Bílí Tygři Liberec

Takhle důležitý gól si na klubové úrovni nepamatuji, přiznává Michal Birner

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Bylo to drama, leč šťastný konec se dostavil! Zaplněné ochozy Home Credit Areny propukly v jásot, když Michal Birner rozhodl prodloužení. Stejný hráč navíc skóroval také v základní hrací době, postaral se tedy o obě branky svého celku a byl zcela klíčovou postavou duelu. "Boleslav nebyla žádný odevzdaný mančaft, hrála super ofenzivní hokej a byla ostrá směrem dozadu," ohlíží se za výkony čtvrtfinálového soupeře.

Říká se, že poslední krok je nejtěžší. Jak obtížné to bylo dnes?
Bylo to těžké hlavně psychicky. V úvodu jsme dominovali, měli jsme spoustu šancí. Mohli jsme odskočit klidně na 2:0, to se nám však bohužel nepovedlo. Oni nám potom ujeli, dali hezký vyrovnávací gól a nás to trošku srazilo. Ve třetí části už to bylo vyrovnané. Obě mužstva se mohla prosadit, klidně po nějakém odrazu. V prodloužení už to bývá tak, jak jsme dnes viděli - jeden šťastný odraz rozhodl.

Při gólu v prodloužení bylo štěstí právě na vaší straně. Marku Kvapilovi sjel kotouč z hokejky a ty jsi ho nasměroval do branky...
V prodloužení takové akce často rozhodují. Někdo někomu trefí hokejku a nějaký hráč tam zůstane zapomenutý a odrazí se to k němu. My jsme si v šatně říkali, že když budeme chodit k bráně, tak se snad štěstí nakloní k nám.

Důležitým faktorem byly také přesilové hry, oba góly jste vstřelili právě v nich.
Dvakrát jsme se v nich prosadili, avšak stále to ve srovnání se základní částí není ideální. Celou sérii jsme s tím měli problém, hodně jsme se o tom bavili, koukali jsme na video. Musíme v tom pokračovat v semifinále, protože právě o tom play-off je, rozhodují speciální týmy. Drželi nás kluci na oslabení, kteří odváděli parádní práci. My, co hrajeme přesilovky, se musíme zlepšit a začít týmu více pomáhat.

Utkání jsi v prodloužení rozhodl. Pamatuješ si, kdy ti tam naposledy padl takhle důležitý gól?
Na klubové úrovni si nepamatuji. V reprezentaci se mi vybaví dvě trefy do sítě Švédů ve skupině na mistrovství světa, ty byly dost důležité. Je ale jedno kdo ty góly dá. Nikdo z našeho týmu nemá žádné vysoké ego.

Ty jsi ten zápas ukončil po seriálu spálených šancí, to musela být velká úleva.
Příležitosti jsme měli velké. My jsme si ještě mezi třetinami ukazovali nějaká videa a viděli jsme, že jsme to jejich brankáři málo znepříjemňovali, pořád měl na zákroky mnoho času, mohl si puky najít. Říkali jsme si, že před něj musíme ještě více chodit a ještě víc mu clonit. Nakonec se nám to odrazilo.

První dvě utkání jste vyhráli naprosto jasně, nicméně poté už byla série poněkud složitější. Čekali jste to?
Oni hráli parádní hokej, od té doby, co vyměnili v průběhu sezóny kouče, což se jenom potvrdilo. Možná to v prvních dvou zápasech mohlo dle výsledků vypadat, že jsme dominovali, ovšem Boleslav si vytvářela celkem dost šancí. Souboje na soupeřově ledě byly celkem podobné, každý zápas mohl dopadnout jakkoliv. Jsme rádi, že jsme tam to jedno vítězství urvali. Dnes už to bylo hlavně o té psychice. Věděli jsme, že oni hlavně museli, my jsme měli na uzavření série tři pokusy. Boleslav měla nůž na krku. Samozřejmě se v této situaci někdy hraje týmu lépe, ale zůstali jsme vcelku uvolnění.

Když se podíváme na Mladou Boleslav, dokázal bys vyzdvihnout něco, co tě na její hře zaujalo, popřípadě nějakého konkrétního hráče?
Asi bych vyzvedl hlavně jejich kouče. Boleslav byla před tím psychicky hodně dole a noví trenéři z jejich týmu během krátké doby udělali takového černého koně celé ligy. Hráli super ofenzivní hokej, navíc byli ostří směrem dozadu. Podle mě právě oni odvedli největší kus práce. Na jejich hráčích bylo vidět, že si hokej užívají.

Prověřila vás Boleslav, směrem k semifinále, dostatečně?
Kdo ty zápasy viděl, musel uznat, že to nebyl žádný odevzdaný mančaft. Jak už jsem říkal, klobouk dolů před jejich trenéry. Kluci si to pod jejich vedením užívali a hráli velice dobře.

"Už teď se moc těším na další sérii a vyprodaný domácí stadion"

Co vás po zvládnutém čtvrtfinále čeká a jak se těšíte na další boje?
Doufám, že nás čeká alespoň dvoudenní volno (smích). Až budeme vědět, na koho půjdeme, začneme se na soupeře chystat. Je to takové klišé, ale jestliže chceme vyhrát titul, nemůžeme si vybírat. S tím jsme do toho play-off vstupovali.

Zároveň je pozitivní, že jste sérii ukončili poměrně rychle a budete tak mít dostatek času na odpočinek...
Ano, každý extra den se hodí. Na druhou stranu vítám, že volno nebude dlouhé až moc. Odpočineme si na den nebo dva, a poté už se budeme chystat na semifinále. Dnes jsme udělali první krok za tím, co všichni chceme. Uvidíme, jak to půjde dál. Už teď se moc těším na další sérii a vyprodaný domácí stadion.

Předposlední zápas série patřil ke klenotům letošní sezóny, zatímco dnes to bylo spíše opatrnější. Bylo to tím, že už jste mohli dosáhnout na postup?
Ani mi nepřišlo, že by to bylo nějak opatrné. Měli jsme tam hodně závarů a boleslavský brankář podal další fantastický výkon. Nevím, kolik měl zákroků, ale spoustu toho vychytal a pomáhal jim. Právě kvůli němu byli hosté tak dlouho v zápase a mohli jej vyhrát.

Filip Pešán přiznal, že už mu po zápase hlavou probíhaly myšlenky ohledně dalšího soupeře. Máš to podobně?
Viděl jsem zápasy Olomouce s Plzní a jsou to vyrovnané hokeje. Když se Olomouci podaří sérii vyrovnat, rozhodne sedmý zápas, což už je vabank. V tuhle chvíli je nicméně Plzeň favorit a v případě jejího postupu bychom šli na Kometu, kterou všichni viděli, jak zvládla sérii proti Hradci. Pro nás by to byla obrovská výzva a moc bych se na to těšil. Nechci ale předbíhat, stát se ještě může spousta věcí.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit