Bílí Tygři Liberec

Zaměřeno na... Hráče ze zahraničí

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec – Po delší odmlce je zpět naše rubrika Zaměřeno na..., jež si dává za cíl objevit skryté příběhy našeho týmu v jeho dvaceti extraligových sezónách. Pod lupou se tentokrát ocitnou hráči, kteří do severních Čech zavítali z cizích krajin.

Přehled všech dílů rubriky Zaměřeno na... naleznete zde.

Slovenská enkláva

Asi nikoho nepřekvapí, že v průběhu let se v libereckém kádru nejčastěji objevovali hráči ze Slovenska, jejichž vlaječka se na soupisce zobrazovala každou sezónu. V tygřím dresu navíc dosáhli nemalých úspěchů. Například Martin Bakoš vstřelil vítězný gól ve finále 2016 a zajistil Severočechům historicky první titul, Branko Radivojevič se téhož roku stal naším prvním zahraničním kapitánem, Libor Hudáček překonal extraligový rekord v počtu bodů nasbíraných cizincem v jednom ročníku (o rok později ho překonal Peter Mueller, pozn. red.)...

Někteří Slováci byli navíc Liberci věrní dlouhé roky. Nejvíce času zde strávili Milan Bartovič, Andrej Podkonický a Martin Čakajík, kteří za šelmy odehráli sedm ročníků! V sezóně 2013/14 se dokonce stalo, že měli Tygři slovenskou dvojici brankářů, konkrétně Jána Lašáka s Marcelem Melicherčíkem.

Od Kanady po Slovinsko

Druhou příčku poté zaujímají Kanaďané, kterých se na severu Čech objevilo osm, včetně Waynea Simmondse, jenž má za sebou přes 1000 zápasů v NHL. Za Tygry dále nastoupili dva Finové a dva Američané, přičemž všichni z nich se zde objevili mezi roky 2008-2010.

Po jednom hráči měly poté zastoupení tři země, které nepatří do užší hokejové špičky. Rázného beka Romana Graborenka z Běloruska si jistě řada z vás ještě pamatuje ze sezóny 2019/20. Slovinec Rok Pajič přišel do Liberce už v juniorském věku a za „A“ tým hrál v letech 2004-2007. Posledním do party je poté Lotyš Koba Jass, jenž během svého angažmá v Liberci dokonce reprezentoval svou zemi na olympiádě v Soči.

Zajímavou kapitolou je také brankoviště, které hájili čtyři zahraniční brankáři. Kromě již zmíněného slovenského dua za Tygry chytali také Fin Tero Leinonen a Kanaďan Justin Peters.

Prvními cizinci, kteří za Liberec nastoupili, byli Radoslav Kropáč s Martinem Čakajíkem hned v první extraligové sezóně, v níž také naši soupisku tvořilo nejméně zahraničních borců. Naopak nejvíce se jich v tygřích barvách objevilo v ročnících 2009/10 a 2012/13, kdy jich bylo shodně osm. Během dvaceti let mezi českou elitou Severočeši angažovali 47 „legionářů“, které v následující sezóně doplní Lotyš Uvis Janis Balinskis.

Počet hráčů ze zahraničí

Započítáni jsou hráči z extraligového období, tedy od sezóny 2002/03

  • Slovensko: 32 hráčů
  • Kanada: 8 hráčů
  • Finsko: 2 hráči
  • USA: 2 hráči
  • Slovinsko: 1 hráč
  • Lotyšsko: 1 hráč
  • Bělorusko: 1 hráč


Milan Bartovič (vlevo) s Jánem Lašákem

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Od středy týdenní inventura fanshopu

Z našeho fanshopu

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit