Bílí Tygři Liberec

Tomáš Záborský: Ještě se do toho musím dostat a sžít se s týmem

Date of publication Author Martin Pacák

Liberec - Nejnovější akvizice šelem Tomáš Záborský za sebou už má první zápas, byť jen přípravný. Jak se podle něj extraligový hokej liší od finské Liigy a co říká na plánovaný návrat fanoušků na české stadiony? To a mnohem více se dočtete v našem obsáhlém rozhovoru.

"Liberec je jeden z top klubů"

Co si od angažmá pod Ještědem slibuješ?
Bílí Tygři jsou jedním z top klubů a mají nejvyšší cíle. Byl jsem čtyřikrát druhý, rád bych konečně vyhrál titul. Proto jsem zde a doufám, že se nám to podaří.

Do kabiny jsi se připojil až později. Nebude to problém?
Trénoval jsem individuálně a dvakrát do týdne jsem byl na ledě. Ještě se do toho musím trochu dostat a sžít se s týmem. Minulý týden jsem hrál s Klepym (Jakubem Klepišem, pozn. red.), poté zase s Grigym (Dávidem Grígerem, pozn. red.). Bude potřeba se ještě sehrát, ale je to o hodně lepší než minulý týden. Snad to tak bude i pokračovat.

Odehrál jsi přátelské utkání s Kladnem. Všiml sis už nějaké změny oproti finské lize?
Hrál jsem jen jeden zápas, takže je možná na hodnocení brzy. Ale zaregistroval jsem, že se tu strašně rychle otáčejí puky. Ve Finsku je to více o systému a kvalitní defenzivě, tady se hra rychle přesouvá do útoku. Je třeba si na to zvyknout a přizpůsobit se.

Reprezentační kariéru jsi ukončil. Není ale nějaká šance, že by ses přece jen vrátil?
Myslím, že to jde už mimo mne. Na Slovensku se drží vize, že čím mladší, tím lepší. Už nad tím ani neuvažuji.

Hokejově se ti na severu Evropy dařilo, mimo jiné jsi se v sezoně 2011/12 stal nejlepším ligovým střelcem. Jaký byl život ve Finsku obecně, nejen z hokejové stránky?
Fantastický! Hlavně minulý rok během koronaviru jsem sledoval, co se dělo v Česku a na Slovensku. Hrálo se bez diváků, vyhlašovaly se lockdowny a omezení. Ve Finsku se žilo jako v bublině mimo realitu. Žádné restrikce, syn mi chodil normálně do školky, venku jsme mohli chodit bez roušek a restaurace s dalšími službami zůstaly klasicky otevřené. Byli jsme rádi, že jsme pandemii prožívali právě tam.

Trenér Patrik Augusta o posilách:

„Všechny posily jsme přivedli z nějakého důvodu, nebylo to jen tahání z klobouku. Pomůžou našemu týmu, budou nás dělat lepšími a my potažmo budeme dělat lepší je. Co se Tomáše týče, jsme rádi, že máme takového hráče se spoustou zkušeností. Je to velice produktivní hokejista, který pozvedne náš útok.“


Porovnal bys to s tím, jaké to bylo před rokem, když jsi se ze zahraničí vracel domů?
Na Slovensku jsme museli do karantény a i bylo minulé léto těžší trénování, jelikož se vše pozavíralo. Musel jsem si dokonce pořídit nějaké věci na cvičení, abych se udržoval. Z tohoto pohledu je život i ekonomika v severských zemích úplně jinak nastavená.

Neuvažuješ o tom, že bys v budoucnu v zemi tisíců jezer natrvalo zakotvil?
Já můžu přemýšlet jak chci, jenže manželka tam určitě nebude chtít žít. (úsměv) Tma jí tam dělala celkem problémy. Já sám si to dokážu představit, jsem ale "splachovací". Přizpůsobím se všemu, pokud mám dobré podmínky. Pak mi je jedno, jestli jsem na Slovensku, v Americe nebo Finsku. Dá se žít všude.

Plánuješ setrvat v extralize na delší dobu?
Jdu sezonu od sezony a nedávám si dlouhodobé cíle. Teď se soustředím na letošní ročník, abychom společně s týmem splnili to, za čím si jdeme. Uvidíme, co bude dále.

Platíš za vyhlášeného zakončovatele. Piluješ svou střelu nějak speciálně?
Mám svá cvičení. V průběhu roku je dělám, ale důležitá je pro mě také psychika. Na tréninku se z každé střely snažím o gól. Máme tu však dvojici skvělých brankářů, takže to není jednoduché, že by člověk přišel, dal deset branek a smál se gólmanovi, ať začne chytat. To se mi v zahraničí občas stávalo, ale tady jsem tu příležitost neměl a bývají to spíše dvě až tři trefy. Skutečně je třeba se soustředit na každou ránu, což mě posouvá dál.

Máš nějaký svůj osobní cíl v počtu gólů do příští sezony?
Každý rok si dávám takové, abych byl lepší než rok předtím. Nyní jdu ale do nové ligy a nevím, jaká bude má úloha, kolik dostanu prostoru ani v jaké herní situaci budu hrát. Takže zatím nad tím nepřemýšlím. Uvidím, až začne sezona a sedne si to. Chci být lepší, než jsem byl loni.

"Každý sportovec chce vidět zaplněné tribuny. Doufám, že tak vydrží po celou sezonu"

Fanoušci se od září vracejí na stadiony. Co na to říkáš?
Je to super. Dokáží hráče motivovat k lepším výkonům, na druhé straně hrát venku bez příznivců soupeře je zase vaše mírná výhoda. Má to své plusy i minusy, ale každý sportovec určitě chce vidět zaplněné tribuny. Doufám, že nás lidé budou moct chodit podporovat po celý rok.

Hodně Slováků nebo i hráčů ze zámoří přechází ze sloveské ligy do české extraligy. Proč si myslíš, že to tak je?
Asi to bude hodně aspektů dohromady. Kvalita i podmínky jsou zde lepší, možná jsou porovnatelné i s tím, co má Švédsko a Finsko. Pro někoho je to odrazový můstek, pro dalšího může být lákadlem kvalita. Vracejí se sem hráči z NHL, k tomu týmy budou sestupovat do první ligy, takže všichni budou hrát od začátku do konce naplno.

Přál by sis jednou kariéru ukončit na Slovensku?
Nechci říkat, že úplně na 100 %, ale plánuji se vrátit. Může přijít vážnější zranění, po kterém bych musel skončit, s tím musí každý hráč počítat. Takovým nepříjemnostem se ale úspěšně vyhýbám a věřím, že si to udržím, zdravotně budu v pořádku a brusle pověsím na hřebík až po domácí štaci před vlastními diváky a rodinou. Přál bych si to tak.

Tomáš Záborský během přípravného utkání na Kladně

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit