Bílí Tygři Liberec

Neskutečná série Marka Kvapila. Proč mu extraliga leží u nohou?

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Nezastavitelný. Přesně to je vizitka Marka Kvapila! Celý liberecký tým v něm našel neúnavného tahouna ofenzivy a letošní sezóna vše jen dokládá. Zkušený forvard s obrovským náskokem vládne extraligové produktivitě a aby toho nebylo málo, podařilo se mu bodovat v neuvěřitelných 23 utkáních za sebou! Kvapil touto sérií dorovnal Jaroslava Bednáře na druhé příčce historických tabulek a jen kousíček ho dělil od dalšího prodloužení. Čím je tak výjimečný? A co jeho výkonům říkají kluboví kolegové?

Dvě kola se skóre 0:6? Můžeme začít!

Není tajemstvím, že se úvodní extraligový víkend Tygrům vůbec nevydařil. Na ledě Plzně padli poměrem 0:4 a čekalo se, že na tento zápas nechají zapomenout hned o dva dny později. V domácím souboji s Pardubicemi ovšem přišlo další střelecké trápení, z čehož pramenila porážka 0:2. V době, kdy tým potřeboval ofenzivní vzkříšení, si slovo na dlouhé měsíce vzal právě Marek Kvapil.

Hned v Chomutově připravil trefu Michalu Bulířovi. Ten pečetil na konečných 3:1 v liberecký prospěch a právě tento zdánlivě nenápadný moment stál na startu úchvatné série. Za dalších 22 zápasů dovršil rovnou čtyřicítku kanadských bodů! Nezastavilo jej ani lehčí tréninkové zranění, z důvodu kterého byl nucen vynechat dva duely.

Když nemáš Bulíře, dej tam Hudáčka

V počáteční fázi sezóny vytvořil Kvapil téměř dokonalou dvojici s Michalem Bulířem. Zdálo se, že by spolu mohli hrát i se zavázanýma očima. Bulíř, který je mimochodem dodnes na děleném druhém místě tabulky střelců, ačkoliv v půlce října odešel do KHL, si právě díky této spolupráci vystřílel angažmá v Magnitogorsku. Ačkoliv to byla pro Liberec velká ztráta, gólostroj se nezastavil.

Do formace totiž skvěle zapadl Libor Hudáček! Ten právě po boku Marka Kvapila a Radana Lence pomohl vytvořit jednoznačně nejproduktivnější trojlístek extraligy. Jeho hlavním dirigentem je právě Kvapil, jenž v průběhu sezóny nastřádal už famózních 26 gólových přihrávek! Zajímavé je, že kompletní složení jeho útočné letky drží pozice v nejproduktivnější desítce ligy. Zatímco on sám pořadí neohroženě vede, Libor Hudáček se drží na čtvrtém a Radan Lenc na osmém místě.

Nečitelný fantom

Jak zastavit Marka Kvapila? Toť otázka, na kterou by rádi znali odpověď ve třinácti extraligových týmech. Jenže to není jen tak, vždycky najde způsob, jak se prosadit. Přibližně čtvrtinu času, který na ledě stráví, odehraje v přesilových hrách. To je také důvod, proč se liberecké početní převahy proměnily ve zbraň hromadného ničení. Sám Kvapil v nich má úplně jinou roli, než bývalo zvykem.

Často mu bylo vyčítáno, že hraje příliš na sebe, pod Ještědem se z něj ovšem vylíhl hlavní výrobce gólových zakončení pro spoluhráče. Naplno využívá svých bohatých zkušeností. Mnohdy už se zdá, že s kotoučem na hokejce míchá příliš dlouho. Vypadá to, že už se soupeř zformuje. Jenže pak přijde nezištná přihrávka před prázdnou klec a další hokejová paráda je na světě. Není divu, že si spoluhráči jeho práci nemohou vynachválit. "Často mám větší radost z nahrávky," pokyvuje hlavou. "Při jeho kličkách často trnu, ale snažím se trnout stále méně a méně," přiznává trenér Filip Pešán.

Třiatřicetiletý Kvapil se navíc po ledě pohybuje s úchvatnou obratností. Dá se říct, že hraje v souladu s vlastním příjmením. Naznačí rameny, obelstí obránce, a moc dobře ví, jak si na pomyslný chleba namazat také bezmocné gólmany. To vše začíná už v tréninku, kde je jeho hlavním poradcem často Roman Will.

Roman Will popisuje Marka Kvapila

"Na Markovi je vidět, jak strašně miluje dávat góly. I když je to třeba jen v tréninku, užívá si to. Když gól nedá, ptá se, co bylo špatně a proč si myslím, že mu to nevyšlo. Takhle se pozná profík! V tréninku většinou jezdí na druhou stranu, takže mě naštěstí tolik nekoupe. Jsem za to rád, mojí psychice by to asi úplně nepomohlo (úsměv). Kvápa je taky hodně svůj. Z ničeho si nedělá těžkou hlavu, hokejem se baví, což je pro něj velká výhoda. Taky má velký dar od boha, dostal naděleny geniální ruce a rychlé nohy. Když to nakopne, jen tak někdo ho nechytí. Jsme rádi, že ho máme v týmu!"


Továrna na hokejovou radost

Je zřejmé, že se pod Ještědem rozpoutala nefalšovaná "Kvapilmánie." Fanoušci jeho bodovou sérii bedlivě sledovali, a když manipuloval s kotoučem v obranném pásmu soupeřů, pohledem jej tlačili za dalšími zářezy. Právě on má také zásluhu na parádní průměrné návštěvnosti přes 6100 diváků na domácích zápasech Tygrů.

Marek Kvapil navíc umí vytěžit maximum ze situací, jež se původně ani nemusejí vyvíjet zrovna nejlépe. Tak například - v nedávném souboji se Spartou na ledě Home Credit Areny senzačním gólem otevřel skóre. Úchvatný slalom vypadal, jako dokonale promyšlená akce, leč pravda byla jinde. "Trošku mi ujel puk," překvapil po zápase. "Viděl jsem, že mi obránce klekl do střely, tak jsem udělal kličku a snažil jsem se to nějak došoupat do brány. Se štěstím to vyšlo," komentoval akci, ve které vyrobil z hokejové vody víno.

Rozhovor jako dárek k Vánocům

Výše zmíněné shledání se Spartou zachutnalo Marku Kvapilovi natolik, že po jeho konci dokonce přišel mezi novináře. Mohlo by se zdát, že je to přeci pro pravidelnou hvězdu utkání samozřejmost. Kvapil nicméně pozornost médií nevyhledává, má rád svůj klid. Není tedy divu, že když ho tiskový mluvčí hrdě přivedl do mixzóny, jen to obdivně zahučelo.

"Proč se divíte? To máte k Vánocům," rozesmál forvard s číslem 16 na zádech zástup žurnalistů, načež se vyjádřil, že až jeho bodová šňůra skončí, půjde život dál. Při posledním předvánočním zápase byla série skutečně ustřižena. Postaraly se o to Pardubice, kterým se husarský kousek povedl z pozice posledního mužstva tabulky. Dlouho to přitom na konec nevypadalo. Kvapilovi byla připsána asistence na přesilovkovou trefu Tomáše Filippiho, avšak později o ni dodatečně přišel, i když se jednalo o skutečně hraniční záležitost. Sám ještě orazítkoval tyčku.

Marek Kvapil tedy bodoval ve 23 zápasech za sebou, čímž dorovnal Jaroslava Bednáře, s nímž sdílí druhou příčku v historickém žebříčku. Třicetizápasový Vladimír Růžička si na prvním místě svůj počin s relativně bezpečným náskokem uhájil, ale nutno podotknout, že liberecký klenot se předvedl v době, kdy už je hokej o poznání více zaměřen na taktiku a defenzivu.

Kouč Filip Pešán o Marku Kvapilovi

"Když kopne do vrtule, obráncům pláchne. Nemáte šanci ho přečíst. Jeho práce není o tom, že v obrovské rychlosti překonává hráče. O hře přemýšlí, dokáže ji číst, předvídat. I my na střídačce mnohdy zíráme, co všechno dokáže vymyslet. Kdyby na sobě víc pracoval, mohl být nadprůměrný hráč v NHL. V tréninku plní program, který po hráčích chceme, kdyby ale dával své přípravě dlouhodobě o několik procent víc, byl by někde jinde, než v české extralize."


Ještě na straně soupeře

Tygři sílu Marka Kvapila pocítili dříve, než vůbec oblékl jejich dres. V sezóně 2016/2017 dokázali Severočeši podruhé v řadě postoupit až do finále, ovšem v tomto případě už se neradovali. Brněnská Kometa tehdy vyhrála 4:0 na zápasy a jedním z držitelů taktovky byl právě Marek Kvapil, jenž s bilancí 3+2 zapsal více než bod na zápas!

Dá se říct, že právě on sérii rozhodl. Ve druhém zápase totiž ukončil drama na ledě Home Credit Areny vítězným gólem v prodloužení, a přestože Liberečtí nic nevzdávali, bylo jasné, že cesta do Brna za stavu 0:2 na zápasy je dost možná nejtěžším úkolem, jaký můžete v play-off dostat. Když se Kvapil vracel zpátky do Čech, místo návratu do Komety se raději stal Tygrem. "Chtěl jsem změnu," vysvětloval. Řada z brněnských fanoušků se s jeho rozhodnutím dodnes odmítá smířit, ale pod Ještědem mu to sedlo neuvěřitelně.

"Ani nevím, kde přesně se ta pohoda bere. Celkově je v týmu strašně dobrá atmosféra, tam to všechno začíná," přemýšlí Kvapil. Přiblíží se k zisku Masarykova poháru také v aktuální sezóně?

Bývalý útočník Liberce Radek Duda na adresu Marka Kvapila

"Loni po Kvapilově podpisu do Liberce jsem tehdejšímu asistentovi trenéra, Karlu Mlejnkovi, říkal, že on je přesně ten hráč, který Tygry pozvedne. Tenhle hráč má všechno, je vyloženě komplexní. Výborně bruslí, puk mu nepřekáží a v rychlosti umí nevídané věci. Navíc vypadá ladně, jako by se na ledě vůbec nenadřel. Jeho hokejové IQ je na velmi vysoké úrovni, ze spoluhráčů dokáže udělat lepší hokejisty. Za mě je obrovskou chybou, že se Kvápa nikdy pořádně nestal součástí národního týmu. Přitom je hráč, na kterém by se ofenziva měla stavět, plejer pro elitní formace. Nenapadá mě nikdo jiný z extraligy, kdo by si tuhle pozici zasloužil více!"


Kompletní přehled Kvapilovy série

3. kolo - Chomutov venku - 0+1 (výhra 3:1)

4. kolo - Třinec doma - 1+1 (výhra 4:1)

5. kolo - Zlín venku - 1+1 (výhra 7:2)

6. kolo - Boleslav doma - 1+2 (výhra 8:3)

15. kolo - Pardubice venku - 1+0 (prohra 1:4)

7. kolo - Vary venku - 1+1 (výhra 3:2)

8. kolo - Olomouc doma - 0+2 (výhra 4:3p)

9. kolo - Hradec venku - 0+2 (prohra 2:3p)

10. kolo - Litvínov doma - 1+1 (výhra 5:0)

11. kolo - Brno venku - 0+1 (výhra 5:2)

12. kolo - Vítkovice venku - 0+3 (prohra 4:6)

13. kolo - Sparta doma - 1+1 (prohra 4:5p)

14. kolo - Plzeň doma - 1+1 (výhra 3:0)

16. kolo - Chomutov doma - 1+0 (výhra 2:1)

17. kolo - Třinec venku - 2+0 (prohra 3:5)

18. kolo - Zlín doma - 0+2 (výhra 5:3)

19. kolo - Boleslav venku - 0+2 (prohra 2:5)

20. kolo - Vary doma - 0+1 (výhra 4:1)

23. kolo - Litvínov venku - 1+0 (prohra 2:6)

24. kolo - Brno doma - 0+2 (výhra 5:2)

25. kolo - Vítkovice doma - 0+1 (výhra 4:0)

26. kolo - Sparta doma - 1+1 (výhra 4:1)

27. kolo - Plzeň venku - 1+0 (prohra 3:7).

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Zažijte finálový víkend! Vstupenky na světový šampionát jsou stále k dispozici

Tradiční autogramiáda nebo zápas juniorů! To vše nabídla letošní OFF Párty

Z našeho fanshopu

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Rohožka sezona 23/24

690 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit