Bílí Tygři Liberec

Zaměřeno na... Historii čísel dresů

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec - Čísla dresů. V některých sportovních odvětvích se jedná o čistou formalitu, v jiných jsou zase hráčům přiřazována na základě jejich pozice. V hokeji je to ale jiné. Pro většinu hráčů se jedná o takřka osobní věc a neradi své poznávací znamení na zádech mění. Jaká čísla byla mezi Tygry nejoblíbenější během jejich dosavadních devatenácti sezón v extralize? Na to se zaměříme v dalším díle rubriky Zaměřeno na...

Vůbec nejčastější bylo v průběhu let číslo 16, které zatím nikdy nezůstalo neobsazené! Aspoň v jednom utkání jste tedy mohli šestnáctku vidět v každém ročníku. Už od postupu do české nejvyšší soutěže ji na dresu hrdě nosil útočník Jan Víšek, který s ní hrál nepřetržitě až do roku 2015 a poté ji oblékl ještě ve dvou zápasech ročníku 2016/17. Následně ho vystřídal forvard Marek Kvapil, po jehož odchodu z Liberce šestnáctku převzal Michal Birner, jenž s ní hrál i během mistrovského roku.

Michal Birner bude šestnáctku nosit i v následující sezóně

Hned v závěsu je poté číslo 19, které nikdo z hráčů neoblékl pouze v sezóně 2008/09. Od té doby s ním pravidelně nastupuje dlouholetý útočník šelem Daniel Špaček. Třetí místo následně zaujímá čtyřiadvacítka. Ta se objevila celkem v 17 ročnících, přičemž nejvíce toho s ní odehrál Tomáš Klimenta.

Naopak hodně „frekventované“ je číslo 4, které se objevilo na dresu již devíti hráčů. Z dalšího úhlu pohledu naopak nejčastěji měnil své poznávací znamení brankář Marek Schwarz, jenž během svého působení pod Ještědem vystřídal čísla 3, 40, 52 a 96.

Marek Schwarz během liberecké štace vystřídal čísel hned několik

Zajímavé je, že poslední dobou klesá oblíbenost „tradičních“ nízkých čísel. Zatímco v minulém desetiletí se většina sestavy vešla do třicítky, ze současného kádru má nižší číslo jak 30 méně jak polovina hráčů. Obzvláště jednociferná čísla byla vždy většinou v držení obránců a ještě v sezóně 2014/15 se šest beků vešlo do rozmezí 2 až 9. V tuto chvíli je ale paradoxně ze všech libereckých hráčů Ladislav Šmíd jediný, který bude v následujícím ročníku hrát s jednocifernou číslicí.

Naopak hned šestnáct čísel se za devatenáct extraligových sezón na tygřím dresu neobjevilo a čekají na svou premiéru. Na závěr poté musíme zmínit i čísla 7, 10, 11, 33 a 93. Ta měla tak významné nositele, že byla pověšena pod strop Home Credit Areny a nikdo už s nimi hrát nesmí.

Nejčastější čísla

  • #16: 19 sezón (Víšek, Kvapil, Birner)
  • #19: 18 sezón (Hanzlík, Tomajko, Nedorost, Kalfiřt, Špaček)
  • #24: 17 sezón (Kočí, Klimenta, Galamboš, Říha, Pyrochta, Najman, Dlouhý)

Dosud nevyužitá čísla

  • #46, #48, #50, #51, #54, #56, #57, #58, #64, #65, #68, #72, #75, #80, #84, #85, #99

Vyřazená čísla

  • #7: Ctibor Jech
  • #10: Jaroslav Nedvěd st.
  • #11: Jaroslav Kasík
  • #33: Milan Hnilička
  • #93: Petr Nedvěd

*Údaje platné před začátkem sezóny 2021/22

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

Posezónní výprodej ve fanshopu!

Ronald Knot opouští Bílé Tygry. Nově bude působit ve Finsku

V neděli S rodinou do Vesce!

Z našeho fanshopu

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit