Bílí Tygři Liberec

Momenty z historie: Filippi udivuje svou kličkou

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec – Bílí Tygři tuto sezónu oslavují dvacet let od postupu do nejvyšší české soutěže a toto kulaté a významné jubileum nelze nechat bez povšimnutí. V naší rubrice Momenty z historie se tak vydáváme po stopách za slavnými i zapomenutými okamžiky z dvaceti let mezi českou elitou!

Ve třetím díle naší rubriky se vrátíme do posledního kola základní části 2013/14, ve kterém Tygři porazili Zlín. Z hlediska výsledku nebylo přitom toto utkání nijak významné. Ať už by skončilo jakýmkoliv způsobem, Liberec měl jisté, že skončí na devátém místě.

Výraznou mediální pozornost přitáhl zápas díky samostatným nájezdům, které nevídaným kouskem rozhodl člen našeho současného kádru, Tomáš Filippi. Tehdy jednadvacetiletý forvard totiž naznačil blafák do pravé strany, prohodil si puk mezi nohami a po rychlé otočce ho poslal za brankáře Horčičku!

Tomáš Filippi o zápasu se Zlínem v sezóně 2013/14
Pamatuji si, že jsem v tom zápase dal dva góly a pak ještě ten z nájezdu. Ohlasy v kabině už si ale nevybavím, přece jen je to devět let.

Po utkání sám přiznal, že kličku odkoukal ze zápasu Euro Hockey Tour, kdy tím samým způsobem překonal Švéd Linus Klasen českého Alexandera Saláka. „Chtěl jsem to udělat už v Hradci (předcházející zápas, pozn. red), ale tam jsem si před plným barákem netroufl. Gólman to naštěstí nepřečetl. Jinak by to bylo docela trapné,“ popisoval před téměř devíti lety.

Na tréninku si přitom tento těžký kousek zkusil pouze dvakrát s padesátiprocentní úspěšností. „Na YouTube jsem si to pouštěl asi desetkrát, takže pak ani není třeba to trénovat,“ vtipkoval. V současné době už však tento druh kličky při nájezdu neuvidíte, jelikož je po změně pravidel zakázaný.

Tomáš Filippi o provedení nájezdu
Dokonce jsem před tím rozhodčímu říkal, že mám v plánu to udělat. Puk jsem musel mít pořád před sebou nebo na úrovni těla, proto jsem ho musel prohodit mezi nohami a ne za nohou.

Asi není překvapivé, že za tento málo vídaný blafák obdržel Tomáš Filippi nominaci do ankety Zlatá helma. Tu ale nakonec nevyhrál, za zcela totožné provedení nájezdu ji totiž získal Petr Zámorský, shodou okolností tehdejší hráč Zlína. Nutno ale přiznat, že se tímto kouskem blýskl o dva měsíce dříve.

Nejen na Filippiho nájezd můžete zavzpomínat také na našich sociálních sítích, kde rubrika Momenty z historie rovněž probíhá!

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Body modré s kr.rukávem a barevným logem

295 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit