Bílí Tygři Liberec

Växjö Lakers: Klub s krátkou, ale úspěchy protkanou historií

Date of publication Author Jaroslav Vondrák

První zápas Ligy mistrů přivede na liberecký led švédský tým Växjö Lakers. Ten je, stejně jako Bílí Tygři, již ostříleným účastníkem této mezinárodní hokejové soutěže. Pojďme si o týmu, kterým prošel například i exliberecký Petr Vampola, říct více.

Vaxjo logo

Základní informace


Rok založení: 1997
Soutěž: Švédská hokejová liga (SHL)
Počet titulů: 1
Klubové barvy: modrá, bílá a oranžová
Aréna: Vida Arena (5 700 diváků)

Švédský klub Växjö Lakers HC sídlí na jihu země tří korunek v šedesátitisícovém městě Växjö. Historie klubu není nijak dlouhá, založen totiž byl v roce 1997. Za poměrně krátkou dobu své existence ale dosáhl hned několika výrazných úspěchů.

Mezi ně se určitě řadí postup do nejvyšší švédské hokejové soutěže (SHL) v roce 2011. Od tohoto roku také hokejisté Växjö hrají své domácí zápasy ve Vida Areně, která má kapacitu 5 700 diváků.

Vaxjo Netrvalo dlouho a Lakers se začali řadit k nejlepším švédským týmům. To potvrdili v sezóně 2013/2014, kdy se poprvé v historii probojovali do semifinále play off švédské ligy, ve kterém ale jejich cesta skončila. V následujícím ročníku už přemožitele nenašli a dokráčeli si pro švédský titul.

Kvalitní výkony předváděl tým s oranžovo modrými dresy i v sezónách 2015/2016, kdy vypadl v semifinále a 2016/2017, kdy ovládl základní část, ale v play off skončil už ve čtvrtfinále. Jedním ze strůjců úspěchů klubu je bezpochyby osmatřicetiletý kouč Sam Hallam, který vede Lakers již od roku 2012.

Bohaté zkušenosti z Ligy mistrů

Pro české hokejové fanoušky není Växjö Lakers neznámým pojmem. V rámci Ligy mistrů totiž už do České republiky zavítalo, a to hned třikrát. Poprvé v ročníku 2014/2015, kdy poměřilo síly s pražskou Spartou, které ovšem podlehlo jak na domácím ledě, tak i v odvetě hrané v Praze.

V loňském ročníku se ve skupinové fázi potkalo s Mladou Boleslaví, kterou jednou porazilo a podruhé ji podlehlo po nájezdech. To mu ale nezabránilo v postupu ze skupiny a následné cestě vyřazovací částí Ligy mistrů, která skončila až v semifinále, kdy podlehl opět Spartě.

Vaxjo 3

I pohled na soupisku naznačuje, že Bílé Tygry nečeká nic snadného. Branku Lakers hájí Viktor Fasth, tedy brankář se zkušenostmi z KHL i NHL. Obrana je složena spíše z mladších hráčů a je dirigována švédským reprezntantem se zkušenostmi z draftu NHL Danielem Rahimim. V útoku na sebe nejvíce upozorňuje další švédský reprezntant Robert Rosén, doplňovaný finským střelcem Tuomasem Kiiskinenem.

Bílí Tygři se s Växjö Lakers střetnou ve skupině E hned dvakrát. Domácí zápas se odehraje již ve čtvrtek 24. sprna od 17 hodin na ledě Home Credit areny. Přijďte Tygry podpořit!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

VIDEO: Adam Klapka poprvé skóroval v NHL!

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit