Bílí Tygři Liberec

Tygři si pojistili mladé ofenzivní pušky

Date of publication Author Klub

Liberec - V této sezoně patřili k tahounům, a tak není žádným překvapením, že si je klub pojistil na další sezonu. Bílí Tygři uplatnili roční opce u mladíků Adama Najmana, Jana Šíra a Martina Faška-Rudáše. Jakub Rychlovský podepsal novou smlouvu do 30. 4. 2024.

Tři čeští mladíci už v předešlých sezonách ukazovali, jaký v nich dřímá potenciál, když se postupně zabydlovali v sestavě Bílých Tygrů. Hned ve svém prvním kompletním ročníku 2020/21 s týmem dokráčeli až do finále. Letos zase prožili individuálně nejlepší sezony v kariéře. Slovenský forvard Martin Faško-Rudáš do týmu přišel před dvěma lety a jeho výkony měly vzestupnou tendenci.

Nejvíce byl vidět Adam Najman, který ve 49 zápasech základní části nastřádal skvělých 38 bodů a společně s Oscarem Flynnem se stal nejproduktivnějším hráčem týmu. Poprvé navíc nakoukl do národního týmu, za který odehrál dva zápasy na Švýcarských hokejových hrách. V play-off pak přidal další čtyři body v deseti utkáních. Dařilo se také Jakubu Rychlovskému, který své maximum vyšponoval na 17 bodů. Se čtyřmi góly se pak stal s Petrem Jelínkem nejlepším střelcem Bílých Tygrů ve vyřazovací části. Jan Šír si zase odbyl premiérovou sezonu jako asistent kapitána a včetně play-off získal 11 bodů. Tygři rovněž uplatnili opci u slovenského forvarda Martina Faška-Rudáše, který má za sebou dvě sezony na severu Čech. Letos v 51 utkáních základní části vstřelil deset gólů a přidal osm asistencí.

Vyjádření generálního manažera Ctibora Jecha
Jedná se o mladé hráče s velkým potenciálem. Tři z nich navíc prošli tygří cestou a měli možnost se vyhrát na farmě v Benátkách. Za poslední dva roky udělali velký pokrok a stali se pevnou součástí sestavy. Podobně si vedl i Martin Faško-Rudáš, kterému jsme otevřeli dveře do české extraligy. Teď je před nimi další výzva a my očekáváme, že se stanou oporami týmu. Věřím, že tihle útočníci jsou budoucností organizace, popřípadě že si řeknou o zahraniční angažmá a účast na reprezentačních akcích.

Profil Adama Najmana
Pochází z hokejové rodiny, jeho dědečkem je legendární Josef Augusta, jeho strýcem pak někdejší liberecký kouč Patrik Augusta. Adam se narodil v Jihlavě, kde také s hokejem začínal. Zejména v tamním dorostu patřil mezi hlavní opory svého týmu a pravidelně reprezentoval Českou republiku. Před sezónou 2018/19 se rozhodl pro přestup do Liberce, kde navázal na povedené výkony z Jihlavy a zařadil se do sestavy prvoligových Benátek. Ve stejném ročníku dokonce poprvé nakoukl i do extraligy, když za Tygry odehrál dva zápasy. V následující sezoně už nastoupil do devíti extraligových duelů a zaznamenal i první asistenci, stále ale ještě většinou oblékal dres Benátek. To se změnilo až v ročníku 2020/21, kdy si za A tým Liberce připsal 37 startů. Vidět byl hlavně v závěru základní části, kdy vinou několika zranění získal místo v druhé formaci. V té odehrál i play-off, kde patřil mezi nejpříjemnější překvapení sestavy Bílých Tygrů a významně se tak podílel na zisku stříbrných medailí. V sezoně 2022/23 se stal se 38 body společně s Oscarem Flynnem nejproduktivnějším hráčem týmu.

Profil Jakuba Rychlovského
S hokejem začínal ve Vrchlabí, nicméně již během mladšího dorostu přestoupil do města pod Ještědem. Postupně se vypracoval mezi hlavní opory mužstva a vůdčí roli plnil následně i mezi juniory. Díky svým výkonům také dostával pravidelně pozvánky na reprezentační akce, včetně světových šampionátů kategorií U18 a U20. Již během mládežnických let začal také nastupovat za farmu v Benátkách a premiéru v tygřím áčku si odbyl v sezóně 2019/20. Postupně si vydobyl v sestavě Liberce pevné místo a v ročníku 2020/21 se s týmem dokonce podíval do extraligového finále, v němž Severočeši prohráli s Třincem. V sezoně 2022/23 dosáhl svého osobního maxima, když zaznamenal 17 kanadských bodů. Se čtyřmi góly se pak stal s Petrem Jelínkem nejlepším střelcem Bílých Tygrů ve vyřazovací části

Profil Jana Šíra
Rázný útočník je odchovancem libereckého hokeje, za který nastupoval během všech mládežnických kategorií a vždy se řadil mezi hlavní opory mužstva. Několikrát také nakoukl do juniorských reprezentací, pozvánky na světový šampionát se však dočkal až v kategorii U20 v sezoně 2019/20. V tom samém ročníku si také odbyl svou premiéru za Bílé Tygry, přičemž dres farmy v Benátkách začal pravidelně oblékat už o dva roky dříve. Nakonec si Jan Šír vybojoval pevnou pozici v liberecké sestavě a v play-off 2021 dokonce s týmem vybojoval stříbrné medaile. Do sezony 2022/23 vstoupil ve svých dvaadvaceti letech jako asistent kapitána a s týmem došel do čtvrtfinále play-off.

Profil Martina Faška-Rudáše
Rodák z Banské Bystrice na sebe skvělými výkony upozorňoval už od útlého mládí. Po několika sezonách strávených ve slovenských mládežnických soutěžích ve svých sedmnácti letech přijal nabídku týmu Everett Silvertips z Western Hockey League. V dresu Everettu odehrál dvě kompletní sezony, ve kterých patřil mezi nejvýraznější tváře týmu. I svůj třetí ročník v zámoří začal v Everettu, pak byl ale vyměněn do Saskatoonu Blades. Tam se mu také dařilo, když si ve 23 zápasech připsal 18 kanadských bodů. V sezoně 2020/21 se WHL kvůli pandemii koronaviru nehrála, a tak se mladý forvard rozhodl pro návrat do rodného Slovenska, kde nastupoval za Banskou Bystricu. Jeho povedených výkonů si poté všimli Bílí Tygři, jimž se upsal hned následující léto.


Jan Šír a Jakub Rychlovský během rozbruslení

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Kartičky ELH 2023/24 2.série

65 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Svíčka krychle s logem

110 Kč
Koupit