Bílí Tygři Liberec

Snažíme se nabízet mladým hráčům komplexní zdravotní servis, říká klubový lékař Roman Mizera

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - O liberecké hokejisty je po zdravotní stránce velice dobře postaráno, o čemž se rozpovídal klubový lékař MUDr. Roman Mizera. "Bílí Tygři jsou v tomto ohledu velmi dobře fungující organizace. Neděje se, že by někdo na vyšetření dlouho čekal," vysvětluje.

Pod pokličkou Tygří cesty - 21. díl:

Zdravotní péče s klubovým lékařem MUDr. Romanem Mizerou

Jak jste se dostal k práci pro Bílé Tygry?

Pro liberecký hokejový klub pracuji už osm let. K Tygrům jsem přišel do kontaktu přes kolegu MUDr. Dušana Mormana. Nejprve jsem pracoval jen pro A-tým, později i pro juniorku. Následně vznikl Sport Park Medical, který péči pro juniory zaštiťuje.

O problémech, které mladé hokejisty nejvíce trápí

Můžeme to rozlišit do dvou kategorií. Co se týče úrazů, je to pro každý věk odlišné. Na úrovni juniorky se nejčastěji jedná o problémy s rameny a dlouhými kostmi, které jsou v mladém věku křehčí. Z chronických potíží se setkáváme například s bolestmi spojenými s růstem, nebo s problémy s přetížením svalů. To už je však velmi podobné i u dospělých.

O komunikaci v rámci Sport Parku Medical

Bílí Tygři jsou v tomto ohledu velmi dobře fungující organizace. Samotní hráči i trenéři nás sami upozorňují na své zdravotní potíže. Následně velmi rychle funguje spojení s doktorem, jenž problém diagnostikuje a s fyzioterapeutkami a masérkami, které se podílejí na řešení situace. Proces je plynulý a nedochází k prodlevám. Neděje se, že by někdo dlouho čekal. Pro mladé hráče jsou zdejší podmínky v rámci České republiky unikátní.

O vlivu současného vývoje hokeje na zdraví hráčů

Hra se k lepšímu rozhodně posunula v oblasti tvrdosti. Dnes jsou hráči pravidly a rozhodčími více chráněni a když to porovnáme se situací třeba o 20 let zpět, výrazně ubývá zranění hlavy. Dříve mnohem více hráčů končilo kariéru právě po těžkých úrazech hlavy, a to třeba i s doživotními následky. Z pohledu doktorů by bylo ideální, kdyby na všech stadionech byly pružné mantinely, které se přizpůsobují nárazům hráčů. Je to zatím hudba budoucnosti, ochranu hráčů by to však mohlo dále zlepšit.

O spolupráci s lékařem MUDr. Martinem Paterou

Jsme kolegové z ortopedického oddělení liberecké nemocnice. Martin Patera se stará primárně o Benátky nad Jizerou, na které úzce navazuje juniorka. Spolupracujeme na denní bázi a navzájem se zastupujeme.

O průběhu onemocnění Covid-19 u hokejistů

U všech hráčů jsme naštěstí zaznamenali velmi mírný průběh. Potýkali se pouze s mírnými příznaky, například s lehce zvýšenou teplotou. Po prodělání nemoci v našem týmu nepozorujeme ani trvající následky, které by byly jiné než u ostatních respiračních onemocnění. Jsme rádi, že jsme se s koronavirem vypořádali bez komplikací.

O propojení s dalšími odbornostmi

Hlavní výhodou je, že s kolegou MUDr. Martinem Paterou pracujeme ve velké nemocnici, která disponuje moderním vybavením. Spolupracujeme také s kolegy z jiných odborností, se kterými vše řešíme. V praxi to znamená, že kožní problémy řešíme s kožními odborníky, EKG zas s odborníky na srdce. Právě to je naše největší devíza – umíme vše propojit, klient vždy dostane nejlepší možný servis.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit