Bílí Tygři Liberec

Jaroslav Janus: Liberec? Nová výzva, na kterou se těším!

Date of publication Author Dominik Jakubec

Liberec - V utkání s Třincem by poprvé mohl obléknout dres Bílých Tygrů Jaroslav Janus. Slovenský reprezentační gólman po hořkém konci ve Slovanu Bratislava zamířil pod Ještěd, kde doplní brankářskou dvojici s Romanem Willem. “Věřím, že společně týmu co nejvíce pomůžeme,” hlásí osmadvacetiletý Janus.

Sezonu jsi měl začít ve Slovanu Bratislava, nicméně z angažmá nakonec sešlo. Proč?
Původně tam se mnou počítali jako s dvojkou s tím, že jsem měl bojovat o místo jedničky, ale celé se to změnilo. Přišel Kuba Štěpánek, s nímž jsme se střídali, ale v přípravě jsme vyhráli jen asi dva zápasy z 12. Vedení nebylo spokojené, přišel tedy Marek Mazanec jako další gólman a řekli nám, že já nebo Štěpánek odejdeme. Dostal jsem nějaké ultimátum s tím, že když přechytám Kubu Štěpánka, zůstanu, ale nedostal jsem se ani do branky. Nevím, co za tím bylo, na něčem jsme byli domluvení, ale pak mě poslali pryč. Bylo to pro mě velké zklamání, protože jsem byl v podstatě doma. Hrát KHL bylo super, ale asi nebyli spokojeni s naší přípravou.

Mizérie přitom ve Slovanu trvá v podstatě dodnes…
Na začátku sezony začali podepisovat další hráče, zkrátka tam nějak chyběla souhra. Já nedostal šanci chytat a nakonec mě poslali pryč, čímž se pro mě tato kapitola zatím uzavřela.

Byla pro tebe česká extraliga v tu chvíli prioritou?
Chtěl jsem jít před sezonou zase někam jinam, KHL pro mě byla velká výzva. Přeci jen je to nejlepší evropská soutěž. Ale pak se to vyvinulo takto… Teď jsem v Liberci, čehož si velmi vážím a těším se na novou výzvu.

Nejednal jsi také s Litvínovem, svým předchozím působištěm?
Už po minulé sezoně jsme byli v kontaktu, ale měl jsem tehdy trochu jiné plány, takže to padlo. Každý hned v úvodu přípravy hledá gólmany, aby mohl budovat kádr, takže se tomu také v Litvínově museli přizpůsobit. Chtěl jsem zkusit něco nového, jen se to bohužel nevyvinulo zrovna ideálně.

Jaké máš o libereckém prostředí informace?
Vím moc dobře, jaký je tu tým, vždyť jsem dva roky proti Tygrům hrával. (úsměv) Tehdy jsme je mohli porazit pouze se štěstím. Také v této sezoně hraje Liberec dobře, ale chybí mu výhry. Přitom je vidět, že své soupeře přehrává. Je podle mě jen otázkou času, než se to zlomí.

Ján Lašák se svým slovenským kolegou Jaroslav Janusem

Brankářskou dvojici vytvoříš s Romanem Willem. Jak se na tuto spolupráci těšíš?
Roman je velmi kvalitní gólman. V minulé sezoně spolupracoval s Jánem Lašákem a myslím si, že se od něj leccos naučil. Nevím, s jakým konkrétním cílem mě sem přivedli, nicméně myslím si, že by každý tým měl mít dva víceméně vyrovnané brankáře. Věřím, že s Romanem vytvoříme dobrou dvojici a týmu co nejvíce pomůžeme.

Navíc budeš pokračovatelem tradice slovenských brankářů v Liberci…
Hned na začátku si mě trenér na schůzce dobíral, že tu jsou slovenští brankáři tradicí. (úsměv) Ale to nejdůležitější jsou výsledky. Slovní zásobu slovenštiny už Roman určitě po minulých letech má, v tom určitě problém nebude! (smích)

Zjišťoval jsi informace i u svých kolegů ze slovenské reprezentace?
První mi volal Jánko Lašák, který mi v tomto pomohl. Dál jsem hned vyzvídal informace od Mária Bližňáka a Adama Jánošíka. S většinou slovenských kluků se moc dobře znám, takže bylo rozhodování mnohem jednodušší.

V národním týmu ses postupně stal stálicí, tato sezona navíc vrcholí olympijským turnajem. Je případná účast na něm tvým cílem?
Jistě. Nicméně v situaci, do které mě postavil Slovan, jsem si nemohl moc vybírat, kam půjdu. Skončil jsem tam v podstatě ve chvíli, kdy už startovala sezona a týmy byly poskládané. Jsem velmi rád, že se ozval Liberec a že jsme se domluvili. Je to klub, který znám a proti kterému jsem hrál. Má tu prostředí, které by mu mohla spousta organizací v KHL závidět.

litvínov improvizovaná topka

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit