Bílí Tygři Liberec

Reprezentace U18 skončila na MS čtvrtá. V dobrém světle se ukázali Tygři Jeník a Teplý

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Reprezentace do osmnácti let bohužel na mistrovství světa těsně nedosáhla na medaili, čtvrté místo ovšem není vůbec špatný výsledek. Na světovém šampionátu se mimo jiné představili i Tygři Jan Jeník a Michal Teplý, kteří se mezi ostatními hráči rozhodně neztratili. Prvně jmenovaný se navíc skvěle prezentoval před blížícím se draftem NHL.

Těžká zkouška a odplata za memoriál

Česká osmnáctka vstupovala do světového šampionátu coby stříbrný medailista z Memoriálu Ivana Hlinky, který se konal v srpnu minulého roku. Poslední přípravný zápas před mistrovstvím ale svěřenci trenéra Davida Bruka prohráli s Běloruskem a ani začátek turnaje pro ně nebyl vůbec jednoduchý. V zahajovacím utkání totiž nevyzráli na Slováky a následně i přes zlepšený výkon těsně podlehli Rusku.

Zápas s Francií už nesměli naši mladíci prohrát, pokud chtěli pomýšlet na postup do play-off. Hráči ze země galského kohouta v utkání dokonce dvakrát vedli, Češi ale potvrdili roli favorita a zvítězili 9:2. Po porážce se suverénním Finskem nakonec skončili ve skupině čtvrtí a ve čtvrtfinále je čekala Kanada.

V nejdůležitějším střetnutí šampionátu předvedli hokejisté se lvi na prsou svůj nejlepší výkon na turnaji a zaslouženě se dostali do dvoubrankového vedení. Javorové listy se k většímu tlaku dostaly až v závěru utkání, jenže stačily už pouze snížit. Češi tak oplatili Kanadě prohru z finále Hlinkova memoriálu a mohli se radovat z postupu do bojů o medaile.

Marný vzdor

V semifinále narazila naše osmnáctka na další zámořský celek - USA. Tentokrát už se ale zázrak nekonal. Česko sice v polovině utkání snížilo na 1:2, jenže Američané měli utkání pod kontrolou a výhru si pojistili dalšími dvěma brankami.

O bronz se svěřenci trenéra Davida Bruka utkali se Švédy a opět museli dotahovat dvougólové manko. I přes obrovskou snahu ale náskok soupeře nedotáhli a nakonec mu podlehli 2:5.

Mladík se neztratil

Na mistrovství světa do osmnácti let se představili i dva zástupci tygří smečky. Prvním z nich byl na svůj věk velmi vysoký Michal Teplý, jenž v uplynulé sezóně už jeden úspěch zaznamenal. S reprezentací U17 totiž vybojoval bronz na World Hockey Challange, kde se v utkání o třetí místo proti Kanadě postaral o rozhodující trefu.

Za své výkony v celém ročníku si vysloužil pozvánku na světový šampionát a mezi o rok staršími spoluhráči se rozhodně neztratil.

Během základní skupiny si připsal dvě asistence v zápase s Francií a nakonec se prosadil i gólově. Stejně jako na turnaji reprezentační sedmnáctky skóroval ve střetnutí o třetí místo, jeho branka ale tentokrát českému týmu vítězství bohužel nezajistila.

Michal Teplý se tak za své výkony na šampionátu nemusel vůbec stydět. Na mistrovství světa osmnáctiletých se navíc může podívat i příští rok, tentokrát už by se měl ovšem zařadit mezi hlavní vůdce mužstva.

Ze střelce nahrávačem

Jan Jeník měl oproti Michalu Teplému zcela jinou roli. Na Memoriálu Ivana Hlinky trochu překvapivě získal se šesti zásahy titul nejlepšího střelce turnaje, čímž ještě více upoutal pozornost skautů NHL.

Na mistrovství světa měl být jedním z klíčových hráčů českého mužstva a tyto předpoklady potvrdil, i když asi trochu jinak než se čekalo. Tentokrát se totiž presentoval šesti asistencemi a stal se nejlepším nahrávačem národního týmu. Nejvíce na sebe upozornil v zápase s Francií, v němž se podílel hned na třech gólech.

Liberecký talent tak dal o sobě před blížícím draftem NHL výrazně vědět. Na Hlinkově memoriálu začínal coby hráč čtvrté formace, postupně však stoupal sestavou a usadil se ve druhé lajně. V ní také odehrál celou základní skupinu MS, načež se v play-off stal centrem elitního útoku s Michalem Kvasnicou a Jakubem Laukem na křídlech.

Draft se blíží

Pro Jana Jeníka bylo toto mistrovství o to důležitější, že se na něm mohl předvést potenciálním zájemcům ze zámoří. Jeho jméno může totiž letos poprvé zaznít na rozšiřovacím draftu NHL.

To samé se týká útočníka Matěje Pekaře, jenž až do svých šestnácti let nastupoval za Bílé Tygry a rovněž se představil na světovém šampionátu, kde se stejně jako Jan Jeník ukázal v dobrém světle, když si připsal jednu branku a pět nahrávek. Nedávno byl navíc zvolen nejlepším nováčkem uplynulého ročníku americké USHL.

Zda si je už letos zabere některý z klubů nejslavnější ligy světa si budeme muset počkat do června.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit