Bílí Tygři Liberec

Davos - klidné městečko doslova obklopené horami

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Davos - Nejvýše položené město v Evropě (1 560 metrů nad mořem) zaujímá na první pohled obrovským množstvím vysokých hor, kterými je obklopeno. Téměř na všechny je možný přístup, jelikož jsou propojeny sérií lanovek a ozubnicových kolejnic.

Poklidné je však desetitisícové městečko pouze v podzimním období, jelikož během prosince, ledna či února ho hojně vyhledávají lyžaři a milovníci zimních sportů. V létě naopak turisté, kteří chtějí stanout na vysokých vrcholcích místních hor.

Nejsilnější dojem vyvolá Davos téměř ihned po příjezdu, jakmile je překonáno strmé stoupání obohacené sérií ostrých zatáček, otevře se pohled do skvostného údolí, jež vytváří dojem samotného konce světa. Snad jako kdyby odtud již jiná cesta než ta zpáteční nevedla... Městské centrum tuto skutečnost ještě podtrhuje, jelikož v podzimním, přesto slunečném, období je až neuvěřitelně poklidné.

Z obzoru kromě vysokých hor vyčnívají také kostelní věže, těch je v tomto švýcarském městě až překvapivě hodně. Nejznámější a nejmonumentálnější je zřejmě klášter Saint Johann vystavěný ve třináctém století, ten dokresluje čtvrť zvanou Davos Platz, která je tvořena historickou částí města a hotely. Slouží také jako hlavní dopravní tepna.

Davos kostel St. Johann

Jelikož je město po právu jedním z nejvyhledávanějších zimních středisek země s helvétským křížem na vlajce, nalezneme zde také řadu vleků, lanovek či ozubnicovou dráhu. Nejkrásnější výhled do údolí nabízí hora Jakobshorn, ta se nachází ve výšce 2 590 metrů nad mořem a s Davosem ji propojuje lanová dráha, jejíž dolní stanice byla vystavěna vedle vlakového nádraží, tudíž není problém procestovat dolinu speciálně upravenými vagóny Glacier Expressu a poté se na vše podívat z ptačí perspektivy.

Aréna začala být budována v roce 1979

Vaillant Arena další významnou stavbou je bezesporu místní hokejová hala. Ta je součástí sportovního komplexu a ihned vedle ní se nachází fotbalové hřiště, atletický ovál a venkovní ledová plocha, která je odkazem na dlouholetou éru davoského hokeje, místní klub totiž hrál až do sedmdesátých let minulého století pod širým nebem.

Finální úpravy vnitřku proběhly v roce 2006


Kapacita velmi zajímavé architektonické budovy je vyčíslena na 7 080 diváků, avšak míst určených k sezení zde návštěvníci naleznou pouze 3 200. I to přispívá dojmu, který hala vyvolává. Vnitřkem má totiž připomínat loď, je celá ze dřeva a kromě toho, že perfektně zapadá do okolního prostředí, působí i velice atmosféricky.


Nepřehlédnutelnou součástí města ležícího v kantonu Graubünden je i Davosersee (Lake Davos), jezero vytvořeno sesuvem půdy dosahuje plochy devětapadesáti hektarů. Je hojně využíváno jak rekreačními turisty, tak příznivcemi vodních sportů. Městem také protéká známá řeka Landwasser.

Právě již zmiňovaná říčka dotváří dojem příjemného, či rekreačního města, postaveného v typickém švýcarském stylu, to se většinou probouzí až v zimě, avšak za návštěvu stojí jednoznačně celoročně.

Davos pohled na kopcovitou krajinu

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Filip Pešán: Hlavní náplní přípravy je teď silový trénink. Na led chceme chodit 3× týdně

Nejnovější články

V Liberci končí gólmani Hrenák s Paříkem

Loučící se Birner: Už to bude na jiných klucích. Jsem rád, že na to budu koukat

Chcete vidět hvězdy světového hokeje v akci? Stále máte možnost!

Z našeho fanshopu

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Kšiltovka s velkým logem bílomodrá

550 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit