Bílí Tygři Liberec

Richard Lobo a Ctibor Jech se ohlížejí za stáží ve Švédsku. Pracují tam jinak?

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Hlavní kouč tygří juniorky Richard Lobo s hlavním trenérem U14 Ctiborem Jechem mladším se v létě vydali na stáž do švédského města Skellefteå, kde sídlí jeden z nejúspěšnějších evropských hokejových klubů novodobé historie. A z cesty k severnímu polárnímu kruhu si přivezli spoustu cenných poznatků!

Na jak dlouho a za jakým účelem jste do Skelleftey jeli?
Lobo: Byl jsem tam čtrnáct dní. Měl jsem předjednané, že se zapojím do programu tamního juniorského týmu.
Jech: Já jsem ve Švédsku strávil týden. Vyrazil jsem tam, abychom s Richardem mohli konzultovat naše poznatky. Samotného mě také velmi zajímalo, jak přední švédská organizace funguje.

Bylo něco, co vás na místě hned zaujalo?
Lobo: Asi vstřícnost lidí z klubu. Každý nám hned potřásl rukou a představil se jen křestním jménem. Vlastně jsme si museli až zpětně dohledávat, kdo byl vlastně kdo. Atmosféra tam byla hodně přátelská, všichni fungují jako jeden tým.
Jech: Vyjma nekonečných dálek, lesů a hezké krajiny mě to zaujalo taky. Lidi byli obrovsky otevření, přívětiví a měli k nám super postoj. Najednou jsme se tam objevili, ale nekoukali na nás ve stylu, že se kluci přijeli podívat. Zároveň je zajímalo i to, jak fungujeme my v Liberci.

V takové atmosféře se musí i dobře pracovat, že?
Jech: Určitě. Přišlo mi, že tam všechno berou hodně s nadhledem. Možná by to mohlo vypadat, že je jim všechno až jedno, ale tak to není. Systém fungování má hlavu a patu, jen se nepracuje ve stresu a nikam se nespěchá.

Znali ve Švédsku Bílé Tygry?
Lobo: Určitě, věděli o nás. Před pár lety se navíc oba kluby potkaly v Champions Hockey League.
Jech: Právě ze Skelleftey navíc v minulosti přestoupil do Liberce Martin Ševc. Naši organizaci tam znají.

Jaké počty dětí mají v programu?
Lobo: V každém ročníku jich mají asi mezi 30 a 40. Od kategorie U15 už mají try-outy a vybírají si. Líbilo se mi, že klub nepůsobí jen na své město, ale na celý region. Chtějí získat hráče i fanoušky z celého kraje. Bylo to vidět i na prvním tréninku áčka, na který přišla plná hala lidí ze širokého okolí. Před tím hráči A-týmu bruslili na ledě s dětmi, na tribuně to sledovaly rodiny.
Jech: Jen pro představu – jejich region Västerbotten je rozlohou velký přibližně jako tři čtvrtiny Česka. Samotné město je malé, má asi 35 tisíc obyvatel. Hokej tam je dominantní sport, ale je to i tím, že klub dělá opravdu mnoho pro svoji propagaci.

Je něco, co v tréninku U20 ve Skelleftee dělali výrazně jinak, než na co jste byli zvyklí?
Lobo: Vlastně ani ne, až nás trošku překvapilo, jak podobné to bylo. Na spoustu věcí máme stejné názory, za což jsme rádi, protože nám to ukázalo, že podobnou cestou pracují i jiné přední kluby napříč Evropou. Teď se ale bavíme konkrétně o Skelleftee, protože co víme, tak v některých klubech ve Švédsku jsou metody zase jiné. Přestože v porovnání se Skellefteou pracujeme podobně, ve Švédsku je kvalita juniorské soutěže ještě vyšší, zároveň mají kluby k dispozici jiné počty hráčů, ze kterých mohou vybírat. Síto do juniorky už je mnohem těžší, což zvedá i kvalitu provedení jednotlivých tréninků.
Jech: Já tolik nemohu porovnat jednotlivé juniorky, ale řešili jsme, kolik hráčů z našeho týmu U20 by ve Skelleftee mohlo mít přední roli v juniorce. Došli jsme k názoru, že by jich asi nebylo víc než pět. Kdybychom třeba ze tří klubů extraligy vybrali po pěti nejlepších hráčích a nechali je trénovat spolu, zřejmě by byla úroveň kvality podobná, jako trénink ve Skelleftee.

Jaké tam mají zázemí?
Jech: Velmi pěkné. Mají útulnou hlavní halu asi pro 6 tisíc diváků, dva tréninkové zimní stadiony. Dále například atletický ovál, lezecké stěny, velkou posilovnu, nebo zázemí na judo. Když jsme jim ukázali naše zázemí, tak byli v pozitivním slova smyslu v šoku, protože je fascinovalo zázemí Sport Parku. Mají sice tři zimní stadiony, ale celkově širší zázemí je v Liberci. Ve Skelleftee je to celé takové rodinné, zároveň však velmi funkční.

Jaké inspirace jste si přivezli zpátky do Liberce?
Jech: Chtěl bych do své práce dát ještě trošku víc klidu, nadhledu a trpělivosti. Když člověk na hráče bude víc křičet, nepomůže jim to. Pokud budou v klubovém programu pravidelně kvalitně trénovat, dobří hokejisté z nich stejně budou.
Lobo: Velice se mi líbil ten klid a dobrá nálada. V juniorce trenér nemusel zvýšit hlas. Když bylo cvičení, hráči ho odpracovali kvalitně tak, jak měli. Samozřejmě tam byly chyby, ale kluci měli snahu vše udělat co nejlépe. Mezi cvičeními byla zábava, všichni si mezi sebou popovídali. Ukázalo mi to, že jde skloubit dobrou náladu s tím, že všichni pracují tak, jak mají.
Jech: Od návratu ze stáže se mi už asi dvakrát stalo, že jsem se při tréninku rozčílil, ale hned jsem zařadil zpátečku a ubral jsem. Řekl jsem si, že někdy může být horší den, ale nebudeme klukům kvůli tomu dělat dusno. Jsme tu spolu celý rok, my jako trenéři musíme vytvořit co nejlepší atmosféru.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Získejte originální hrané dresy Tygrů ze sezony 2023/24!

Sbírej oficiální kartičky TELH! Druhá série pro sezonu 2023/24 je venku

Unikátní příměstský tábor Hravé prázdniny nebude chybět ani v roce 2024

Z našeho fanshopu

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Trumpeta velká

145 Kč
Koupit

Hokejka dřevěná brankářská

185 Kč
Koupit

Triko pánské Birner

495 Kč
Koupit