Bílí Tygři Liberec

V sobotu na ledě Brna! Ukončí šelmy sérii, nebo rozhodne až sedmý zápas?

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Reklama na hokej. Tak by se dalo charakterizovat semifinálové klání mezi Libercem a Kometou. Naši hokejisté doma zvládli nesmírně důležitý pátý zápas a i potřetí se ujali vedení v sérii. K postupu do finále jim chybí ještě jeden krok, ovšem ten, jak známo, může být ze všech nejtěžší. Využijí Severočeši hned první mečbol na soupeřově území?

Znovu ve výhodě

Dosavadní průběh série se nesl ve stejných kolejích. Liberečtí se dvakrát ujali vedení, nicméně soupeř pokaždé dokázal hned v dalším střetnutí zareagovat a nepustit náš celek do trháku.

Ve čtvrtek byli na tahu opět Tygři a svoji roli zvládli parádně. S výhodou domácího prostředí v zádech zvítězili 5:2, což je skóre, které mezi ostatními malinko vybočuje. Poprvé v celé vyrovnané sérii se jeden z týmů dostal do dvougólového vedení a zvítězil výraznějším rozdílem. Hned trojice šelem zapsala dva kanadské body. Petr Jelínek s Tomášem Filippim dvakrát rozvlnili síť brněnské branky, Marek Kvapil pro změnu zaznamenal totožný počet asistencí.

Rozhodla zejména druhá perioda, ve které šelmy svého soupeře jasně přehrávaly. Na střely tuto část ovládly poměrem 18:6 a vytvořily si v ní náskok, který už si po zbytek duelu víceméně v klidu kontrolovaly. "Vyhráli jsme, protože jsme možná byli v zakončení o trochu důraznější než soupeř," přemýšlel kouč Filip Pešán.

Petr Jelínek o pátém souboji s Kometou:

"Dali jsme jim dva góly a trochu jim tak odskočili. Díky tomu jsme se uklidnili. V závěrečném dějství nás trochu zatlačili, což se dalo čekat. My to ale zvládli, takže super. Pocit, že Kometu dostáváte pod tlak, máte často, jenže poté vám někdo z nich ujede a dá gól. Musíte být pořád na pozoru, výborně hrají v předbrankovém prostoru, blokují střely a čekají ne jeden odražený kotouč. Poté se dostanou do brejku a ten promění."


163:4

Jak už bylo řečeno, v celé sérii rozhodují maličkosti. Přesto najdeme výrazný rozdíl ve statistice minut strávených ve vedení. Zatímco Tygři se v této pozici nacházeli již 163 minut, to znamená téměř tři celé zápasy, Brněnští drželi náskok jen přibližně čtyři minuty v rámci prvního semifinálového souboje. Moravané se drží na dostřel díky dvěma zvládnutým prodloužením ze tří, která se již odehrála.

Po stránce střeleckých pokusů je bilance každopádně velice vyrovnaná, oba gólmani jsou stěžejními články svých celků. Marek Čiliak navazuje na své výkony z předešlých sezón ve vyřazovacích bojích, zatímco Roman Will roste každým rokem a bez pochyby se řadí mezi nejlepší maskované muže ligy.

Tento rok mají, co se vzájemných zápasů týče, celkově navrch Liberečtí. S Kometou odehráli celkem devět utkání, z nichž ani jednou nepadli v řádné hrací době! Uvidíme, zda se tuto šňůru podaří protáhnout i v sobotu.

Obliba končit série venku

Tygry v posledních letech provází velice zajímavá bilance, série play-off totiž vítězně ukončují převážně na ledových plochách soupeřů. Ve zlatém roce 2016 zakončovali souboje v Chomutově, Mladé Boleslavi a na Spartě. O sezónu později úřadovali před tribunami Plzně a Pirátů, bylo z toho nakonec druhé místo. Loni ukončili sérii proti Spartě znovu v O2 areně. V domácí atmosféře vyřadili až letos ve čtvrtfinále Mladou Boleslav.

Před zápasem v Brně samozřejmě panují velká očekávání, a to na obou stranách. "Přistoupíme k tomu nejspíš jako ke každému jinému utkání v play-off. Od prvního střídání budeme hrát naplno a uvidíme. Ukočírovat to v hlavě mi problém nedělá. Máme nějaké mladší hráče, těm ale promluvíme do duše. Jak jsem říkal, dokud nezískáme čtvrtý bod, není rozhodnuto," burcuje kapitán na správném místě, Petr Jelínek.

Brněnští jsou po dlouhé době v situaci, kdy se nacházejí na samé hraně vyřazení. Dvojnásobný obhájce titulu si už nemůže dovolit prohrát, ofenzivní opora Martin Zaťovič se každopádně snaží sejmout z týmu tlak. "Jedeme domů a tam to vyhrajeme. Dáme do toho všechno, přijdou lidi a poženou nás. Nějaký mečbol Liberce neřešíme, vyhráli prostě další bod," prohlašuje.

Okusí Kometa hořkost vyřazení před vlastním publikem, nebo se za stavu 3:3 uvidíme ještě jednou na semifinále v Liberci? To je otázka, na kterou začneme hledat odpověď v sobotu odpoledne. Mač začíná v 15:30, přímý přenos nabídne O2 TV sport. Držte palce, ať už u televizních obrazovek, nebo přímo v ochozech DRFG areny!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit