Bílí Tygři Liberec

Derner a kdo dál? Hráči, kteří za Tygry odehráli nejvíce zápasů

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec – Během jarního play-off nastoupil Lukáš Derner k 900. utkání v české nejvyšší soutěži. Přitom v pouhých šedesáti z nich oblékl dres jiného týmu, a tak asi není překvapivé, že podle oficiálních statistik odehrál za Tygry nejvíce zápasů právě osmatřicetiletý bek. Jací jsou ale další rekordmani?

Nesmrtelný Derner

Zůstaňme na úvod ještě u Lukáše Dernera a jeho počtu startů. Po překonání hranice 900 extraligových zápasů stihl ještě ve vyřazovacích bojích odehrát další čtyři a jeho číslo se tak zastavilo na hodnotě 904. Pokud od toho odečteme v úvodu zmíněných 60 utkání za Plzeň, dostaneme se k 844 duelům v tygřích barvách, což je s přehledem nejlepší výkon v liberecké organizaci.

Stojí za to zmínit, že česká nejvyšší soutěž nezapočítává do svých statistik baráž, která je brána jako samostatná jednotka. Zapomínat nesmíme ani na Champions Hockey League, do které se šelmy probojovaly šestkrát. Pokud bychom tedy ještě přičetli 9 střetnutí z baráže 2013 a 36 zápasů v mezinárodní CHL, odehrál Derner za Liberec 889 soutěžních klání.

Od postupu po současnost

K druhé největší porci utkání nastoupili za Liberec jeho odchovanci Jan Víšek a Jiří Moravec, když se u obou zastavilo počítadlo na 594 zápasech. Část z nich přitom zaznamenali ještě v dobách, kdy Severočeši hráli 1. ligu. Oba tak zažili i obě baráže, tedy tu v roce 2002, kdy Tygři postoupili do extraligy, i tu v sezóně 2012/13, kdy naopak museli místo mezi elitou obhajovat. Mimochodem, Víšek si za Tygry střihnul i jeden souboj v Champions Hockey League, takže v součtu soutěžních zápasů má oproti Moravcovi jeden navrch.

Dalším v pořadí je poté Jan Plodek, jenž za výše zmíněnou dvojicí zaostává s 583 zápasy jen nepatrně. I jemu se do celkové sumy počítají utkání z 1. ligy a obou baráží. Společně s Víškem byl navíc nejdéle sloužícím z party hráčů, kteří před dvaceti lety vybojovali pro město pod Ještědem extraligu. Oba si totiž připsali za náš tým naposledy několik startů ještě v sezóně 2016/17.

Nejlepší pětici poté uzavřeme možná trochu překvapivým jménem. Celkem 536 utkání má totiž na svém kontě Petr Jelínek, jenž do severních Čech přišel v roce 2014 a s Dernerem je stále členem kádru. Mezi ty nejlepší se řadí především díky pevnému zdraví. Nejmenší porci totiž odehrál v sezóně 2019/20, kdy stihl „jen“ 51 zápasů (a to se ještě kvůli pandemii neuskutečnilo play-off).

Legendy minulého století

Výše zmíněná pětice vychází z oficiálních záznamů. Sluší se ale zmínit i dva hráče, kteří za Tygry hráli v dobách, kdy se ještě statistiky nezaznamenávaly detailně. Prvním z nich není nikdo jiný než Ctibor Jech, který za Liberec nastupoval od konce šedesátých až do poloviny osmdesátých let a dlouho držel klubový rekord právě on. V 1. a 2. národní lize stihl za tehdejší Stadion odehrát 650 zápasů, což by ho řadilo na druhé místo za Lukáše Dernera. Ve druhé, respektive třetí české nejvyšší soutěži si poté za Severočechy 600 startů připsal Tomáš Vozka, jenž pod Ještědem působil v letech 1987 až 2000. Oba dva jsou mimochodem dodnes součástí v managementu Bílých Tygrů.

Takový je tedy výčet nejvěrnějších Tygrů, kteří pod Ještědem strávili drtivou část svých kariér. Na závěr stojí za to dodat, že současná soupiska nabízí i několik dalších maratonců. Jen o trochu méně než Petr Jelínek toho v našem mužstvu odehráli také Michal Bulíř s Jaroslavem Vlachem. Zajímavé je, že druhý jmenovaný se dokonce vejde mezi nejlepší pětici v počtu startů ve vyřazovacích bojích.


Jaroslav Vlach odehrál za Tygry v play-off 4. největší počet zápasů

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit