Bílí Tygři Liberec

Zpět do extraligové historie: Kdo v Liberci velel mezi hráči?

Date of publication Author Kateřina Hamplová

Liberec - Bílí Tygři jsou součástí české nejvyšší soutěže již skoro dvacet let. Za tu dobu se pod Ještědem vystřídalo mnoho hráčů, kteří klubu výrazně pomohli na cestě za úspěchem. A někteří z nich dostali nelehkou roli, a to obléknout kapitánský dres. Připomeňme si tedy pár důležitých hokejových jmen, která v minulosti i současnosti ovlivnila severočeský kádr.

Vzhůru do extraligy

Nejdůležitějším krokem v klubové historii byla bezpochyby úspěšně zakončená cesta do nejvyšší soutěže. V produktivní sezóně 2001/02 se Tygři vyšplhali až do baráže o extraligu, kde si zajistili postup vítězstvím nad Kladnem. V té době byl libereckým kapitánem obránce Aleš Vála, jenž hrál za tygří celek až do roku 2003. Po boku Bílých Tygrů však věrně zůstal až dodnes, v týmu totiž působí jako kustod.

První rok v extralize se role velitele zhostil útočník Michal Straka. Hráčské vedení pak převzal na tři sezóny liberecký rodák Václav Novák, který posléze odehrál sezónu v ruském Omsku a svoji hokejovou dráhu ukončil v Rumunsku. Do konce ročníku 2007/08 vlastnil „céčko“ forvard Stanislav Procházka a v další sezóně se na skok stal kapitánem Jaroslav Modrý. Tento zkušený bek strávil většinu své sportovní kariéry v Americe a patřil mezi stabilní články v NHL.

Liberecký klenot Petr Nedvěd

Taktéž Petr Nedvěd zažíval obrovský úspěch v zámoří a tehdy byl považován za třetího nejproduktivnějšího Čecha v NHL. V průběhu sezóny 2008/09 se navrátil do svého rodného bydliště na severu Čech a stal se nejen kapitánem, ale také nepostradatelným tahounem Bílých Tygrů.

Součástí libereckého kádru byl až do roku 2014 a před třemi lety taktéž nastoupil do prvoligových Benátek nad Jizerou, kde svými cennými zkušenostmi obohatil mladé hráče. V roce 2018 odehrál za Benátky svůj poslední zápas v kariéře proti Jaromíru Jágrovi a jeho Rytířům, kde si připsal jeden gól a asistenci. Nicméně s hokejem se Petr Nedvěd nerozloučil, aktuálně působí jako generální manažer české hokejové reprezentace.

Síla z východu

Petra Nedvěda nahradil na dvě sezóny hráč z obranných řad Jan Výtisk, známý svojí obětavostí a tvrdou hrou. Sezóna 2015/16 navíc zůstane nezapomenutelná, jelikož přinesla Liberci zasloužené zlato. Po Janu Výtiskovi dostal příležitost vést tým sympatický Branko Radivojevič, kterého zdobilo především obrovské charisma. I tento útočník posbíral zkušenosti v nejlepších světových ligách a po třech letech v Liberci se vrátil do Dukly Trenčín.

Následující ročníky přinesly další změny v postavení, k velení byl na jeden rok povolán Martin Ševc, který se mimo jiné prosadil taktéž ve Švédsku, kde ulovil čtyři tituly, a později napomohl dobýt trůn také Liberci. Po něm do čela nastoupil dlouholetý hráč severočeského týmu Petr Jelínek, jenž měl důležitou funkci až do dosavadní sezóny, která byla bohužel předčasně ukončena.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit