Bílí Tygři Liberec

Skvělá úspěšnost střelby či tahoun Birner. Jak se Tygrům vedlo ve speciálních statistikách?

Date of publication Author Kateřina Hamplová, Vladimír Vykoukal

Liberec - Z moderních statistik se dnes dají vyčíst velmi zajímavé detaily. Můžeme zjistit, jaký vliv mají jednotliví hráči na svůj tým nebo jak běžně vypadá utkání daného celku. Pojďme si společně připomenout uplynulou sezónu, kterou Tygři zakončili ziskem Prezidentského poháru, z pohledu speciálních statistik!

Skvělá úspěšnost střelby a ještě lepší přesilovky

Velmi důležitou statistikou, která dobře ukazuje výkonnost celého týmu, je tzv. index štěstí. Ten zohledňuje procentuální úspěšnost brankářů a úspěšnost střelby týmu. Tygři v této statistice skončili mezi těmi nejlepšími. Zmínit musíme hlavně výbornou úspěšnost střelby, hned každá jedenáctá liberecká střela skončila v síti. Lepší v tomto ohledu byly jen Karlovy Vary.

Je známým faktem, že dnešní hokej rozhodují přesilovky. A právě ty byly velmi důležitým faktorem v liberecké jízdě za čtvrtým Prezidentským pohárem za posledních pět sezón. Tygři měli vůbec nejlepší speciální formace celé soutěže. Jejich přesilovková úspěšnost se zastavila na skvělých 25,76 %. Svěřencům trenéra Patrika Augusty se skvěle dařilo i v oslabeních, kterých ubránili 85 %. V této oblasti byla lepší pouze Plzeň.

Zajímavé údaje nalezneme i ve statistice střelecké převahy týmu. Ta nám ukazuje běžný obraz hry daného celku. Můžeme díky ní zjistit, jestli mužstvo obvykle v zápase tlačí a má více střel, nebo spíše sází na defenzivu a čeká na protiútoky. Tygři v této sezóně většinou měli mírnou střeleckou převahu, k těm nejaktivnějším týmům ale nepatřili.

Dejte tam Birnera!

Pokud bychom se zaměřili na jednotlivé výkony hráčů, nejlépe nám o nich vypovídá křivka, která analyzuje vliv každého hráče na svůj tým. Jednoduše jde o to, zda se výkon celého týmu v průběhu hry zlepší, když je daný hokejista na ledě. Nejlepší vliv na tým měl v uplynulé sezóně útočník Michal Birner, který svojí herní činností získal bilanci +5,1. Pokud tedy zkušený forvard neseděl na střídačce, Bílí Tygři byli pravidelně lepším celkem než soupeř, co se týče vytvořených šancí nebo rovnou vstřelených gólů.

Michal Birner rovněž svoje hokejové čarování potvrdil nejlepší bodovou produktivitou v severočeském celku. V sezóně 2019/20 totiž nastřílel dvacet branek a na dalších 41 týmových tref přispěl svojí asistencí. Z toho 27 nahrávek bylo přímo na gól, což se považuje jako cennější prvek než druhé asistence, které jsou občas ovlivněné náhodou. V celém extraligovém žebříčku v počtu bodů tak obsadil 2. místo.

Nesmíme opomenout také hlavního střelce Libora Hudáčka, který šance nabídnuté Michalem Birnerem spolehlivě využil. 31 branek ho přiřadilo produktivitou na třetí místo v extralize, přičemž prvních asistencí nasbíral čtrnáct.

Hlavní letošní tahouni

Poslední statistika je údaj shrnující střeleckou převahu hráče v situacích 5 na 5. Pokud jsou zkrátka určití hráči na ledě, tým drží puk častěji a má nad soupeřem větší kontrolu. Výsledek statistiky se však bude opakovat. Nejlépe z libereckého kádru si opět vedla nebezpečná dvojice Hudáček a Birner, která měla i velmi podobný průměrný čas na ledě (skoro 19 minut).

Výborný výkon předvedl také Radan Lenc, Jan Ordoš nebo tvrdý obránce Roman Graborenko. Bylo jich ale daleko více, nadprůměrné údaje měla v této křivce více než polovina ze všech Tygrů. To znamená jediné: liberecký klub má špičkové hráče, kteří dokáží táhnout za jeden provaz. Je tedy škoda, že jsme liberecké šelmy neviděli zářit v neuskutečněném play-off, nicméně se můžeme o to víc těšit na nadcházející ročník!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Rozhodněte o nejlepším brankářském zákroku sezóny!

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit