Bílí Tygři Liberec

Zaměřeno na... Čistá konta

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec – Odehrání celého zápasu bez inkasované branky je v ledním hokeji počin, ke kterému je potřeba bezchybný výkon brankáře, defenzivy i trochu toho pověstného sportovního štěstí. A právě o čistých kontech pojednává tento díl naší rubriky Zaměřeno na...., která si klade za cíl najít skryté a zapomenuté příběhy z dvaceti extraligových sezón v podání Bílých Tygrů.

Přehled všech dílů rubriky Zaměřeno na... naleznete zde.

Začněme pěkně od začátku. První čisté konto udržel už 10. prosince 2002 Pavel Falta proti Karlovým Varům a Tygři tak ve své první sezóně v extralize odešli z jednoho utkání bez inkasované branky. Ani v následujících devatenácti ročnících nezůstali v této statistice bez zářezu a navíc se jim už jen jednou stalo, aby si připsali pouze jednu nulu. Naopak nejvíce se jim v tomto ohledu dařilo v sezóně 2016/17, kdy jim soupeř gól nevstřelil celkem dvanáctkrát, a to včetně play-off! Paradoxně na první bezchybný výkon směrem dozadu v play-off si Liberec počkal až do roku 2008.

Pokud se zaměříme na jednotlivé týmy, nejvíce se Severočechům dlouhodobě daří proti Plzni a Litvínovu, s kterým ani jednou neinkasovali hned v devíti případech. Naopak proti Pardubicím se jim to povedlo pouze jednou, přestože na ně narazili ve všech dvaceti sezónách minimálně čtyřikrát. Dlouhé čekání na nulu proti Dynamu navíc utnuli až v roce 2019! Asi nejkurióznější čisté konto Tygři zaznamenali v sezóně 2005/06, kdy si s Karlovými Vary připsali shodně po bodu za remízu 0:0 po prodloužení (tehdy se ještě v základní části po bezgólovém prodloužení nejezdily nájezdy).

Největší fantomové

Z individuálního pohledu byl poté v tygřím dresu nejúspěšnější Roman Will, který během tří let pod Ještědem udržel celkem 21 čistých kont a překonal i legendárního Milana Hniličku, jehož dres visí pod stropem Home Credit Areny. Stejný maskovaný muž má na svědomí i nejlepší výkon v rámci jedné sezóny. V již zmíněném ročníku 2016/17 totiž za svá záda nepustil jedinou střelu celkem devětkrát! Ve vyřazovacích bojích byl pro změnu nejlepší současný brankář Liberce Petr Kváča, jenž v play-off 2021 odešel třikrát s čistým štítem.

Zapomenout nesmíme ani na klubový rekord slovenského gólmana Marcela Melicherčíka, jenž na podzim roku 2013 odešel ze zápasu bez ztráty kytičky hned třikrát za sebou! Celkem už Tygři za dvacet let mezi českou smetánkou zaznamenali 106 čistých kont, na nichž se podílelo celkem 16 gólmanů. Ti ale mají nul v libereckých službách dohromady 107! Jak je to možné? V sezóně 2019/20 si totiž Michal Bulíř vstřelil proti Zlínu vlastní gól přes celé hřiště během ponechané výhody. Dominik Hrachovina v zápase neinkasoval, a tak se mu do statistik zapsalo čisté konto, přestože Liberec vyhrál 2:1.

Největší počet čistých kont
  • 1. Roman Will (21 nul)
  • 2. Milan Hnilička (17 nul)
  • 3. Marek Pinc a Ján Lašák (13 nul)
Celkový počet čistých kont
  • V základní části: 88
  • V play-off: 11
  • V play-out: 3
  • V baráži: 4
  • Celkem: 106


Nejvíce nul udržel v libereckém dresu Roman Will

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

Posezónní výprodej ve fanshopu!

Ronald Knot opouští Bílé Tygry. Nově bude působit ve Finsku

V neděli S rodinou do Vesce!

Z našeho fanshopu

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit