Bílí Tygři Liberec

Na zápas s Čechy se těším, hlásí z Rigy Balinskis. Proč se rozhodl pro Floridu?

Date of publication Author Natálie Kopecká, Ondřej Mach

Riga/Liberec - O tom, že Uvis Janis Balinskis české hokejové vody opouští, již nějakou dobu víme. Tento ofenzivní bek, který v průběhu uplynulé sezóny patřil mezi hlavní opory libereckého týmu a vysloužil si ocenění za nejlepšího obránce extraligy, se přesouvá do NHL. Momentálně však hájí lotyšské barvy na svém pátém mistrovství světa.

„Byla to opravdu skvělá sezóna, nejlepší rok mé kariéry. Strašně moc jsem si ho užil, potkaly mě samé dobré věci,“ vzpomíná Balinskis na sezónu, během které předváděl výkony, jenž ho vystřelily až do NHL. Cesta do základní sestavy Floridy ale nebude tak jednoduchá, toho si je lotyšský reprezentant dobře vědom a říká: „Bude to těžké. Nejdřív ze všeho se tam budu muset ukázat. Uvidíme, jak to půjde. Vydám ze sebe to nejlepší, abych si NHL zahrál.“

V české extralize strávil tento šikovný bek celkem tři sezóny. Po dvouleté štaci v Litvínově se přesunul pod Ještěd, zde se svými výkony zařadil mezi tahouny mužstva a získal si i důvěru trenérů. „V Liberci jsem hrál v prvním obranném páru, trenéři mi hodně věřili. Dostával jsem prostor při všech herních situacích, navíc jsem vedle sebe měl skvělé spoluhráče a tým,“ vzpomíná optimisticky na velmi vydařený rok v tygřím dresu, který mu zajistil podpis smlouvy s Floridou.

Balinskis o svém působení v České republice
Řekl bych, že v extralize jsem zažil nejlepší období kariéry. Hodně jsem si to v Česku užil, jako hráč jsem udělal velký progres. Oblíbil jsem si také českou kulturu.

Florida Panthers však nebyl jediný zámořským tým, který měl o talentovaného rodáka z Ventspils zájem, rozhodl však osobitý přístup, jenž Panteři projevili. „Můj agent zmínil několik týmů, ale já sám jsem jednal jen s Floridou,“ líčí Balinskis průběh jednání se zámořím. Vybral jsem si Panthers hlavně kvůli tomu, že se mnou mluvili napřímo. Projevili největší zájem,“ objasňuje důvod svého výběru .

Ještě než se připojí ke svému novému týmu, má před sebou Balinskis jiný důležitý úkol, a to hájit barvy Lotyšska na právě probíhajícím mistrovství světa v Rize, kterého se účastní již popáté. „Bude to zábava, v českém týmu je hodně hráčů z extraligy. Těším se,“ hovoří směrem k česko-lotyšskému duelu, jenž je na programu v pondělí.

V Rize se hokejové mistrovství konalo již před dvěma lety, bylo ale opředeno protipandemickými opatřeními, proto si teď Balinskis domácí atmosféru více užívá a praví: „Je to úžasné. O účasti na MS jsem snil ještě jako kluk, vychutnávám si tady každý moment.“

Úvodní foto: Markéta Křížová; hokej.cz

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

TOP 5 | BŘEZEN | Rychlík v laufu

Nejnovější články

Průlomová sezóna či podpora fanoušků. Nejen o tom se rozhovořil Daniel Král

Zažijte finálový víkend! Vstupenky na světový šampionát jsou stále k dispozici

Tradiční autogramiáda nebo zápas juniorů! To vše nabídla letošní OFF Párty

Z našeho fanshopu

triko poškrábané logo pánské černé

310 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo dětské bílé

295 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit