Bílí Tygři Liberec

Zaměřeno na... Draftované Tygry

Date of publication Author Jonáš Majtyka

Liberec – Obránce Jakub Dvořák se na konci června stal dalším z řady draftovaných Tygrů, což je skvělá příležitost pro návrat rubriky Zaměřeno na... Pojďme se tedy podívat na hráče, kteří byli draftováni do NHL a ve stejném ročníku oblékli liberecký dres!

Své první draftované hráče do NHL měli Tygři už v roce 2001, kdy „A“ tým hrál ještě druhou nejvyšší soutěž. O to byly výběry Tomáše Plíhala a Jana Holuba cennější. První jmenovaný se během své kariéry prosadil především v zahraničí, včetně 93 zápasů v dresu Sharks. Holub do zámoří nikdy neodešel, zato byl dlouholetou oporou Liberce v extralize.

Toho nejúspěšnějšího poté asi není třeba dlouze představovat. Ladislav Šmíd byl v roce 2004 jako první a zatím i poslední Tygr draftován v prvním kole, dokonce už na deváté pozici! V nejlepší lize světa nakonec odehrál 583 utkání. Následujícím draftem prošel i dlouholetý forvard Severočechů – Lukáš Vantuch.

Po téměř desetileté přestávce přišlo období brankářů. Vítka Vaněčeka si v roce 2014 vybral Washington, kde se také do nejlepší ligy světa nakonec prosadil a momentálně obléká dres New Jersey. O rok později ukázala Minnesota na Aleše Stezku, jenž se ale po dvou letech v USHL vrátil do Evropy. Po úspěšném angažmá v Chance lize a Vítkovicích se však za velkou louži zase vrátí a v následující sezóně se pokusí vybojovat místo v Seattlu.

Následovalo pro Liberec nejúspěšnější období, kdy si zámořské kluby v letech 2017-2019 zvolily Dominika Lakatoše, Jana Jeníka, Michala Teplého a Lukáše Paříka. Kromě prvního jmenovaného stále všichni hrají v nižších amerických soutěžích. Jeník už si dokonce několik startů v NHL připsal.

Jak už nyní víme, do výčtu hráčů se letos přidal obránce Jakub Dvořák, jenž se zalíbil Los Angeles. Celkem tak bylo přímo z Liberce draftováno do NHL jedenáct borců. Čtyři z nich si kanadsko-americkou soutěž i zahráli, několik z nich o tuto šanci stále bojuje.

Hráči, kteří byli z Liberce draftováni do NHL

  • Tomáš Plíhal (2001, San Jose v 5. kole)
  • Jan Holub (2001, New York Islanders v 7. kole)
  • Ladislav Šmíd (2004, Edmonton v 1. kole)
  • Lukáš Vantuch (2005, Boston v 6. kole)
  • Vítek Vaněček (2014, Washington v 2. kole)
  • Aleš Stezka (2015, Minnesota v 4. kole)
  • Dominik Lakatoš (2017, New York Rangers v 6. kole)
  • Jan Jeník (2018, Arizona v 3. kole)
  • Michal Teplý (2019, Chicago v 4. kole)
  • Lukáš Pařík (2019, Los Angeles v 3. kole)
  • Jakub Dvořák (2023, Los Angeles v 2. kole)

Pozn. red.: započítáni jsou pouze hráči, kteří v sezóně svého draftu hráli za Liberec. V seznamu proto mimo jiné chybí například Pavel Zacha, jenž byl do NHL draftován z kanadské juniorské soutěže.


Jan Jeník

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

PŘIPOJ SE DO HRY | Až na doraz!

Nejnovější články

Slováci jdou do finální fáze přípravy. Faško-Rudáš s Ivanem zůstávají v sestavě!

VIDEO: Tygři zahájili přípravu předsezónním testováním. Chystá se i led

Michael Krutil: Téměř jsem neváhal. Vím, jak v Liberci dobře pracují s mladými hráči

Z našeho fanshopu

Mikina s logem pánská modrá

895 Kč
Koupit

Vlajka na auto velká bílá

160 Kč
Koupit

Mikina s logem pánská šedá

895 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit