Bílí Tygři Liberec

Filip Pešán se vrací k Tygrům. Od nové sezony nahradí Patrika Augustu

Date of publication Author Klub

Liberec - Hlavním koučem Bílých Tygrů se od 1. května 2023 stane znovu Filip Pešán. Vedení Bílých Tygrů se s pětačtyřicetiletým trenérem dohodlo na obnovení úspěšné spolupráce. Pešán nahradí ve funkci Patrika Augustu, kterému k 30. 4. 2023 vyprší smlouva.

"Pětiletá mise Patrika Augusty u Bílých Tygrů byla úspěšná. Prezidentský pohár, stříbrné extraligové medaile a zapracování mladých hráčů do týmu jsou toho jasným důkazem," říká generální manažer Ctibor Jech, "Patrikovi patří velké díky za odvedené služby."

Jeho pozici převezme od nového ročníku Filip Pešán, který se do libereckého klubu vrátí po třech sezonách. V roce 2020 byl jmenován hlavním trenérem české reprezentace a také šéftrenérem Českého hokeje. V sezoně 2022/23 pak vyzkoušel první zahraniční angažmá na střídačce ve švýcarském Ajoie. Pětačtyřicetiletý kouč se staronové úlohy zhostí od 1. 5. 2023.

Vyjádření generálního manažera Ctibora Jecha

Návrat Filipa Pešána je po skončení angažmá Patrika Augusty logickým krokem. Filip naváže na úspěšný koncept práce, který v klubu sám zaváděl, a Patrik na něj navázal a nadále jej rozvíjel. Filip se vrátí do organizace, kde hokejově vyrostl nejen jako hráč, ale především jako trenér. Známe jeho styl práce, jeho hokejové a lidské myšlení, vize a cíle, kterých chce s klubem dosáhnout. Ze své pozice má plnou zodpovědnost za skladbu týmu v dalších sezonách. Jeho hlavním úkolem bude postupná přestavba a omlazení našeho kádru, a přitom udržení Bílých Tygrů ve špičce extraligy.


Profil Filipa Pešána
Filip Pešán stojí za nejúspěšnější érou v historii libereckého hokeje. V sezoně 2015/16 s týmem ovládl základní část extraligy a následně vybojoval první a dosud jediný titul. V dalších letech mužstvo pod jeho vedením přidalo do klubové vitríny ještě dvě stříbrné medaile a dva Prezidentské poháry. Úspěchy na severu Čech mu vynesly angažmá u národního týmu. Nejprve vedl ještě souběžně s Tygry v sezoně 2017/18 juniorskou reprezentaci. V roce 2020 se pak stal trenérem seniorského národního týmu, který koučoval na mistrovství světa v roce 2021 a o rok později i na olympijském turnaji. Jeho doposud poslední štací se stalo švýcarské Ajoie, odkud byl v průběhu této sezóny kvůli dlouhé sérii proher odvolán.

Patrik Augusta u Bílých Tygrů
Před sezonou 2018/2019 se Patrik Augusta rozhodlkývnout na nabídku Filipa Pešána a stal se jeho asistentem na lavičce Bílých Tygrů. Trenérský tandem nakonec přivedl tým až do extraligového finále. V květnu 2019 byl Augusta jmenován novým hlavním koučem Bílých Tygrů a hned v první sezoně získal s týmem Prezidentský pohár za vítězství v základní části, ročník byl ovšem následně přerušen vinou pandemie koronaviru. Hned v následující sezoně se Augustovi povedl další velký úspěch, kdy s podceňovaným týmem dokráčel až do finále, kde nestačil na Třinec. V následujících dvou sezonách jeho tým skončil vždy před branami semifinále.


Patrik Augusta na střídačce Bílých Tygrů v uplynulé sezoně

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

OBLÉKÁNÍ VÝSTROJE POSLEPU | Dery vs. Mišo

Nejnovější články

Tygří vítězové Stanley Cupu: České legendy a jeden Lotyš

Historie bodového rekordu: Kteří hráči posouvali hranici?

Draft CHL: Kluby si zajistily práva na Krále a Bartoviče

Z našeho fanshopu

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Poukaz dárkový 500 Kč

500 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit