Bílí Tygři Liberec

Balinskis měl návštěvu z Lotyšska. Je u nás za hvězdu, říká tamní redaktor

Date of publication Author Jan Čermák

Liberec - Uvis Balinskis si během necelé sezony u Bílých Tygrů vybudoval velký respekt v celé extralize. Jasně, měl ho už před tím díky svému úspěšnému působení v Litvínově. Letos však prožívá životní sezonu a jeho jméno je v médiích stále skloňovanější. Teď za ním přijel i redaktor lotyšské televize LTV Lotars Zarins, který povyprávěl o své práci.

Prozraďte, kvůli čemu jste přijeli do České republiky?
Cílem bylo navštívit lotyšské hráče, kteří nastupují v české extralize. Z TOP evropských soutěží hraje suverénně nejvíce Lotyšů právě v České republice. Dohromady je to 11 hráčů, což není málo. Uvis Balinskis je s Robertsem Bukartsem největší lotyšskou hvězdou v extralize a podle mnohých expertů je nejlepším lotyšským hráčem za uplynulý rok. A proto jsme tady. Chceme fanouškům našeho hokeje ukázat nejen, jak tu Lotyši hrají hokej, ale také jak se jim tu žije.

Měl Uvis radost, když vás tu viděl?
Včera když nás poprvé potkal, tak se hodně usmíval, takže věřím, že jo. Většinu hráčů jsem navíc obvolával dopředu a setkal se jen s pozitivními ohlasy. Je vždycky příjemné, když vyrazíte do ciziny a můžete si tam popovídat v rodné řeči. Já to tak mám určitě a myslím, že nejsem jediný.

V Česku jste poprvé?
Ano. Mám tu ale pár kamarádů, protože jsem studoval na Erasmu v Portu, kde jsem potkal několik Čechů. Na společné setkání asi nebude kvůli pracovním povinnostem moc času. Každopádně proslulé české pivo si dám, na to se těším.

Je to v Lotyšsku běžné, že redakce tamní televize vycestuje za vašimi hráči, kteří nastupují v jiných evropských soutěžích?
Poslední dobou to moc běžné nebylo i kvůli covidu. Ale třeba před osmi lety nebylo výjimkou, že naši novináři cestovali do ciziny, a to i do zámoří na hráče v NHL či NBA. Není to ovšem levná záležitost. Aktuálně je ale naše televize podobným cestám otevřena. Jsem rád, že můj návrh dostal zelenou a mohli jsme do Česka přiletět.

Kromě utkání jste viděli i trénink a zázemí Sport Parku. Překvapilo vás tu něco?
Máte tu opravdu vše, co hráči pro svůj rozvoj potřebují. O české extralize jsem slyšel, že je kvalitní nejen na ledě, ale i mimo něj, což teď mohu potvrdit. Přidám trochu srovnání. V roce 2019 jsem byl na NHL Global Series ve Švédsku a vidím tu několik podobností. Je to taková NHL v evropských poměrech. Před měsícem jsem byl zase ve Finsku na zápase druhé nejvyšší soutěže a tohle je samozřejmě o několik levelů výš. Hokejisté nemusí nikam jezdit, mají vše pod jednou střechou.

Jaký je další plán vaší cesty?
Dnes ještě zůstaneme v Liberci a zítra se už přesouváme do Litvínova, kde nás čeká utkání Vervy s Kometou Brno. Pak se sejdeme s Ralfsem Freibergsem, Janisem Jaksem a Kristapsem Zilem, se kterými v sobotu i něco natočíme. Následně se přesuneme do Kladna, kde se potkáme s Oskarsem Cibulskisem a Kristapsem Sotnieksem. A třeba i s Jaromírem Jágrem. (úsměv) Čeká nás tedy nabitý program a my už se nemůžeme dočkat, jaké zážitky nám přinese.

Jsou právě nové zkušenosti a zážitky spojené s poznáváním hráčů to, co vás na pracovní cestě baví nejvíc?
Rozhodně. Je fajn vytvářet si vztahy s ostatními. Když za hráči přijedete osobně, váží si toho mnohem víc, než kdybychom si třeba zavolali. Tímhle si získáte respekt hráčů k vaší práci. A většina z nich chce, aby se o nich psalo. Ono se u nás říká, že hokej možná není ten nejpopulárnější sport v zemi. Když ale začne jaro a chýlí se k začátku mistrovství světa, všichni tím žijí. I moje babička zná všechny výsledky. Podlé mého můžeme k ještě větší popularitě přispět právě podobnými reportážemi ze života lotyšských hráčů v zahraničí.

Myslíte si, že kvůli současné situaci v Evropě bude lotyšských hráčů v Tipsport extralize přibývat?
Hodně hráčů z Lotyšska by chtělo hrát v Česku, ale ne každý na to upřímně má. Vím, že někteří kluci nastupují i v Chance lize a sní o tom, že se do extraligy probojují. Na příkladu Uvise, Oskarse a dalších je ovšem vidět, že se tu Lotyši mohou dobře uplatnit. A to je určitě velkou motivací pro naše talentované hráče, aby následovali jejich odkaz. Jak už jsem řekl, tohle je malá NHL v Evropě.

Uvis Balinskis během rozhovoru v kabině Bílých Tygrů.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Tygří juniorka prošla fyzickými testy PČR

Nejnovější články

Po hostování si u Tygrů prodlouží angažmá odchovanec Zachar

Od 24. do 30. dubna inventura v tygřím fanshopu

Mládí vpřed! Nastupující generace Tygrů navázala na minulý ročník

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Triko dámské Bulíř

495 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko jednobar.logo pánské černé

320 Kč
Koupit