Bílí Tygři Liberec

Velké finále základní části je tu! Tygrům půjde o pohár, Spartě o všechno

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Ani 51 kol nerozluštilo zdaleka všechny tajenky. Před posledními zápasy základní části ještě zůstává mnoho otázek nezodpovězených a právě souboj Sparty s Libercem najde odpovědi hned na dvě z nich! Naši hokejisté si budou chtít upevnit zisk Prezidentského poháru pro vítěze základní části, zatímco Pražané potřebují nutně bodovat, aby nepřipustili blamáž v podobě nepostupu do předkola. Jak to dopadne?

Povstání s historickým nádechem

V 51. kole nastoupily šelmy doma proti Vítkovicím. Utkání to pro ně bylo velmi důležité, po dvou prohrách za sebou si totiž dokázaly znovu najít stopu k vítězství. Cesta to byla trošku trnitá, ale o to více cenná! Liberečtí hokejisté vedli po prvním kariérním gólu Tomáše Hanouska v nejvyšší soutěži dlouho těsně 1:0. Bohužel se jim nepodařilo využít další příležitosti a přišel trest. Ridera v pokročilé fázi třetí periody vyrovnala zásluhou Lva a vypadalo to na dělbu bodů.

Tygři si samotný závěr základní hrací doby notně zkomplikovali vlastními vyloučeními. Mnohem blíže k potenciálním třem bodům měli mít hosté, ovšem svěřenci Filipa Pešána předvedli něco neskutečného, dvakrát se prosadili během početní nevýhody (podruhé už při power-play soupeře) a vyhráli 3:1! Ostravany popravil Petr Jelínek s Jaroslavem Vlachem.

Pokud nacházíte podobnost s domácími zápasy s Olomoucí a Hradcem, nejste jediní. Tygři už potřetí v sezóně zaznamenali v jednom utkání dva góly v oslabení, což se do té doby v extralize povedlo jen Havířovu (1999/2000) a Třinci (2014/2015)! Liberecká bilance je nicméně unikátní v tom, že podještědský tým vždycky při vlastích početních nevýhodách vsítil naprosto zlomové branky, ve všech případech až během poslední pětiminutovky.

Roman Will o zápase s Vítkovicemi:

"Tři body jsou vždycky nejcennější. Někdy se k tomu dojde cestou, jakou člověk chce, někdy cestou, kterou nechce. Dneska to bylo cestou, kterou chceme, takže převládá radost z obou věcí. Právě z té cesty i ze tří bodů. Pro nás ideální zápas. Všichni viděli, že jsme byli srovnaný mančaft a šli jsme si za tím. "


Po výhře nad Litvínovem výprask v Brně

Sparťané vstoupili do sezóny skvěle, vždyť dlouho vlastnili dokonce nejvyšší příčku tabulky. Poté ale zamířila jejich forma prudce dolů. Aktuálně se Pražané nacházejí v situaci, která ambicióznímu klubu zcela jistě nevyhovuje. V posledním kole totiž doma musejí proti Liberci k zajištění předkola bodovat, jinak se budou muset ohlížet přes rameno na ostatní výsledky.

Přitom se zdálo, že svěřenci německého kouče Uweho Kruppa, který po prohře v Pardubicích neváhal nařídit noční trénink, už by mohli mít předkolo skoro zajištěné. V 50. kole totiž zvládli typický zápas o šest bodů a přestříleli Litvínov 5:3. Verva ovšem následně deklasovala Plzeň, zatímco Sparta si z Brna přivezla debakl 3:7. Před poslední várkou duelů je tak stále všechno otevřené!

O velkou motivaci oboustranně postaráno

Naši hokejisté by si rádi nenechali vzít prvenství v základní části. O první příčku se přetahují s Třincem, který se díky skvělé formě zavěsil jen od dva body za ně. Tygři se ale mohou opřít o lepší bilanci vzájemných zápasů. Oceláři zajíždějí na led Mladé Boleslavi, šelmám tak paradoxně může pomoci největší rival. V případě, že by Třinečtí vybojovali všechny tři body, potřebovaly by na Spartě získat alespoň bod, to znamená jakýkoliv výsledek kromě porážky v základní hrací době.

Sparta je na tom v boji o předkolo dosti podobně. Aby nemusela spoléhat na pomoc Vítkovic v souboji s Litvínovem, potřebuje proti Tygrům uzmout minimálně jeden bod. V případě, že by se jí to nepodařilo, bude muset doufat, že Verva neurve ve slezské metropoli výhru v základní hrací době. Do play-out ještě teoreticky může sklouznout také Zlín, nicméně ten se nachází v jasně nejvýhodnější pozici.

Liberečtí hráči i trenéři po posledním utkání zdůraznili, že se v O2 areně budou snažit proti rivalovi vybojovat tři body a nekalkulovat s počty. Mladý obránce Tomáš Hanousek taktéž odmítá, že by hrálo roli, že Pražané budou pod větším tlakem. "Z téhle strany bych se na to vůbec nedíval. Do zápasu musíme jít naplno nehledě na soupeře. Nastoupíme do posledního utkání s určitým sebevědomím. Víme, že na to máme, a ukážeme, proč jsme na vrcholu tabulky," věří.

Budete v hlavním městě přímo u toho? Tygři budou Vaši podporu ze snaze o Prezidentský pohár potřebovat! Začínáme v pátečních 18 hodin, tak fanděte a držte palce. Pro hostující fanoušky jsou v O2 areně určeny primárně sektory 117 a 118 za jednou z branek.

Bílí Tygři Liberec vs HC Sparta Praha

Počet zápasů: 66
Bilance: 20 – 8 – 0 – 9 – 29
Skóre: 173:196

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit