Bílí Tygři Liberec

Vyhrají Tygři základní část? Historie hovoří v jejich prospěch

Date of publication Author Jan Kousal

Liberec - Pár kol před koncem základní části okupují Bílí Tygři první příčku extraligy s devítibodovým náskokem. Dokáží ale šelmy dotáhnout jízdu za Prezidentským pohárem úspěšně až do konce? Jeden mimořádně zajímavý historický fakt jim hraje do karet.

Jde o to, že když už se nějaký tým ujme vedení před únorovou reprezentační přestávkou, s železnou pravidelností nakonec základní část i ovládne. Poslední ročníky to jen potvrdily, což vlastně Severočeši zažili před rokem na vlastní kůži.

Vloni touto dobou Tygrům náležela rovněž první příčka, přičemž náskok před druhou Spartou činil devět bodů. Stejně velký rozestup je aktuálně mezi Libercem a druhým Třincem. Ačkoliv Pražané v závěru základní části získali o bod více a ovládli vzájemný duel, Prezidentský pohár putoval do liberecké vitríny. Později k němu po brilantní jízdě play-off přibyl i Masarykův pohár pro mistry České republiky.

V sezóně 2014/2015 disponoval o únorové reprezentační pauze ještě luxusnějším náskokem, než má nyní Liberec, momentálně největší konkurent z Třince. Velký čtrnáctibodový odstup od druhého Litvínova přišel vhod, protože Verva mocně finišovala a po všech dvaapadesáti zápasech nakonec zaostala jen o dva body. V play-off si ale oba týmy pozici prohodily, když po vzájemném finále slavili Litvínovští.

Pokud se podíváme dále do historie, žádnému libereckému příznivci jistě neunikne základní část 2006/2007. I v ní se totiž díky šelmám potvrdilo, že kdo v době konání reprezentačního srazu odpočívá na prvním místě, většinou i vyhraje. Na druhý, tehdy ještě českobudějovický, Mountfield měli Tygři k dobru jedenáct bodů, první příčku později uhájili se sedmibodovým náskokem. Nikoliv však na Mountfield, ale na Pardubice.

Ondřej Vitásek pálí

Tabulku extraligy ale Severočeši poprvé opanovali už o rok dřív. Jednalo se však o velmi specifickou sezónu. Klasickou únorovou pauzu nevyplnil jako obvykle seriál Euro Hockey Tour, místo kterého se odehrávala turínská olympiáda. Po skončení her měly na startovní čáře před závěrečnou částí soutěže stejný bodový zisk Liberec a Slavia. Tygři však urvali první příčku pro sebe a radovali se z prvního velkého extraligového úspěchu.

Zisk Prezidentského poháru by pro Tygry mohl být zajímavý ještě z jednoho pohledu. V novém tisíciletí se jen třem celkům podařilo vítězství v základní části obhájit následující rok. Před šelmami to dokázaly Pardubice a jako třetí se do elitního klubu přidala Sparta. Liberec by ale mohl být prvním týmem, kterému by se to podařilo podruhé - a stylově po deseti letech.

Svěřencům Filipa Pešána zbývá do konce první fáze soutěže šest zápasů. Věřme, že závěr základní části odehrají co nejlépe a příjemně se naladí na jarní play-off. Ondřej Vitásek pálí

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit