Bílí Tygři Liberec

Tygři a olympijské sezóny: Společným jmenovatelem je předkolo

Date of publication Author Jan Kousal

Liberec - Bílí Tygři od svého postupu do extraligy absolvovali už čtyři olympijské sezóny, včetně té letošní. Zajímavé je, že od zavedení předkola se zatím Severočeši této zrádné fázi soutěže nedokázali vyhnout. Do předkola navíc mají namířeno i letos, ale stát se může prakticky cokoliv.

2005/2006: Sen o zlaté hroudě ukončily Budějovice

Ročník 2005/2006 byl posledním, ve kterém nejlepších osm týmů postupovalo přímo do čtvrtfinále play-off. Liberecký klub prožil výjimečnou sezónu. Tygři se přestěhovali do nové arény, a dokonce se jim povedlo ovládnout poprvé v historii základní část, během níž nevyhrál na libereckém hřišti ani jeden z třinácti extraligových soupeřů.

A pak to přišlo! Nejvýše nasazený tým si hned ve čtvrtfinále vylámal zuby na precizní hře Českých Budějovic. Premiérová sezóna proložená olympijskou přestávkou tak pro Tygry skončila celkovým pátým místem.

Tipsport arena se ponořila do tmy.

2009/2010: Velká jízda z předkola až do semifinále

Před startem sezóny angažovalo vedení podještědského klubu nově trenéra Jiřího Kalouse a ten se coby lodivod se svými svěřenci chvíli rozkoukával. Forma týmu ale gradovala. Šelmy nakonec zakončily základní část na osmém místě a bylo otázkou, co předvedou v play-off.

Vyřazovací boje zahájila Kalousova družina pětizápasovou bitvou v předkole, v němž nakonec díky devítigólové smršti v rozhodujícím duelu přetlačila České Budějovice. Ve čtvrtfinále však čekal těžký oříšek - suverénní Plzeň s Martinem Strakou. V šestém zápase ale Tygři dokonali senzaci a postoupili do semifinále. Tam už ale byly nad jejich síly Pardubice s Dominikem Haškem v bráně.

Pozápasová děkovačka

2013/2014: Rychlý konec a Nedvědovy slzy

Před čtyřmi lety se Bílí Tygři předkolu rovněž nevyhnuli. Pod vedením Pavla Hynka ho ale honili na poslední chvíli, díky skvělému finiši však figurovali po dvaapadesáti kolech na devátém místě. O čtvrtfinále se liberečtí hokejisté porvali s Vítkovicemi.

První dva duely se odehrály jasně v režii soupeře z Moravskoslezského kraje, a tak se Tygři měli nadechnout k velkému obratu před domácími diváky. Jenže realita byla jiná. Vítkovice rozebraly libereckou obranu a slavily postup do finále. Liberec se naopak loučil s kapitánem Petrem Nedvědem, který led opustil v slzách. Jeho příběh měl ale zajímavý epilog, když o téměř čtyři roky později vyzval v dresu Benátek nad Jizerou Jaromíra Jágra.



2017/2018: Že by znovu předkolo?

Základní část ročníku 2017/2018 sice ještě není u konce, ale už teď je zřejmé, že předkolo je znovu ve vzduchu. Aktuálně se Tygři nacházejí na devátém místě, ale nikde není psáno, že nemohou zaútočit na přímý postup do čtvrtfinále. No a pozor ještě na ataky desáté Sparty, jedenáctého Chomutova a dvanácté Mladé Boleslavi.

Věřme, že Tygři nadělí svým příznivcům další zajímavý příběh, jako se jim to povedlo v minulých olympijských sezónách.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit