Bílí Tygři Liberec

Tomáš Havlín: Hrát s Martinem Ševcem? Je to super!

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - Vůbec poprvé nakoukl do A-týmu už v sezoně 2014/15 a dosud nastřádal v extralize 39 startů. Letos by se již dvaadvacetiletý bek Tomáš Havlín v áčku usadil natrvalo. "Na boj o místo už jsem z minulých sezon zvyklý," usmívá se urostlý obránce.

V nové sezoně ses zatím naplno zabydlel v sestavě A-týmu. Je to pro tebe proti dosavadnímu pohybu mezi áčkem a Benátkami změna?
Pro mě je to hlavně obrovská příležitost. Už vloni jsem dostal trochu větší šanci, než v předchozích sezonách, ale potom jsem se zranil a vypadl jsem z toho. Letos bych se samozřejmě moc rád v sestavě udržel. Doufám, že to takhle půjde dál.

Během přípravy jste spolu s Tomášem Hanouskem a Patrikem Maierem bojovali o volné místo v sestavě. Jak těžké bylo v této konkurenci zaujmout trenéry?
Je to trochu dané rolí v týmu, kterou máme všichni trochu odlišnou. A klíčová podle mě bude během celé sezony také naše aktuální forma. Všichni tři jsme mladí a máme podobnou pozici, všichni jsme dostali stejnou šanci. Mně se třeba momentálně dařilo, ale nikde není napsané, že se to nemůže za pár zápasů úplně otočit. Stačí si vzpomenout na minulý rok. Filip Pyrochta vloni odehrál několik zápasů v Benátkách, teď přitom bojuje o místo v NHL.

Je pro tebe náročné hrát pod tlakem, že jeden nevyvedený zápas může znamenat tvůj přesun do Benátek?
Abych pravdu řekl, už jsem si na to v předchozích sezonách docela zvykl. (úsměv) Ta pozice je pro mladého kluka, který přijde do áčka, vždy složitá, hlavně v prvních zápasech. Tlak na něj ani tak nevytvářejí trenéři, jako především on sám. Nechce o šanci přijít, naopak chce zaujmout a udržet si to místo. Já už o místo bojuju nějakou třetí čtvrtou sezonu, takže bych řekl, že už jsem se s tím nějak naučil žít. Doufám, že už bych to letos mohl zúročit a udržet se v A-týmu.

Tomáš Havlín

Jsi především defenzivním typem beka. Co se od tebe na ledě očekává?
Hlavně jednoduchá hra v obraně. Měl bych stavět především na defenzivní práci v pásmu, dostate se z něj jednoduše ven, zkrátka být takovým tím hráčem, který udělá svou poctivou práci a není tak moc vidět. Patří mezi to padání do střel, rozehrávka, pomoct týmu dostat se ven z pásma. A hlavně nebýt vidět!

Co tím myslíš?
Při defenzivní práci jste nejvíc vidět, když uděláte nějakou chybu, nedej bože když způsobíte inkasovaný gól. Jste poslední hráč, zůstáváte vzadu, zkrátka si každý snadno všimne vašich chyb. Proto rád říkám, že nechci být vidět, protože to znamená, že neudělám žádnou výraznou chybu. Jinak bych to mohl shrnout jednoduše - mojí rolí je, abychom nedostávali góly.

V obranné dvojici jsi dosud nastupoval s Martinem Ševcem. Jak se ti s ním spolupracuje?
Švícko je perfektní parťák, hraje se mi s ním skvěle. Párkrát už jsem si to zkusil před rokem. Má spoustu zkušeností, takže se toho od něj snažím co nejvíc pochytit. Strašně mi pomáhá hlavně po psychické stránce. Když udělám chybu, povzbudí mě, namísto aby mi rovnou naložil.

Spolupráci s ním si pochvalovali i Radim Šimek a Filip Pyrochta - a oba podepsali v posledních letech smlouvu v NHL.
A není se čemu divit. Kluci vedle něj vyrostli, hodně jim pomohl. I proto bych se rád v sestavě udržel a hrál s ním co nejdéle.

Tomáš Havlín

Je v kabině ještě někdo další, od koho se snažíš učit?
Pro mě asi hlavně Láďa Šmíd, ale obecně je tu skvělá parta beků, od kterých si můžu hodně vzít. Ať už jde o Švícka, se kterým hraju, nebo třeba Lukáše Dernera nebo Matěje Stříteského. Všichni mají hodně za sebou.

Začátek sezony se vám příliš nevyvedl. Co jste si v kabině mezi sebou řekli?
Myslím, že už to kluci sami říkali v rozhovorech hned po zápase s Pardubicemi. Musíme především zjednodušit hru. Hodně si to sami komplikujeme, taháme puk po modré čáře. Musíme naopak zakončovat, tlačit se před branku. Bez toho si větší šance nevytvoříme. Jakmile hru zjednodušíme, věřím, že se nastartujeme a půjdeme nahoru.

Mohou mít dva nezvládnuté zápasy vliv na vaši psychiku?
Začátek sezony je vždy důležitý. Když se vám vydaří, nastartuje vás to. My jsme si to naopak trochu zkomplikovali, ale věřím, že to už v pátek v Chomutově zlomíme. V první řadě musíme změnit svou hru. Na jednu stranu máme sice za sebou teprve dvě kola, takže není důvod panikařit, ale na druhou stranu už si znovu nemůžeme dovolit zaváhat.

Co od utkání v Chomutově očekáváš?
Už jsme s nimi dvakrát hráli v přípravě, ale myslím, že to tentokrát bude poměrně odlišný zápas. Stejně jako my jsou bez bodu, takže také nebudou chtít znovu zaváhat. Asi to bude z obou stran trochu opatrnější. Opakoval bych se, zkrátka musíme zjednodušit svou hru. Potom přijdou i výsledky.

Tomáš Havlín bez helmy sprintuje na střídačku

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Z našeho fanshopu

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit