Bílí Tygři Liberec

Ladislav Šmíd přidá další rok v tygřím dresu!

Date of publication Author Klub

Liberec - Liberecký odchovanec, dlouholetý reprezentant a obránce s téměř 600 starty v NHL Ladislav Šmíd si prodlouží svou bohatou hokejovou kariéru ještě minimálně o jeden rok. Se svým mateřským klubem se dohodl na nové smlouvě. Barvy Bílých Tygrů bude třiatřicetiletý bek hájit dle nového kontraktu do 30. 4. 2020.

Vyjádření Sportovního ředitele Filipa Pešána:

„Láďa je každým coulem hokejový profesionál a srdcař. Na ledě dokáže dominovat, uplatnit svůj klid a přehled v rozehrávce, podpořit útok, podržet puk i dobře vystřelit. Svou zkušeností a přístupem dokáže strhnout i korigovat mladší spoluhráče jak na ledě, tak mimo něj. Jsem rád, že s Láďou můžeme počítat i do další sezóny, protože je dle mého názoru jedním z nejlepších obránců v celé extralize.“


Profil Ladislava Šmída

Rodák z Frýdlantu patří mezi nejslavnější odchovance libereckého hokeje. Pravidelný člen mládežnických reprezentačních výběrů do extraligy nakoukl už v sezóně 2002/2003, když jako sedmnáctiletý naskočil do čtyř utkání.

O rok později už za “áčko“ nastupoval pravidelně a k tomu stihl také účast na mistrovství světa hráčů do 18-ti a 20-ti let. Nebylo divu, že si rodící hvězdy začali všímat skauti z NHL, kteří talentovaného obránce lákali do zámoří. Během draftu, jehož jedničkou byl ve stejném roce Alexander Ovečkin, si ho v prvním kole jako celkově devátého zvolil Anaheim.

V ročníku 2004/05 si během výluky NHL zahrál například po boku Jiřího Fischera nebo Jaroslava Modrého. I v takto našlapané konkurenci Šmíd obstál, vedle další účasti na MS juniorů, se prosadil i do seniorské reprezentace. Na konci sezony už neodolal vábení ze zámoří a zamířil do AHL, konkrétně do celku Portland Pirates. Už ve svém prvním roce v Americe na sebe upozornil a po úspěšném ročníku na farmě se pro sezonu 2006/07 přesunul do A-týmu Edmontonu. Ve svém premiérovém ročníku v NHL naskočil do 77 zápasů a připsal si v nich 10 bodů. Nakonec se na dlouhé roky zařadil mezi opory Oilers, kde patřil mezi nejvytěžovanější beky.

Když došlo v sezóně 2012/2013 v NHL k výluce, Ladislav Šmíd dlouho neváhal a zamířil domů do Liberce. Za Tygry nastoupil k 22 zápasům, než se po novém roce opět vrátil do Kanady. V téže sezóně stihnul také rozšířil svou sbírku reprezentačních startů, když si podruhé v kariéře zahrál na mistrovství světa. O rok později Ladislav Šmíd v rámci NHL poprvé změnil dres. Po sedmi sezónách v Edmontonu zamířil ke konkurenčním Flames do Calgary. Také mezi “Plameny” se stal oporou obranných řad a vysloužil si reprezentační pozvánku na Olympijské hry v Soči.

Další Šmídovu kariéru poznamenalo nepříjemné zranění zad, kvůli kterému nastoupil během dalších 2 sezon k pouhým 53 zápasům. Ročník 2016/17 dokonce musel zcela vynechat, plně se soustředil na rehabilitaci, trénink a přípravu. V květnu 2017 se nakonec rozhodl pro návrat do Liberce. V uplynulých dvou sezónách vynechal Ladislav Šmíd pouhopouhé 3 zápasy a opět dával najevo, že je výjimečným českým hráčem. V aktuální sezóně pomohl Bílým Tygrům výrazně k zisku Prezidentského poháru. Byl nejvytěžovanějším hráčem celé extraligy a v 51 zápasech si připsal 24 kanadských bodů, což je jeho extraligové maximum.

Ladislav Šmíd nahrává

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Reprezentace U18 začíná přípravu na MS, v nominaci i Galvas s Králem

Z našeho fanshopu

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit