavel Zacha nebo Radim Šimek, kteří pravidelně nastupují v NHL. Zpátky ze své zámořské mise už jsou Marek Zachar nebo Aleš Stezka. V kádrů Bílých Tygrů najdeme takové, kteří mají do zámoří skvěle našlápnuto, největšími nadějemi jsou Jan Jeník a Michal Teplý. My jim přejeme hodně štěstí a doufejme, že se najde hodně jejich následovatelů!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Král s Galvasem si zahrají na MS osmnáctek!

Z našeho fanshopu

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit