Bílí Tygři Liberec

Včera a dnes: Tygří mládežnické tituly dělilo pět let. Jak mistrovské sezóny vypadaly?

Date of publication Author Kateřina Hamplová

Liberec - Letošní dorostenecká sezóna patřila zaslouženě Bílým Tygrům, po pěti letech totiž znovu pozvedli mistrovský pohár! Naposledy se tak přitom stalo v ročníku 2013/14 a soupeřem byla opět brněnská Kometa. Dres staršího dorostu v té době oblékal například Marek Zachar nebo Tomáš Havlín, kteří se letos s tygřím áčkem probojovali až do finále proti Třinci.

Tehdy se starší dorost v základní části dřívější Rako extraligy uchytil kvalitním výkonem na druhém místě těsně za Slavií Praha. Po výhře 3:0 na zápasy proti Havířovu Tygři porazili v důležité sérii Karlovy Vary a postoupili až do semifinále proti Českým Budějovicím. Tam přestříleli jihočeského soupeře v obou duelech a vrhli se na Kometu Brno. Ačkoliv první zápas se nevyvíjel dobře, Liberečtí hokejisté průběh utkání otočili a nakonec zvítězili vysoko 6:2. V Brně posléze rozhodli a dobyli tak vůbec poprvé extraligový trůn.

Budoucí extraligoví mazáci

Generální manažer Ctibor Jech tehdy řekl: „Věřím, že někteří z hráčů tohoto úspěšného týmu, a nemusí jich být málo, se v budoucnu stanou také oporami našeho hlavního extraligového celku.“ A nemýlil se, součástí severočeského kádru byla celá řada známých jmen. K nim například patřil velmi bodující Dominik Lakatoš, jenž tehdy posbíral na cestě za titulem 17 branek a 28 nahrávek a v A-týmu hrál až do letošní sezóny. Příští rok však jednatřicítka posílí Vítkovice.

Dvaadvacetiletý Jan Ordoš taktéž u mistrovského poháru nechyběl. Pod Ještědem pobývá již od roku 2011 a čtyři roky poté okusil nejvyšší soutěž, kde působí až dodnes, a přitom pravidelně pomáhá na farmě v Benátkách nad Jizerou.

Marek Zachar mohl jako jeden z nejmladších Tygrů oslavovat dorostenecký titul hned prvním rokem jeho působení v soutěži. O ročník později nastoupil do juniorky a ve starším dorostu se rychle probojoval až do střelecké špičky. Pevné místo si našel také ve všech kategoriích mládežnické reprezentace a v roce 2015 poprvé nastoupil za liberecké áčko, kam se vrátil i letos a nasbíral 13 cenných bodů.

Z obránců jsme na ledě mohli vidět Tomáše Havlína, jenž se stal v tomto roce hvězdou extraligového play-off, kdy rozhodl v pátém finálovém zápase proti Třinci svojí brankou v prodloužení a pomohl Bílým Tygrům vyrovnat sérii. Zvučné jméno si utvořil také Filip Pyrochta, který po úspěšných letech v libereckém áčku nyní bojuje o svou šanci v NHL.

Ve zlatém ročníku se také velmi dařilo Zdeňku Královi, jenž po úspěchu v mládeži odehrál několik sezón v Benátkách a letošní rok odehrál za slovenský tým HC Detva. Dalšími produktivními střelci byli Michal Gecko, působící již několik let za jablonecké Vlky, či slovenský forvard a reprezentant Samuel Solenský, který dnes dokonce hraje v americké juniorské lize NAHL, navíc v tomto ročníku vybojoval stipendium do prestižní ligy NCAA.

K prvnímu místu výrazně pomohli brankáři Aleš Stezka a Lukáš Hosnedl, bez kterých by se celek jen těžko dostal až do finálové série. Oba gólmani se podíleli na úspěchu téměř totožně, jelikož do zápasů nastupovali střídavě. Aleš Stezka se v mistrovské sezóně mohl navíc pochlubit osmi čistými konty! Liberec opustil v roce 2018, kdy nastoupil do týmu Piráti Chomutov a zachytal si také v Ústí nad Labem.

V minulosti dlouhou dobu existovaly tři mládežnické kategorie – mladší dorost, starší dorost a junioři. Avšak roky 2018/2019 přinesly změnu, kdy se mládež poupravila pouze na dvě skupiny a starší dorost se tak věkově přemístil do juniorů.

Po zlatém úspěchu se na další titul dlouho čekalo, přestože se dorostenci dostali pokaždé do vyřazovacích bojů. V ročníku 2015/2016 se tygří juniorka s hráči z mistrovské sezóny probojovala až do seminifále, kde ale bohužel podlehla Chomutovu. Minulý rok se slavilo dvakrát, kdy junioři získali stříbrné medaile ve finále proti Brnu a šestnáctka vybojovala bronz.

Celá liberecká organizace se ale konečně dočkala. Hokejisté do šestnácti let si pod vedením Richarda Loba a Václava Kočího v play-off poradili s pražskou Slavií a Kladnem a mohli tak potvrdit svou sílu v závěrečném turnaji ve Vítkovícich. Ve finále je po vítězství nad Slezany čekalo Brno, kterému dokázali díky týmové práci všech hráčů vsítit 9 branek a mohli tak zaslouženě slavit první místo ELIOD extraligy!

Dorostenecké opory dnes

Aktuální talenti v šestnáctce mají tedy dobře nakročeno, aby jednou oblékli dres libereckého áčka jako předešlí mladí mistři, kteří tu byli zmiňovaní. Velký talent v sezóně ukázal například Bennet Rossmy, jenž se svými nasbíranými 46 body vedl kanadské bodování v celém kádru.

Dalšími produktivními útočníky byli Adam Měchura, David Putz, Jakub Hujer, Tomáš Trunda, Luka Vodlan, Jakub Masař nebo Petr Gajda. Do řad beků neodmyslitelně patřil Martin Böhm, Tadeáš Tůma, Vojtěch Duschka, Lukáš Meisel a také kapitán Jakub Šedivý, který se kvůli zranění bohužel nezúčastnil posledního zápasu na závěrečném turnaji ve Vítkovicích. Libereckou svatyni strážil Lukáš Franc se Štěpánem Vopravilem a Čeňkem Krátkým.

Ukáže jen čas, zda se tito nadějní benjamínci zanedlouho stanou taktéž součástí nejvyšší hokejové soutěže.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Od středy týdenní inventura fanshopu

Nad(h)led #33: Adam Najman nejen o nadcházejícím angažma ve Finsku

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Z našeho fanshopu

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit