Bílí Tygři Liberec

Specialista na buly Mário Bližňák: Důležitý je postoj, soustředěnost i reakce!

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec - Mário Bližňák se do kádru Bílých Tygrů vrátil po zranění ve velkém stylu. Herně se mu daří ještě lépe než před trombózou, která ho donutila vynechat hned deset zápasů základní části. A v čem nejvíce slovenský útočník vyniká? Ve vhazováních. Je vůbec nejúspěšnějším hráčem, co se vyhraných buly týče, pokud tedy počítáme pravidelně zaklekávající hokejisty. Ze 585 vhozených kotoučů vybojoval hned 372.

Po zranění ses vrátil ve velké formě, čím je její nárůst způsoben?
Sám vím, že začátek soutěže nebyl z mé strany vůbec ideální. Představoval jsem si ho úplně jinak, a když už jsem se pomalu začínal rozbíhat, přišlo zranění. Bylo to hodně nepříjemné, byl jsem mimo hru sedm týdnů. Začal jsem spolupracovat s Jakubem Čuttou a docházel na skatemill, který se nachází v areálu Home Credit Arény. Je to trenažer, jenž má pomoci zlepšit styl a techniku bruslení. Hodně mi to pomohlo a pomáhá dál. Jinak ještě chybí pár zápasů do play-off a stále šlapeme jako jeden tým. Máme dobré mužstvo a ve zbývajících zápasech určitě budeme chtít obhájit první pozici v tabulce.

Dlouhodobě patříš k nejúspěšnějším hráčům, co se vyhraných vhazování týče, kde jsi tuto dovednost tak zdokonalil?
Zdokonalil jsem se hlavně v Kanadě. Když jsem hrál za juniorku nebo farmu Vancouveru, tak jsme to hodně jsme to pilovali, měli jsme přímo na tuto dovednost trenéry. Cvičili jsme to neustále a tak nějak mi to zůstalo. Nyní se tím snažím týmu pořádně pomoct, i když pro někoho vhazování může vypadat nevýrazně, tak pro tým je nesmírně důležité, že začíná na puku. Máme mnoho dalších specialistů, třeba Petr Jelínek je ve statistikách velmi vysoko. Kluci dělají, co mohou a skoro po každém tréninku si zkoušíme pár buly. Pracujeme na tom a snažíme se zdokonalovat.

Mário Bližňák se připravuje na buly

Kdybys měl vhazování rozebrat, co je podle tebe nejdůležitějším prvkem k vyhrání buly?
Vždy záleží proti komu nastupujete, jestli je to levák nebo pravák. Hlavní je se na buly dobře postavit a být připravený. Důležitá je i reakce, hráč musí stále pozorovat kotouč, od té doby, co ho má rozhodčí v ruce. Sledovat jeho dráhu a ne věci okolo. Když jedu na vhazování, nevnímám okolní vjemy, podívám se pouze doprava a doleva na spoluhráče, jak se postavili. Když se prohraje buly, je to vina centra a častokrát se inkasují branky. V našem obranném pásmu jsou proto vhazování velmi důležitá, snažíme se na to soustředit a zatím nám to vychází. Doufejme, že takto bude pokračovat i dále.

Nebývá úplně zvykem, že by hráč chodil při přesilovce nebo oslabení pouze na vhazování a pak jel střídat. Jak si tuto roli užíváš?
Užívám. Možná, že v Čechách na to lidé úplně nejsou zvyklí, nicméně počas působení v Americe, jsem se setkal s mnoha trenéry, kteří to takto dělali. Pro mě to vůbec není nic netypického a beru to úplně v pohodě.

Hlavní osobní cíl pro tebe asi nyní bude udržení výkonnosti, že?
Samozřejmě, doufám, že bude ještě gradovat. V posledních zápasech jsem měl mnoho šancí, ale nepovedlo se mi je proměnit. Doufám, že se to zlepší a ty důležité góly si nechávám na play-off. Cíl je také udržení výkonnosti mužstva a vybojování prvního místa. Play-off bude jiná soutěž, ale máme silné mužstvo a chceme jet naplno dál.

Mario Bližňák na buly

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit