Bílí Tygři Liberec

Taylor Doherty: První měsíce v Liberci? Úžasné!

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Taylor Doherty dorazil do Liberce v létě a své nové působiště si nemůže vynachválit. "Překvapilo mě tu skoro všechno. Ale jen v tom pozitivním smyslu," hlásí urostlý kanadský bek, který patří mezi hlavní pilíře tygří defenzivy. Mimochodem, s 203 cm jde letos zároveň o nejvyššího hráče v extralize.

Jsi velkým basketbalovým fanouškem. Proč sis vlastně i vzhledem ke své výšce vybral hokej a ne právě tento sport?
Jsem z Kanady, kde je hokej všude. Když jsem vyrůstal, můj táta sám hrál hokej a já i moji bráchové jsme se také už odmala učili bruslit a u toho jsme si hráli s hokejkou. No a od té doby mi to už zůstalo.

Česká republika je oproti tvé domovské zemi poměrně odlišná. Jak se ti tu žije?
Zatím si to tu s přítelkyní velmi užíváme. První měsíce v Liberci byly skutečně úžasné! A co je nejdůležitější, být součástí tohohle týmu je pro mě skvělá zkušenost. Je tu až neuvěřitelná hokejová atmosféra. Každý chce vyhrát, všichni bojujeme jeden za druhého. Jsem velmi zvědavý, kam to letos dotáhneme!

Překvapilo tě v České republice něco?
Skoro všechno! Když jsem sem letěl, v podstatě jsem o této zemi nic nevěděl. Ale Česká republika je skutečně nádherná! Už jsme si ji s přítelkyní i trochu projeli, byli jsme třeba v Praze. Moc se nám tu líbí. Je skvělé poznat zase trochu jiný kus světa.

V zámoří jsi hrál také s několika českými hráči. Zjišťoval jsi od nich, co tě v Česku čeká?
Po pravdě, zas tolik českých hráčů jsem mezi spoluhráči nikdy neměl. Na farmě San Jose Sharks jsem se potkal s Tomášem Hertlem, ale ten tam tehdy moc času nestrávil. Myslím, že další Čechy jsme tam snad ani na soupisce neměli. Ale vloni jsem působil na farmě Bostonu Bruins, kde chytal Dan Vladař. S tím jsme byli dobří kamarádi. Než jsem do Liberce šel, řekl mi alespoň pár základních informací. A když jsem sem poprvé přiletěl, zrovna tu byl, takže mi Česko trochu představil a hodně mi na začátku se vším pomohl.

Už sis zvykl na místní široké kluziště?
Je to pro mě samozřejmě velká změna. Musel jsem si postupně zvykat a přizpůsobit tomu svou hru. Obecně se tu hraje o dost jiným stylem, než v Severní Americe. Na začátku to bylo docela náročné, hodně jsem toho musel měnit, ale myslím, že už si na to docela začínám s každým dalším zápasem zvykat.

Zatím stále čekáš na svůj první gól. Jaké takové čekání je?
Nepříjemné. Doufám, že už to brzy konečně přijde! V každém zápase se snažím střílet, pomáhat útoku... Ale zatím se mi nedaří žádnou šanci proměnit.

Taylor Doherty vyváží puk z pásma

Tvá role je na ledě přeci jen trochu jiná.
Je to tak, v celé své kariéře zatím plním spíš roli velkého defenzivního beka, který má hlavně obranné úkoly. Samozřejmě to už v dnešním hokeji není jenom o bránění, takže se snažím pomáhat také se zakládáním útoků. Jinak je však mým hlavním úkolem být defenzivním hráčem a pomáhat týmu ubránit oslabení. Defenziva je priorita, a když se k tomu otevře možnost, rád podpořím také útok.

Tvým obranným parťákem je Láďa Šmíd, který strávil velkou část kariéry v NHL a dobře tak zná kanadský hokej. Pomáhá ti?
Jasně, už jenom kvůli tomu, že velmi dobře mluví anglicky. Radil mi, jak se přizpůsobit místnímu hokeji a našemu systému, jak se na zápasy připravit, pomáhal mi v komunikaci se spoluhráči nebo s trenéry... Hraje se mi s ním skvěle. Přeci jen odehrál skoro šest set zápasů v NHL. Je to vynikající obránce.

Pomáhá ti také mimo led?
Samozřejmě. Radím se s ním, kam třeba vyrazit a podobně. Vždycky mi ochotně pomůže, když je to potřeba.

Už jsi pochytil také nějaká česká slova?
Jistě, leccos slýchám přímo v kabině. Znám například pivo, ano, ne, děkuji, dobrý den, dobrý večer... Vůbec první fráze, kterou jsem se v Česku naučil, byla třeba: "Na zdraví!" Česky bych se nedomluvil, ale zase už nějakým základům rozumím. Ve městě lidé docela umí anglicky, takže to není problém. Když jsem v restauraci, zvládnu pozdravit, poděkovat a tak, ale abych se češtinu pořádně naučil, bude to chtít asi dost času. Přeci jen to není vůbec snadný jazyk.

Jako vůbec první české slovo jsi zmínil pivo. Chutná ti?
Docela ano! Je sice trochu jiné, než to, jaké máme v Kanadě, ale je velmi dobré! (úsměv)

Smlouvu máš v tuto chvíli na jednu sezonu. Dokážeš si představit, že bys v Liberci zůstal déle?
Doufám v to. Zatím tu mám jen ty nejlepší dojmy, líbí se mi tu. Chci na sobě pracovat, zlepšovat se a přesvědčit trenéry, že jsem platným členem týmu. Rád bych tu nějakou dobu zůstal.

Dobrá nálada je základ!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit