Bílí Tygři Liberec

Sezóna 2017/18: Příchod nových borců, jízda v CHL a hořký konec

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Je za námi další sezóna, v níž se toho událo opravdu mnoho. Tygři zažili spanilou jízdu v hokejové Lize mistrů a podařilo se jim odrazit z posledního místa až do play-off. Pojďme si nyní připomenout, jaké slasti i strasti nabídl libereckým hokejistům ročník 2017/18.

Jako na houpačce

Do sezóny 2017/18 vstupovali Tygři coby obhájci druhého místa, ovšem s velmi omlazeným kádrem. Tým přes léto opustily zkušené opory Branko Radivojevič a Ján Lašák, kteří se rozhodli pro návrat na Slovensko, respektive ukončit kariéru. Štěstí v zahraničí se pro změnu rozhodli zkusit obránci Radim Šimek s Ondřejem Vitáskem.

Na začátku ročníku si šelmy musely připadat jako na houpačce, výhry střídaly prohry. Problém se skrýval především na cizích kluzištích. Zatímco před vlastními fanoušky prohrálo naše mužstvo během první čtvrtiny soutěže pouze jednou, z venkovních utkání se pokaždé vrátilo jako poražené. Na stadionu soupeře zvítězili Liberečtí až na konci října, když po nájezdech udolali Litvínov.

Jízda v Lize mistrů

Současně s extraligou museli liberečtí hokejisté zvládat ještě zápasy v hokejové Lize mistrů a měli tudíž velmi nabitý program. V evropské mezinárodní soutěži se jim však dařilo o poznání lépe.

Los přisoudil Tygrům do skupiny opravdu těžké soupeře, konkrétně švédské Växjö Lakers, švýcarský HC Davos a nevyzpytatelný Cardiff Devils z Walesu. Severočeši však prokázali své kvality a obsadili druhé, tedy postupové místo.

V prvním kole play-off narazili svěřenci trenéra Filipa Pešána na švédské mužstvo Frölunda Indians, které v CHL útočilo na zlatý hattrick. Po prvním utkání prohrával Liberec v celkovém součtu pouze o jeden gól a rozhodně nebyl bez šance. Odveta ve Švédsku nabídla napínavou přestřelku, kterou nakonec ovládl náš tým poměrem 5:4. O postupujícím tak muselo rozhodnout prodloužení, v němž se trefil Michal Bulíř.

Ve čtvrtfinále Tygři vyzvali Lvy ze švýcarského Zürichu a opět museli ve druhém střetnutí dohánět jednobrankové manko, což se jim podařilo i tentokrát. Utkání dospělo až do samostatných nájezdů, ve kterých vstřelil vítězný gól Martin Bakoš a Liberečtí se mohli radovat z historického postupu mezi nejlepší čtyři celky.

V boji o finále vyzvali Severočeši svého soupeře ze základní skupiny – Växjö Lakers. V prvním zápase na domácím ledě uhráli Tygři velmi slibnou remízu, odveta se jim ovšem nepovedla vůbec podle představ a po prohře 1:6 se museli rozloučit s hokejovou Evropou. I přes trpký konec mohli být ale liberečtí hokejisté se svými výkony v CHL nadmíru spokojeni.

Prezident klubu Petr Syrovátko u úspěchu v CHL:

"Je to jednoznačně historický úspěch našeho klubu a také součást historického úspěchu celého českého hokeje. Vloni se do historie zapsala Sparta, která došla až finále soutěže, a letos jsme na to s Třincem navázali postupem do semifinále. Je to pro nás úžasné, můžeme být pyšní na to, co jsme dokázali. Postoupili jsme přes vynikající mančafty, až jsme se nakonec museli sklonit před současným suverénním lídrem švédské ligy."


Individuální úspěch poté zaznamenal útočník Martin Bakoš, jenž se s deseti přesnými zásahy stal nejlepším střelcem soutěže a následně obsadil druhou pozici v anketě o nejužitečnějšího hráče Ligy mistrů (první místo obsadil Šimon Hrubec z Třince, pozn. red.).

Za zmínku také stojí, že Bílí Tygři byli posledním českým týmem, který se zúčastnil všech ročníků Ligy mistrů.

Konec v CHL ovšem znamenal, že se Liberečtí mohli plně soustředit na extraligu, v níž je čekal velmi tuhý boj o postup do vyřazovacích bojů.

Nové tváře

Během nedobře se vyvíjející sezóny se trenér Filip Pešán rozhodl přivést několik posil a nutno podotknout, že vybíral opravdu dobře. Jedním z příchozích byl slovenský brankář Jaroslav Janus, jenž prokázal své kvality a předváděl dobré výkony, kdykoliv se postavil do brány. Jako další do města pod Ještědem zavítal Tyler Redenbach. Ten měl poprvé ve své kariéře na svém kontě více gólů než asistencí a fanoušky si získal především díky perfektnímu zakončení v samostatných nájezdech.

Mistrovským tahem hlavního kouče bylo však podepsání zkušeného útočníka Marka Kvapila, který svou hrou vnesl klid do libereckých řad. Zároveň stihl být druhý v týmovém bodování, přestože stihl odehrát pouze dvaatřicet zápasů. Jeho forma poté vygradovala v play-off, v němž si kromě dvou přihrávek připsal sedm branek a na čele tabulky střelců se drží ještě během probíhajícího semifinále, kterého se Tygři neúčastní.

Z posledního místa do play-off

Na českých kolbištích se Tygrům dlouhou dobu nedařilo a v mnoha zápasech jim kolikrát chybělo jen trochu štěstí. V jednu chvíli se svěřenci trenéra Filipa Pešána nacházeli na posledním místě extraligové tabulky a nevypadalo to s nimi moc dobře. Poté ale přišel zlom! Liberečtí hokejisté navázali na dobré výsledky v Lize mistrů a začali se zvedat i v domácí soutěži.

Tygři se odrazili od poslední příčky a postupně si proklestili cestu až na pozice zaručující předkolo. Velmi důležitá byla série pěti výher v závěru ledna, během nichž Severočeši nastříleli čtyřiadvacet branek a inkasovali pouhé tři. Stále však neměli nic jistého, česká nejvyšší soutěž byla letos nebývale vyrovnaná a kandidátů na postup bylo nemálo.

Tým z města pod Ještědem už se ale o play-off připravit nenechal a málem se dokonce vtěsnal do elitní šestky. O přímý postup ho ovšem v posledním kole připravila prohra na ledě Vítkovic. Po základní části tak Tygři obsadili sedmou pozici.

Ladislav Šmíd o závěru základní části:

"Je samozřejmě škoda, že nám unikl přímý postup. Na druhou stranu jsme se stejně připravovali na to, že budeme předkolo hrát, v šestku nikdo ani moc nedoufal. V posledních zápasech základní části jsme předváděli dobré výkony, i ve Vítkovicích jsme byli lepší, ale chybělo nám proměňování šancí."


Rychlé předkolo

V předkole play-off hraném pouze na tři vítězné zápasy čekala Bílé Tygry Sparta. První utkání bylo nejtěsnější, Liberec se sice dostal dvakrát do vedení, jenže Pražané pokaždé srovnali a zápas tak došel do prodloužení, v němž Severočechům první bod v sérii vystřelil navrátilec Tomáš Filippi. Ve druhém střetnutí už svěřenci trenéra Filipa Pešána neponechali nic náhodě a zvítězili jasně 4:1, když Roman Will přišel o čisté konto až v samotném závěru.

Do hlavního města tak odjížděla tygří smečka s mečbolem, který následně proměnila. Třetí duel předkola byl dlouho nerozhodný, v závěrečném dějství ale Liberec vsítil čtyři branky a ukončil sérii v nejkratším možném čase.

Bitva šelem a konec ve čtvrtfinále

Ve čtvrtfinále přisoudil los Tygrům za soupeře Hradec Králové, jenž v základní části obsadil druhé místo. Mountfield ze začátku plnil roli papírového favorita, vyhrál totiž oba úvodní zápasy na domácím ledě a dostal se do vedení. Poté se ovšem série přestěhovala pod Ještěd a Liberečtí ukázali, jak jsou na domácím ledě silní. Po dvou famózních výkonech srovnali stav na 2:2 a získali na svou stranu psychickou výhodu.

Páté utkání pod Bílou věží přineslo nervydrásající podívanou. Bílí Tygři dlouho vedli o dva góly, Východočeši ovšem deset minut před koncem snížili a až do závěrečné sirény se tlačili za vyrovnáním. Tým ze severu Čech však svůj hubený náskok s vypětím všech sil udržel. Poprvé v extraligové historii se stalo, aby v utkání Liberce s Hradcem zvítězil hostující celek v základní hrací době.

Hokejisté Mountfieldu se ale nehodlali jen tak vzdát a v šestém střetnutí oplatili Tygrům porážku na domácím ledě, když vítězný gól vsítil jednadvacet vteřin před koncem Radek Smoleňák. Tentýž hráč nakonec rozhodl i sedmou rozhodující bitvu. V ní Liberečané dlouho prohrávali o dvě branky, v závěru sice vykřesal naději Lukáš Krenželok, jenže na vyrovnání už nezbyl čas. Bílí Tygři tak v sezóně 2017/18 obsadili konečné sedmé místo.

Kapitán Martin Ševc po čtvrtfinále s Hradcem Králové:

"Je to zkrátka sport. Po zápase to člověk tráví, v dalších dnech to každého mrzí, ale musíte s tím žít. Já si myslím, že se nemáme zač stydět. Předvedli jsme skvělý výkon. Polovinu sezóny jsme nehráli vůbec dobře, pohybovali jsme se ve spodních patrech tabulky. To vlastně platilo i po olympijské pauze. Že jsme to dotáhli až do sedmého zápasu čtvrtfinále, to byl velký díl práce. Jsem na tento tým pyšný."


I přes nepovedený začátek extraligové sezóny se Tygři dokázali semknout a vyškrábat se z posledního místa až do play-off, v němž se do poslední chvíle nevzdali a bojovali o postup. I přes trpký konec ve čtvrtfinále byl však ročník 2017/18 celkem povedený a díky úspěchu v Lize mistrů se na něj bude vzpomínat jako na úspěšný.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit