Bílí Tygři Liberec

Tygří stopy na velkých turnajích. Kteří hráči se z Liberce podívali až na šampionát?

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Hráčů, kteří oblékli liberecký dres a měli již dřívější zkušenost s mezinárodním kláním, je poměrně dost. To samé platí i pro ty, jež se na nějaký velký turnaj podívali poté, co severní Čechy opustili. My se ale zaměříme na borce, jejichž výkony v našich službách byly až tak dobré, že si vybojovali reprezentační pozvánku.

Zámořské posily

Asi není překvapením, že poprvé se někdo z města pod Ještědem probojoval na mistrovství světa v sezóně 2004/05. Tehdy zámořskou NHL postihla celoroční výluka a spoustu českých hvězd hledalo prozatímního zaměstnavatele v extralize.

Šelmy se předchozí dva ročníky v nejvyšší soutěži teprve zabydlovaly a také díky posilám z nejlepší ligy světa se poprvé v historii probojovaly do vyřazovacích bojů. Tehdejší trenér reprezentace, Vladimír Růžička, nakonec ze smečky pozval na šampionát do Vídně brankáře Milana Hniličku, obránce Jiřího Fischera a útočníka Radima Vrbatu, kteří se podíleli na zisku zlatých medailí.

Nutno podotknout, že pouze Fischer s Vrbatou se následující sezónu do NHL vrátili. Milan Hnilička zůstal v Liberci a stál za vzestupem klubu do vyšších extraligových pater, díky čemuž si zasloužil vyřazení jeho čísla 33.

Právě Milan Hnilička reprezentoval Bílé Tygry na mezinárodním poli i následující rok. Na olympiádě v Turíně plnil stejně jako na posledním mistrovství roli náhradníka, na setkání světových velmocí v Rize už se však posunul na post jedničky a pomohl České republice k nečekanému stříbru. Na turnaji v Lotyšsku se kromě něj z Tygrů představil ještě obránce Martin Richter, pro nějž to byl po zlatu z roku 2001 druhý cenný kov.


Ve čtyřiceti na mistrovství

Na mistrovství v roce 2008 Liberec opět vyslal brankáře. Marek Pinc ovšem pouze kryl záda svému kolegovi, kterým byl právě Milan Hnilička, jenž v té době již působil v KHL.

Dalšího reprezentanta měl náš klub na souboji hokejové smetánky až o čtyři roky později. Nebyl jím nikdo jiný než Petr Nedvěd, jehož číslo taktéž visí pod stropem Home Credit Areny. Tehdejší liberecký kapitán se výrazně podílel na zisku bronzové medaile, přičemž mu v té době bylo už 40 let! Jeho nejdůležitější moment přišel ve čtvrtfinále, kdy vsítil vyrovnávací gól proti domácímu Švédsku.

Petr Nedvěd se ještě podíval na olympiádu v Sochi v roce 2014, tam se ale Češi nepodívali ani mezi čtyři nejlepší. Legenda našeho hokeje si však připsala jeden unikát. Vzhledem ke své emigraci totiž startovala na zimních hrách v Lillehammeru v roce 1994 za Kanadu. Nedvěd tak během své kariéry reprezentoval na olympiádě hned dvě země.

Na jarní šampionát v Bělorusku téhož roku dostal pozvánku pro změnu jiný Tygr. Obránce Ondřej Vitásek přitom začínal sezónu na farmě, svými progresivními výkony si však nejdříve vydobyl místo v našem „A“ týmu a poté i v národním mužstvu. To nakonec v Minsku obsadilo čtvrté místo.


Zlatí hoši

Po titulu v play-off 2016 se podruhé na světový šampionát podívala hned trojice šelem. Prvním z nich byl obránce Radim Šimek, jenž ještě rok předtím koketoval mezi „áčkem“ a farmou v Benátkách. Po naprosto úžasné sezóně byli do Ruska nominováni i Michal Birner s Michalem Řepíkem, kteří řádili i na mistrovství a připsali si v součtu 11 kanadských bodů. Jedním gólem na sebe upozornil i jejich kolega z obrany.

Všichni tři měli tu čest nosit dres se lvíčkem na prsou i následující rok. V té době už však za Liberec hrál pouze Radim Šimek, jenž si po dalším povedeném šampionátu vybojoval smlouvu v San Jose Sharks.


Takový je tedy výčet těch, kteří to z Liberce dotáhli až do toho nejposvátnějšího dresu. Tygři však neposílali v minulosti své hráče jen do českého týmu, nýbrž i do reprezentací jiných zemí. O tom ale až příště.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Najman se loučí s Tygry a míří na sever. Hrát bude za Ilves Tampere

Vstupenky na play-off MS v Praze a Ostravě jsou stále k dispozici!

Z našeho fanshopu

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit