Bílí Tygři Liberec

Juniorská extraliga znovu mění formát. Rozšiřuje se na 16 týmů

Date of publication Author Ondřej Belák

Liberec - Juniorská extraliga do příští sezóny opět změní svůj herní formát. Rozšíří se o dva celky na šestnáct týmů, začínat se bude v geograficky oddělených skupinách. Změny schválil v úterý výkonný výbor Českého hokeje.

V sezóně 2023/24 bude nejvyšší juniorskou soutěž hrát šestnáct místo dosavadních čtrnácti mužstev. Znamená to, že Olomouc, která letos skončila poslední, nesestoupí. Z nižší ligy kromě vítězných Českých Budějovic postupuje také Přerov, který se s Motorem utkal ve finále.

Extraliga juniorů se v základní části rozdělí na dvě osmičlenné geografické skupiny – českou a moravskou. Základní část bude čítat 28 kol (čtyřikrát každý s každým). Následovat bude nadstavba, v níž se tentokrát týmy rozdělí podle výkonnosti a jednotlivé skupiny se už budou prolínat: čtyři nejlepší týmy z každé skupiny budou hrát znovu čtyřkolově proti sobě, stejně tak zbylých osm mužstev z dolních polovin tabulek.

Čtyři lépe umístěné týmy ze "spodní" nadstavby doplní všech osm z "horní" v play-off. Do vyřazovacích bojů tedy zamíří celkem dvanáct celků, z nichž nejlepší čtyři půjdou přímo do čtvrtfinále, ostatní se utkají v předkole. Týmy na 13. až 16. místě budou bojovat o udržení, nejhoršího čeká přímý sestup (a vítěze nižší Ligy juniorů přímý postup).

Všechny týmy budou muset před startem sezóny zveřejnit soupisku 22 hráčů a tří gólmanů. Hokejisté, kteří se mezi vybranou pětadvacítku nevejdou, budou moci bezplatně zamířit na roční hostování do jiného klubu, který jim zajistí herní vytížení. Důležitou novinkou je také možnost zařazení až tří o rok starších "over-age" hráčů na zápasovou soupisku, od čehož si svaz slibuje další zvýšení kvality.

Změn dozná také termínová listina. Základní část odstartuje už 26. srpna a hrát se bude primárně formátem čtvrtek - sobota. Nadstavbová část, která začne prvního prosince, už se ponese formou hracích dní pátek a sobota.

Rozdělení skupin pro základní část

Skupina A: Karlovy Vary, Plzeň, Sparta Praha, Mladá Boleslav, Liberec, Litvínov, České Budějovice, Hradec Králové
Skupina B: Vítkovice, Třinec, Brno, Olomouc, Zlín, Jihlava, Přerov, Pardubice.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Petr Kváča: Chci být vzorem pro mladší kluky

Nejnovější články

Sezona plná rekordů! Jaké hranice Tygři překonali?

SOUTĚŽ: Kup permici v prvním týdnu a pojeď na čtvrtfinále MS!

Buď i v nové sezoně TYGR! Permanentky jsou v prodeji

Z našeho fanshopu

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit

Šála bílá s logem

320 Kč
Koupit

Triko dětské Birner

475 Kč
Koupit

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit